HenningPP
Norbrygg-medlem
Heisann!
På onsdag brygget jeg en ganske standard pale ale. På grunn av nesten tomskrapte kjøleskap hos Bryggeland i Oslo tirsdag ettermiddag endte jeg opp med to helt forskjellige gjærsorter: Wyeast 1968 London ESB ale, og Wyeast 3711 French Saison (gjærposer med næring). Sistnevnte ble anbefalt av en av gutta som jobber der. Han bruker etter eget utsagn ofte saisongjær i sine brygg, og forespeilet en pepperaktig smaksnyanse. Spennende, i så fall. Selv har jeg ikke brukt saisongjær i noe av de 12 batchene jeg hittil har begått i min hobbybryggerkarriere, så dette er en ny erfaring for meg.
Gjærsortene gikk i hvert sitt gjæringskar med ca 18-19 liter i hvert kar, OG 1054. Vørteren lå på ca 24-25 grader da gjæren ble tilsatt (Gikk for 20 grader, men ble lurt av Speidel-temperaturmåleren). Nå har karene stått i snart 48 timer i et rom som holder ca 18 grader, og det har vært interessant å observe hvor ulikt gjærsortene jobber.
1968 begynte å ploppe etter 7-8 timer, ploppet heftig i ca 24 timer og er nå nede på forsiktig plopping.
3711 (saison) har ennå ikke gitt fra seg så mye som et plupp. Har løftet på lokket og observert brukbart med skum på toppen.
På "Det lille ekstra"-delen av forumet har jeg lest med interesse det Gahr skriver om saison. Jeg tolker det dithen at saisongjæren er litt mer varmekjær enn andre gjærtyper. Har varmekabler på badet. Bør jeg sette karet med saisongjær inn dit noen dager?
På onsdag brygget jeg en ganske standard pale ale. På grunn av nesten tomskrapte kjøleskap hos Bryggeland i Oslo tirsdag ettermiddag endte jeg opp med to helt forskjellige gjærsorter: Wyeast 1968 London ESB ale, og Wyeast 3711 French Saison (gjærposer med næring). Sistnevnte ble anbefalt av en av gutta som jobber der. Han bruker etter eget utsagn ofte saisongjær i sine brygg, og forespeilet en pepperaktig smaksnyanse. Spennende, i så fall. Selv har jeg ikke brukt saisongjær i noe av de 12 batchene jeg hittil har begått i min hobbybryggerkarriere, så dette er en ny erfaring for meg.
Gjærsortene gikk i hvert sitt gjæringskar med ca 18-19 liter i hvert kar, OG 1054. Vørteren lå på ca 24-25 grader da gjæren ble tilsatt (Gikk for 20 grader, men ble lurt av Speidel-temperaturmåleren). Nå har karene stått i snart 48 timer i et rom som holder ca 18 grader, og det har vært interessant å observe hvor ulikt gjærsortene jobber.
1968 begynte å ploppe etter 7-8 timer, ploppet heftig i ca 24 timer og er nå nede på forsiktig plopping.
3711 (saison) har ennå ikke gitt fra seg så mye som et plupp. Har løftet på lokket og observert brukbart med skum på toppen.
På "Det lille ekstra"-delen av forumet har jeg lest med interesse det Gahr skriver om saison. Jeg tolker det dithen at saisongjæren er litt mer varmekjær enn andre gjærtyper. Har varmekabler på badet. Bør jeg sette karet med saisongjær inn dit noen dager?