Wyeast 3787, generell observasjon

Ikke meningen å være kverulant her. Men jeg synes det blir feil å anta at man gjør noe galt fordi man gjør noe "uvitenskapelig" som jeg skrev. Pitchen var korrekt (ihht mr.malty) så da synes jeg det er likegyldig hvis mengden kom fra hodet mitt eller en nettkalkulator.

Ikke uenig, men du fikk det til å høres ut som om du nærmest pitchet på slump :)
 
Ah, neida. Som jeg skrev så bruker jeg samme mengde som us-05-pitchene. Ett sted må man starte hvis man ikke har mikroskop.
 
Min erfaring med wlp530: blow off etter 20 timer når jeg pitchet på 19 grader i en batch med OG 86.
Jeg har noe snarere stikk motsatt erfaring av det du innledningsvis beskrev, Miguel:)
 
Jepp. Gikk fullstendig bananas og jeg var totalt uforberedt og hadde bare vanlig gjærlås (som jeg sluttet med etter den batchen!) Gjær og stof over alt! Pitchrate etter mr. malty, O2 med drill og mørtevisp og 19 graders pitch. Og selvsagt litt for liteheadspace... Jeg trodde en stund at karet skulle ekspoldere selv med blowofftube.
 
Haha! Herlige saker.

Min pitchrate er etter Kai Troester med magnetrører men ikke erfart det der, den gjærer ned ihht specs og smaker godt iallefall.
 
Jeg satte to dunker med quadrupel på søndag. Den ene gjærer vanlig, men den andre har tatt helt av, med litervis av gjær på gulvet. Kan det være pga ca 4-5 liter trub som ligger i bunn av det ene karet at den ikke gjærer like hardt? Det er laget hver sin to liter starter, med samme dato på gjæren
 
For oss som ikke har mikroskop og muligheten til å telle gjærceller blir det alltid å gjette på hva vi egentlig har. Jeg tror både vi hjemmebryggere og MrMalty er alt for konsevative når det gjelder "viability". Sannsynligvis er det mye god gjær igjen i de pakkene du har kjøpt.
Jeg hadde kjørt en starter på 2,5 liter. Eventuelt laget en til på samme mengde for å bære helt sikker. I boka Yeast mener de at starter på 1,7 liter er det beste for gjæren. For store startere klarer ikke gjæren å få noe særlig glede av i følge de som har skrevet den.
Jeg bruker også en annen app. Det er Brewers Friend "Yeast Pitch". Den er fin hvis du vil steppe opp gjær med flere startere for å bygge opp gjær. Det er særlig når jeg jobber med vasket gjær jeg bruker den, men det blir en annen diskusjon.
 
For oss som ikke har mikroskop og muligheten til å telle gjærceller blir det alltid å gjette på hva vi egentlig har. Jeg tror både vi hjemmebryggere og MrMalty er alt for konsevative når det gjelder "viability". Sannsynligvis er det mye god gjær igjen i de pakkene du har kjøpt.
Jeg hadde kjørt en starter på 2,5 liter. Eventuelt laget en til på samme mengde for å bære helt sikker. I boka Yeast mener de at starter på 1,7 liter er det beste for gjæren. For store startere klarer ikke gjæren å få noe særlig glede av i følge de som har skrevet den.
Jeg bruker også en annen app. Det er Brewers Friend "Yeast Pitch". Den er fin hvis du vil steppe opp gjær med flere startere for å bygge opp gjær. Det er særlig når jeg jobber med vasket gjær jeg bruker den, men det blir en annen diskusjon.
Hmm interessant. Hva med å lage 2 startere med 1 i hver? I og med at jeg har 2 magnetrørere og flere kolber. Kjøre 2 liter i hver? Er det noe fare med å pitche for mye gjær?
 
Bruk en pakke og lag en starter på 2-2.5L. Det holder.
Enig. En pakke og den starter størrelsen du har plass til i kolba. Så lenge gjæra er vekt opp fra dvale og er fit for fight går det stort sett bra. Husk å få inn godt med oksygen når du pitcher. Westmalle gjæren er forøvrig en skikkelig top cropper, så vær obs på at ting kan blåse ut av kolben. Har du antifoam så er nok ikke det dumt!
 
Enig. En pakke og den starter størrelsen du har plass til i kolba. Så lenge gjæra er vekt opp fra dvale og er fit for fight går det stort sett bra. Husk å få inn godt med oksygen når du pitcher. Westmalle gjæren er forøvrig en skikkelig top cropper, så vær obs på at ting kan blåse ut av kolben. Har du antifoam så er nok ikke det dumt!
Da prøver jeg en pakke og starter på 2,5 liter. Antifoam har jeg brukt hver gang etter forrige uhell ;) Takk for svar alle sammen!

Men et spørsmål til. På pakka står det 100 Billion yeast cells. Hvor mange celler vil jeg ende opp med ved å lage starter på 2,5L?
 
Da prøver jeg en pakke og starter på 2,5 liter. Antifoam har jeg brukt hver gang etter forrige uhell ;) Takk for svar alle sammen!

Men et spørsmål til. På pakka står det 100 Billion yeast cells. Hvor mange celler vil jeg ende opp med ved å lage starter på 2,5L?
Mellom 400-500b vil jeg si. Hvor mange gjærceller man begynner med har lite å si i min erfaring (innenfor rimelighetens grenser), mindre celler til å starte med vil gi større vekst. Jeg bruker aldri mer enn ett rør. Da stepper jeg heller starteren en gang. Jeg bruker Braukaiser sin utregning og ikke Jamil sin.
 
Tilbake
Topp