se to poster opp
Ja.. Og derfor spør jeg hvis noen vet hvordan akkurat denne oppfører seg.
#redicilousbrewersthread
se to poster opp
Hva har "hastigheten" på denne vært for deg? Jeg sitter, og aksepterer at den er treg hjemme hos meg på dette brygget, men er den vanligvis treg?
19C de første par dagene, så sakte opp til 22C.Men hvis de er det, hva slags temperaturer har du brukt? For denne har vært en nøtt for meg å knekke.
Tank 7 gjorde det. Tripelen løp i mål. Brukte kanskje to dager på de siste få poengene. Har hatt samme erfaring med en tidligere tripel også. Kan rapportere tilbake når jeg har målt quaden i helga.Hvordan har de siste poengene foregått? Jeg har inntrykk at den roer veldig ned noen poeng fra FG og ror sakte over målstreken.
Men, er det noen andre enn meg som synes den er treg på alle måter? Har alltid tatt to dager før jeg ser noe som virker som en sunn fermentering, og fortsatt etter to uker så spiser den nesten ett poeng i døgnet (på tredje forsøk). Når den først setter igang er det jo fint med en blow off, perfekt til å høste gjær forøvrig. Men, TREG. Eller gjør jeg noe feil?
Startet på 19, når jeg skjønner at den er i gang så drar jeg opp til 21 og lar den putre der.
Har forøvrig fått mye mer av fenolpreget på batch tre ifht batch en, samme temp-regime. Jeg topphøster via blowoff.
Da prøver jeg meg, igjen.
Jeg har selv brukt denne gjæren med stort hell og jeg er ganske sikker på at de erfaringene du gjør deg er pga brukerfeil.
Som jeg skrev tidligere så er det ikke unormalt at en medium fokkulerende gjær tar tid. Når jeg bruker slike gjærtyper så er jeg meget varsom på temperaturen etter at stormgjæringen er over. Jeg har opplevd at den lille temperaturforskjellen en UT-200 gir, kan være nok til at gjæren bunnfeller for tidlig på slutten av gjæringen. Så en jevn eller svakt stigende temperatur i slutten av gjæringsforløpet vil være med å sikre god utgjæring.
Så punkt en er å ha kontroll på gjæringstemperaturen.
Det at du har mer fenolpreg på gjæren nå kan ha flere årsaker, ut fra det du skriver at du har brukt en topphøstet gjær,høstet via blowoff tube får meg til å tro at gjæren ikke har den vitaliteten som er ønskelig.
Har den gjæren du bruker nå også blitt høstet på den måte, så kan det være at du ikke har fått en optimal "cut" av gjæren.
Ved gjentatte høstinger, så har den "første" og "siste" delen av gjæren en større risk for mutasjon, som også vil gi lignede tegn som du viser til.
Selv ved topphøsting så er det et poeng at du vil høste gjæren når du ølet er ca halveis attenuert, da får du den friskeste gjæren.
høster du før, så vil du få mer av den mest flokkulerende gjæren som ikke har så gode attenuerende egenskaper.
Jeg har høstet endel gjær og har selv gjort feilen med å høste enten for tidlig eller for sent, og det skal mindre til enn man skulle tro før gjæren endrer karakter.
Når det gjelder temperatur så starter jeg selv på 19`c og lar den jobbe opp til 21`c.
etter stormgjæringen tar jeg den gjerne ut av kjøleskapet og setter den i stabil romtemperatur, det funker for meg og jeg har ikke opplevd at den "jobber" sent eller dropper ut.
Det ligger mye mer om dette emnet i medlemseksjone prøv feks her:
http://forum.norbrygg.no/threads/artikkel-en-innforing-i-gjaer-med-chris-white.1249/
Akkurat, underpitching har nok med smaken du ønsker å få fram å gjøre, og vil jo bare gjøre TS problem større, slik jeg forstår detMin erfaring med denne gjæren er at man må sørge for 2 ting: Optimal gjærmengde og alltid økning av temperaturen under gjæringsforløpet.
Med denne gjæren tror jeg ikke teorien om såkalt "belgisk underpitching" gjelder. Da vil du få malingstynner.. Man kan starte gjæringen på fks. 18 grader og deretter la det stige fritt til fks. 22. Men sørg da for all del for å holde tempen på 22 under resten av gjæringsforløpet, inntill du flasker/fater.
Nå skal det sies at jeg pitcher veldig uvitenskapelig da jeg ikke bruker nettkalkulator eller noe. Kanskje veggen er møtt med denne gjæren. Bruker samme "kalkyle" som med us-05, en stamme jeg har hatt gående en stund med fine resultater.
Forsking er fint, men om du skal forske på en gjærstamme så tipper jeg du lærer fortere om du starter med å gjøre ting etter boka. Da hadde du sannsynligvis unngått en del av problemene du nå har hattSå da kan jeg ikke forske selv, selv om rådene jeg gir andre er etter boka?
Forsking er fint, men om du skal forske på en gjærstamme så tipper jeg du lærer fortere om du starter med å gjøre ting etter boka. Da hadde du sannsynligvis unngått en del av problemene du nå har hatt![]()