Finn Berger
Moderator
10. desember posta jeg denne i tråden "Hva skal du brygge i dag", og lovte å følge opp med info om hvordan det gikk:
"Da er alt klart til årets siste - antakelig - brygg i morra. Det blir en 2 x 20 liter Best Bitter; den ene delen gjæres med 1318, den andre med Imperials versjon av Fuller's gjær; A09 Pub (altså "samme" som wyeast 1968 og wlp 002). Jeg har ikke brukt Fuller-gjæren på veldig lenge, siden det blei mislykka en gang tidlig i bryggekarrieren. Nå er jeg ganske nysgjerrig på hvordan den funker sammenlignet med 1318.
Oppskrifta er en lett modifisert versjon av den forrige jeg brygga. Den var god, men jeg skal lette den litt: Går noe ned på DRC (fra 10% til 6%), og erstatter med Crystal T50 130 EBC. Trur jeg begynner å nærme meg "min" best bitter nå.
OG 1.048, FG 1.012 (74% utgjæring), 4,7% ABV, 25 EBC, 25 IBU. Meske på 66,5 + 72. Til sammen 4,5 ts sulfat og 1,5 ts klorid.
Malt til 47 liter vørter etter kok
7,56 kg (84%) Maris Otter
0,36 kg (4%) Simpson's T50 130 EBC
0,54 kg (6%) Simpsons DRC 300 EBC
0,54 kg (6%) Simpsons Amber malt 65 EBC
Humle
30 gr Target 9% @ 60
30 gr EKG @ 10
30 gr Fuggles @ 10
30 gr EKG @ 5
30 gr Fuggles @ 5
Gjær
Wyeast 1318 London Ale III
Imperial A09 "
Poenget med å sammenligne akkurat disse to er selvfølgelig at begge skal gjære ut litt dårligere enn de fleste andre engelske ølgjærene. Så de har samme funksjon; du bruker dem når du vil ha den der lille restsødmen.
Nå ser det ut til at det går mot slutten med gjæringa. 1318 er på 1.014, mens A 09 er nede på beregna FG, 1.012. Det kan virke som om 1318 er litt uferdig ennå, men de to kjennes så langt ganske like ut.
Begge starta på 17 grader, og fikk stige til 19 etter hvert. Etter at det meste var unnagjort, satte jeg dem opp i romtemperatur, og der får de stå nå til de skal tappes opp. Det blir nok ikke så lenge til. A 09 ser egentlig ut til å være ferdig, den er ganske klar og fin, og det er lite skumming i prøveglasset. 1318 er litt mer uklar, oog skummer mer.
Det er for tidlig å si noe om hvordan det blir, selvfølgelig. Akkurat nå er A 09 ørlite rundere, men det skyldes sannsynligvis bare at det fremdeles foregår prosesser i 1318 som er avsluttet i A 09.
"Da er alt klart til årets siste - antakelig - brygg i morra. Det blir en 2 x 20 liter Best Bitter; den ene delen gjæres med 1318, den andre med Imperials versjon av Fuller's gjær; A09 Pub (altså "samme" som wyeast 1968 og wlp 002). Jeg har ikke brukt Fuller-gjæren på veldig lenge, siden det blei mislykka en gang tidlig i bryggekarrieren. Nå er jeg ganske nysgjerrig på hvordan den funker sammenlignet med 1318.
Oppskrifta er en lett modifisert versjon av den forrige jeg brygga. Den var god, men jeg skal lette den litt: Går noe ned på DRC (fra 10% til 6%), og erstatter med Crystal T50 130 EBC. Trur jeg begynner å nærme meg "min" best bitter nå.
OG 1.048, FG 1.012 (74% utgjæring), 4,7% ABV, 25 EBC, 25 IBU. Meske på 66,5 + 72. Til sammen 4,5 ts sulfat og 1,5 ts klorid.
Malt til 47 liter vørter etter kok
7,56 kg (84%) Maris Otter
0,36 kg (4%) Simpson's T50 130 EBC
0,54 kg (6%) Simpsons DRC 300 EBC
0,54 kg (6%) Simpsons Amber malt 65 EBC
Humle
30 gr Target 9% @ 60
30 gr EKG @ 10
30 gr Fuggles @ 10
30 gr EKG @ 5
30 gr Fuggles @ 5
Gjær
Wyeast 1318 London Ale III
Imperial A09 "
Poenget med å sammenligne akkurat disse to er selvfølgelig at begge skal gjære ut litt dårligere enn de fleste andre engelske ølgjærene. Så de har samme funksjon; du bruker dem når du vil ha den der lille restsødmen.
Nå ser det ut til at det går mot slutten med gjæringa. 1318 er på 1.014, mens A 09 er nede på beregna FG, 1.012. Det kan virke som om 1318 er litt uferdig ennå, men de to kjennes så langt ganske like ut.
Begge starta på 17 grader, og fikk stige til 19 etter hvert. Etter at det meste var unnagjort, satte jeg dem opp i romtemperatur, og der får de stå nå til de skal tappes opp. Det blir nok ikke så lenge til. A 09 ser egentlig ut til å være ferdig, den er ganske klar og fin, og det er lite skumming i prøveglasset. 1318 er litt mer uklar, oog skummer mer.
Det er for tidlig å si noe om hvordan det blir, selvfølgelig. Akkurat nå er A 09 ørlite rundere, men det skyldes sannsynligvis bare at det fremdeles foregår prosesser i 1318 som er avsluttet i A 09.