WLP028 - erfaringer

MonoBryggeriet

Norbrygg-medlem
Skal prøve ut WLP028 (Imperial A31/Wyeast 1728). Har lest flere steder at du må pushe denne mot øvre anbefalte gjæringsområde som er oppgitt fra 18 til 21 grader dersom du vil ha litt estere fra den. Betyr dette at den er helt nøytral på 18 grader?
 
Skal prøve ut WLP028 (Imperial A31/Wyeast 1728). Har lest flere steder at du må pushe denne mot øvre anbefalte gjæringsområde som er oppgitt fra 18 til 21 grader dersom du vil ha litt estere fra den. Betyr dette at den er helt nøytral på 18 grader?
Den er ganske så nøytral, ja. Bringer fram maltet på en fin måte. Jeg liker å gjære den kjølig og velger heller annet gjær om det er estere jeg er ute etter.
 
Den er ganske så nøytral, ja. Bringer fram maltet på en fin måte. Jeg liker å gjære den kjølig og velger heller annet gjær om det er estere jeg er ute etter.
Så da er 18 grader et fint utgangspunkt? Skal prøve den i en bitter i neste uke selv om den egentlig er kommet i hus for å prøve i Irish red hvor jeg tidligere har prøvd WLP002, 004 og 013 uten å være 100% happy.
 
Så da er 18 grader et fint utgangspunkt? Skal prøve den i en bitter i neste uke selv om den egentlig er kommet i hus for å prøve i Irish red hvor jeg tidligere har prøvd WLP002, 004 og 013 uten å være 100% happy.

Den er blitt en husgjær for meg - A31 fra Imperial er den versjonen jeg bruker. Funker flott på fra 14 grader og oppover.

Sitter faktisk akkurat med en lys bitter fra i sommer som jeg gjæra på 16 grader i starten, og lot stige. Den har et veldig behagelig gjærpreg i nesa, akkurat sånn jeg ville ha den.

Jeg husker Espen Lothe sa i gjærepisoden av Vestkast at han godt kunne tenkt seg denne gjæren som husgjær om den hadde vært en litt bedre topphøster, fordi den er så fleksibel. (Jeg mener den kan topphøstes, men den er ikke like egna som wyeast 1318, som Kinn bruker. Men dette er to temmelig ulike gjærer, så hvorfor ikke begge? Jeg bruker i alle fall begge.)
 
Har en imperial stout på gjæring med wlp028på 2. døgnet. Pitchet på 16c, 19 nå. Skal holde den på mellom 20 og 21 tenkte jeg. Har brukt denne til juleale, neipa, bitter, irsk rød og nå sterk staut. Fungerer til det meste
 
Så da er 18 grader et fint utgangspunkt? Skal prøve den i en bitter i neste uke selv om den egentlig er kommet i hus for å prøve i Irish red hvor jeg tidligere har prøvd WLP002, 004 og 013 uten å være 100% happy.
Ja, det syns jeg. Prøv den på 18, og så kan du se om du liker preget du får av den.
 
Den er blitt en husgjær for meg - A31 fra Imperial er den versjonen jeg bruker. Funker flott på fra 14 grader og oppover.

Sitter faktisk akkurat med en lys bitter fra i sommer som jeg gjæra på 16 grader i starten, og lot stige. Den har et veldig behagelig gjærpreg i nesa, akkurat sånn jeg ville ha den.

Jeg husker Espen Lothe sa i gjærepisoden av Vestkast at han godt kunne tenkt seg denne gjæren som husgjær om den hadde vært en litt bedre topphøster, fordi den er så fleksibel. (Jeg mener den kan topphøstes, men den er ikke like egna som wyeast 1318, som Kinn bruker. Men dette er to temmelig ulike gjærer, så hvorfor ikke begge? Jeg bruker i alle fall begge.)
Kan jeg spørre hva du bruker den til? Bitter, irish, Golden ale … ?
 
Kan jeg spørre hva du bruker den til? Bitter, irish, Golden ale … ?

Jeg bruker den/kan bruke den til nesten alt overgjæret britisk og amerikansk øl. Det eneste jeg ikke vil bruke den til, er NEIPA; der er det noen få gjærtyper som har spesielle egenskaper som gjør dem særlig egna. Jeg bruker Wyeast 1318/Imperial A38 der. Den bruker jeg også som regel i IPA, og når jeg vil ha litt dårligere utgjæring. Et tredje alternativ er Fuller's' gjær, der jeg foretrekker Imperials versjon, A09. Den foretrekker jeg som regel til bitter, og ellers om jeg ønsker den spesielle esterprofilen den har.
 
En del mer "hissig på grøten" denne gjæren enn det ale-utvalget jeg har brygget med tidligere virker det som. Gjærer en bitter nå på 17 grader, boble-telleren på PLAATO arbeider som bare det ;) … Forventer egentlig en del smaker fra gjæren med slik aktivitet, men det lukter bare frisk gjær og vørt fra gjærlåsen.
 
En del mer "hissig på grøten" denne gjæren enn det ale-utvalget jeg har brygget med tidligere virker det som. Gjærer en bitter nå på 17 grader, boble-telleren på PLAATO arbeider som bare det ;) … Forventer egentlig en del smaker fra gjæren med slik aktivitet, men det lukter bare frisk gjær og vørt fra gjærlåsen.

Jeg opplever vel gjerne at den er ganske effektiv, uten at det betyr at den lager usmaker av den grunn. Jeg blir mer bekymra hvis f.eks. 013 tar av.
 
Som sagt tidligere her, så gjærer jeg gjerne Imperial A31 Tartan på 14 grader. Jeg har en stående nå, og det bobler friskt i gjærlåsen. Nå lurer jeg på hvor lavt den egentlig kan gå - og er frista til å prøve den på 12, eller kanskje 10, med den vanlige pilsoppskrifta mi. Jeg mistenker at resultatet ikke blir veldig langt unna en pils - eller kanskje en kølsch?
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp