Wyeast 3711 French Saison

HenningPP

Norbrygg-medlem
Heisann!

På onsdag brygget jeg en ganske standard pale ale. På grunn av nesten tomskrapte kjøleskap hos Bryggeland i Oslo tirsdag ettermiddag endte jeg opp med to helt forskjellige gjærsorter: Wyeast 1968 London ESB ale, og Wyeast 3711 French Saison (gjærposer med næring). Sistnevnte ble anbefalt av en av gutta som jobber der. Han bruker etter eget utsagn ofte saisongjær i sine brygg, og forespeilet en pepperaktig smaksnyanse. Spennende, i så fall. Selv har jeg ikke brukt saisongjær i noe av de 12 batchene jeg hittil har begått i min hobbybryggerkarriere, så dette er en ny erfaring for meg.

Gjærsortene gikk i hvert sitt gjæringskar med ca 18-19 liter i hvert kar, OG 1054. Vørteren lå på ca 24-25 grader da gjæren ble tilsatt (Gikk for 20 grader, men ble lurt av Speidel-temperaturmåleren). Nå har karene stått i snart 48 timer i et rom som holder ca 18 grader, og det har vært interessant å observe hvor ulikt gjærsortene jobber.

1968 begynte å ploppe etter 7-8 timer, ploppet heftig i ca 24 timer og er nå nede på forsiktig plopping.

3711 (saison) har ennå ikke gitt fra seg så mye som et plupp. Har løftet på lokket og observert brukbart med skum på toppen.

På "Det lille ekstra"-delen av forumet har jeg lest med interesse det Gahr skriver om saison. Jeg tolker det dithen at saisongjæren er litt mer varmekjær enn andre gjærtyper. Har varmekabler på badet. Bør jeg sette karet med saisongjær inn dit noen dager?
 
Ja er det korte svaret. Har forstått det slik at french saison ikke er så avhengig av temperatur som wlp565 (saison I), men alikevel vil det nok være fordelaktig med høyere temperatur enn vanlig. Har lest at french saison kan gjære svært langt ned og gjærer raskere enn mange andre saisongjærtyper. Plopping er et dårlig mål på gjæringsaktivitet, skummet indikerer at det er ting som foregår, men det er bare en sg-måling som kan fortelle deg hvordan gjæringen går.

er sikker på at det blir en fornøyelse
 
Kort svar, ta en SG-måling så finner du ut av det.

Sjøl har jeg ikke hatt problemer med å gjære 3711 på 18 grader.  3711 er en maskin av en gjær, forvent FG rundt 1005 elns.
 
Hva var produksjonsdato på gjæren? Iom. at kjøleskapet var nær tomt mistenker jeg at den er litt gammel. Og dersom du ikke laget en starter så har du en ganske bra underpitch, som kan forklare hvorfor det tar litt til å få gang på gjæringen. :)
 
Tusen takk for mange fine innspill og råd. Ble til at jeg satte karet på en krakk på badet (21 grader), før jeg hastet til Bergen (...der jeg tenker å smake på første ølet til 7 Fjell, samt spise på Jakobs før de legger ned).

Skal måle gravity og sjekke dato på gjæren på søndag. Har fremdeles trua på at dette blir bra, og gleder meg til å smake forskjellen på de to gjærtypene i ellers identiske brygg. :)
 
Pleier dere forresten å lage gjærstarter på gjær som kommer med egen næring i "pose i posen"?
 
Vel tilbake fra regnets og breiflabbens hovedstad kan jeg konstatere at 3711 jobber godt. SG var nede i 1020, og det smakte svært godt. Helt klart forskjellige nyanser i smaksbildet på pale ale-en med 3711 kontra ale-en med 1968.

For øvrig fikk jeg i løpet av kortturen til Bergen smakt Syv Fjells debutøl Vinter, en mørk ale med en fremtredende, ren humleprofil. På ingen måte spektakulær, men solid.
 
Hei,

Fredag 31/2 brygget jeg en Saison hvor jeg brukte Wyeast 3711.
Når jeg målte SG i dag, altsa 6 dager siden den ble satt til gjæring så er den nå på 1.005. Gjæren ble pitcha på 18 grader, etter stormgjæring ble temp satt opp til 22,5 grader.
Burde denne stå noe lengre, la gjæren rydde opp ? Jeg smakte på den, lukten og aroma var grei, men den smakte " funky ".
ELLER, kan denne fates og bli helt sjef når den blir kald og får noe tid på lagring?

Har ikke erfaring med denne gjæren i fra tidligere, kan forøvrig nevne at det ble laget romslig starter ihht Mr.Malty samt brukt oksygen før pitching. Gjæringskar står under kontrollerte
forhold.

Magnus..

EDIT: OG:1.060
 
3711 gjærer jeg alltid fra 20c opp til 32c. Gi den to uker, og cold crash godt og grundig. Gjæren flokkulerer relativt dårlig og gjærer ofte ned mot 1.001/2.
 
Ahh, nydelig og høre  :skitbra: :yes:
Da skal den få stå 1 uke til, uten tvil.
:ilike: takk for raske svar  :biersmile:

PS. har aldri egentlig cold crasha noe, Hvordan gjør dere det ?  :attevar:
 
Sett temperaturen på gjæringsskapet til -0.5 grader etter fullført gjæring, når den temperaturen (eller så nært 0 du kommer) er nådd og ting har bunnfelt så kan du tappe om til fat/flaskebøtte. Får med mindre gjær og trub på den måten, men mer enn nok til karbonering.
 
Noen som har erfaring med denne? Hvilken temperatur er best for gjæring??
Har hørt at dette er en gjær som også kan gjæres ned mot 18 C og samtidig få ut de gode kryddersmakene??
 
Jeg gjæret den på 20C med veldig godt resultat. Den gjæret ut til 1004 og hadde fine kryddersmaker.
 
Tåler den høye temperaturer som enkelte andre typer saisongjær? Ref saisonartikkelen på medlemssidene.
 
Dette var en Saison med OG 1060. Gjærpakken ble steppet opp til en 3 liters starter. Gjæringen tok 7 dager.
 
Tilbake
Topp