WYeast 3787 Trappist fersk gjær starter?

MrMalty har feil på estimert viability. På best før dato har du 50% viability
 
For oss som ikke har mikroskop og muligheten til å telle gjærceller blir det alltid å gjette på hva vi egentlig har. Jeg tror både vi hjemmebryggere og MrMalty er alt for konsevative når det gjelder "viability". Sannsynligvis er det mye god gjær igjen i de pakkene du har kjøpt.
Jeg hadde kjørt en starter på 2,5 liter. Eventuelt laget en til på samme mengde for å bære helt sikker. I boka Yeast mener de at starter på 1,7 liter er det beste for gjæren. For store startere klarer ikke gjæren å få noe særlig glede av i følge de som har skrevet den.
Jeg bruker også en annen app. Det er Brewers Friend "Yeast Pitch". Den er fin hvis du vil steppe opp gjær med flere startere for å bygge opp gjær. Det er særlig når jeg jobber med vasket gjær jeg bruker den, men det blir en annen diskusjon.
 
For oss som ikke har mikroskop og muligheten til å telle gjærceller blir det alltid å gjette på hva vi egentlig har. Jeg tror både vi hjemmebryggere og MrMalty er alt for konsevative når det gjelder "viability". Sannsynligvis er det mye god gjær igjen i de pakkene du har kjøpt.
Jeg hadde kjørt en starter på 2,5 liter. Eventuelt laget en til på samme mengde for å bære helt sikker. I boka Yeast mener de at starter på 1,7 liter er det beste for gjæren. For store startere klarer ikke gjæren å få noe særlig glede av i følge de som har skrevet den.
Jeg bruker også en annen app. Det er Brewers Friend "Yeast Pitch". Den er fin hvis du vil steppe opp gjær med flere startere for å bygge opp gjær. Det er særlig når jeg jobber med vasket gjær jeg bruker den, men det blir en annen diskusjon.
Hmm interessant. Hva med å lage 2 startere med 1 i hver? I og med at jeg har 2 magnetrørere og flere kolber. Kjøre 2 liter i hver? Er det noe fare med å pitche for mye gjær?
 
Bruk en pakke og lag en starter på 2-2.5L. Det holder.
Enig. En pakke og den starter størrelsen du har plass til i kolba. Så lenge gjæra er vekt opp fra dvale og er fit for fight går det stort sett bra. Husk å få inn godt med oksygen når du pitcher. Westmalle gjæren er forøvrig en skikkelig top cropper, så vær obs på at ting kan blåse ut av kolben. Har du antifoam så er nok ikke det dumt!
 
Enig. En pakke og den starter størrelsen du har plass til i kolba. Så lenge gjæra er vekt opp fra dvale og er fit for fight går det stort sett bra. Husk å få inn godt med oksygen når du pitcher. Westmalle gjæren er forøvrig en skikkelig top cropper, så vær obs på at ting kan blåse ut av kolben. Har du antifoam så er nok ikke det dumt!
Da prøver jeg en pakke og starter på 2,5 liter. Antifoam har jeg brukt hver gang etter forrige uhell ;) Takk for svar alle sammen!

Men et spørsmål til. På pakka står det 100 Billion yeast cells. Hvor mange celler vil jeg ende opp med ved å lage starter på 2,5L?
 
Da prøver jeg en pakke og starter på 2,5 liter. Antifoam har jeg brukt hver gang etter forrige uhell ;) Takk for svar alle sammen!

Men et spørsmål til. På pakka står det 100 Billion yeast cells. Hvor mange celler vil jeg ende opp med ved å lage starter på 2,5L?
Mellom 400-500b vil jeg si. Hvor mange gjærceller man begynner med har lite å si i min erfaring (innenfor rimelighetens grenser), mindre celler til å starte med vil gi større vekst. Jeg bruker aldri mer enn ett rør. Da stepper jeg heller starteren en gang. Jeg bruker Braukaiser sin utregning og ikke Jamil sin.
 
Tilbake
Topp