Jonask skrev:
Bjørn Lantz skrev:
Har et spørsmål jeg ikke ser på tråden her.
Har til nå laget tre wit, og de blir bedre i smaken for hvert forsøk.
Bruker da normalt 50/50 med pilsmalt og hvete.
Men hvordan får hoegaarden sin wit så lys i fargen? Snakker vi en spesiell type lys pilsmalt her?
Dette lurer jeg også på... er det forholdet hvete/pilsner? Noen som forøvrig har oppskriften på hoegaarden klone?
Dette har jeg forsåvidt funnet svaret på, og det var selvfølgelig flere faktorer.
Jeg brygget først med en del spraymalt eller maltekstrakt, da blir det vanskelig å få lys EBC. Går meget bedre med helmesk.
Forholdet 40/50 eller 50/50 med flaket hvete og hvetemalt gir et ganske så lyst brygg.
Ønsker man brygget enda lysere, har jeg forstått det slik at man i belgia bruker en spesialhvetemalt som har mye lavere EBC enn det man får tak i her til lands?
Når det gjelder oppskrift, følg gahr sin oppskrift på witbier, den er fin!
Jeg bruker skallet fra 1 appelsin og 15g knust koriander siste 10 min.
Men smaken er som baken, du må prøve deg frem og finne hva du liker der.
Vet hoegaarden opprinnelig innehold mye appelsinskall, men idag inneholder for det meste koriander som krydder.
Kan sikkert diskuteres frem og tilbake, men jeg mener man bør finne "sin smak".