Oppgradering av BB30

Mange gode tips her, tusen takk alle mann! Fikk en BB30v3 til burtsdagen min og tenkte jeg skulle modde litt før jeg setter første batch. Starter med isolering og pumping, PID klarer jeg meg nok uten til å begynne med.

@Fredda (eller noen andre)
Tips til hvordan man lager koblinger på kjølespiralen? Den som fulgte med BB30'en var uten noen form for koblinger. Bruker dere vanlig hageslange til dette? Og fra vannkranen, bruker dere en kobling eller bare en trakt?

Sitter å nyter en Lerdal Kringly Kris juleporter og tråler forumet. Helt innafor en lørdags aften det :)
 
Stemmer, samme her :) Klemringskoblinger og hurtigkoblinger.
Fikk alt jeg trengte av både slange og koblinger etter en tur på biltema.
Handleliste og varenummer finner du hvis du du blar i den laaaaaaaaange tråden om erfaringer med bb30 :)
 
Vi har også modifisert vår koker :)
Hevet maltrøret med ca 2 cm, byttet krane, kjøpt sirkulasjonspumpe, laget det til slik at mesken fordeles mellom innside og utside av maltrøret, isolert BBen og laget en boks med PID, SSR og effektregulator. Skal prøve første brygg med det nye oppsettet i morgen :)
DSC_1377.JPG

DSC_1400.JPG

 
Jeg tenkte å bidra med mitt oppsett. Jeg har en BB30V2 som jeg kjøpte av BDKnutsen her på forumet. Han hadde på modifisert denne på ypperlig måte. Bildene sier det meste, men i hovedsak er den modifisert slik at den fungerer som en speidel. All original termostatleamikk er fjernet, og kun bryterne til elementene står igjen. Det er satt gjennomføring i bunn for sirkulering oppover i maltrøret. Videre er det montert en gjengestav i bunnen, slik at karet kan skrues fast og tette mot bunnen. En Brauduinokontroller styrer pumpe og varme. Jeg har kun montert konnektorer for ledningene til varme-element og temp-sensor, slik at kablene kan tas vekk ved rengjøring. Jeg har nå ganske mange brygg bak meg på denne, og det fungerer veldig bra. Det fulgte ikke pumpe med, og jeg har slitt litt med å få nok flow på sirkulasjonen. Med den pumpa jeg kjører nå, har jeg nok flow (MD20-klone)
2014-12-09 19.05.54.jpg 2014-12-11 09.42.40.jpg 2014-12-11 12.35.28.jpg 2015-01-01 12.19.53.jpg Y93A2718.jpeg Y93A2719.jpeg Y93A2725.jpeg Y93A2728.jpeg Y93A2731.jpeg Y93A2740.jpeg
 
Per Ulv: Veldig pent oppsett! Jeg har moddet min BB30 noenlunde likt, men skulle likt å visst litt mer detaljert hvordan du har laget den manifolden som fordeler vørteren over maltsenga. Har du bare stukket hull i silikonslangene? Og hva er de to kuleventilene der oppe til?

Og til thethunder sin post om Speidel-BB-modifikasjon, må jeg bare bøye meg i støvet.. ! Poesi!
 
Er det forresten noen som har erfaring med bruk av bazooka filter til BB30? Vurderer å ta det i bruk for ikke å tilstoppe platekjøler, men er det plass til det på innsiden av kjelen? Må vel skvise det inn mellom silkaret og ytterveggen..kan jo ikke akkurat skru det på etter å ha heist ut silkaret.
 
Brygger på BB30 g3 og jeg har kjøpt beerbrew sin egen pumpe fra bryggeland. Følger med slanger stoppeventil og et totalt ubrukelig filter. Pumpen fungerer som pokker og gjør jobben. http://www.olbrygging.no/users/olbr...ges/52968_Beer_Brew_sirkulasjonspumpe_2_2.jpg

Når det gjelder innkjøp av PID, sensorer/følere etc. ser jeg at veldig mange på forumet kjøper dette fra det store utland via verdensveven. Er det på grunn av pris eller tilgjengelighet?
 
Brygger på BB30 g3 og jeg har kjøpt beerbrew sin egen pumpe fra bryggeland. Følger med slanger stoppeventil og et totalt ubrukelig filter. Pumpen fungerer som pokker og gjør jobben. http://www.olbrygging.no/users/olbr...ges/52968_Beer_Brew_sirkulasjonspumpe_2_2.jpg

Når det gjelder innkjøp av PID, sensorer/følere etc. ser jeg at veldig mange på forumet kjøper dette fra det store utland via verdensveven. Er det på grunn av pris eller tilgjengelighet?
Kan bare svare for meg selv. Mesteparten pga. pris, typisk 3-4 ganger billigere inkludert frakt på mange produkter. Noen ganger er det også pga. at det ikke er lett tilgjengelig/tilgjengelig i det hele tatt her hjemme. Noen ganger kjøper jeg produkter som er dobbelt så dyre (frakt er dyrt fra USA) fra utland fordi jeg foretrekker disse istedenfor hva som selges her hjemme.
Bestiller typisk fra Kina jeg da, med 2-4 ukers leveringstid så god planlegging av prosjektene er en fordel. Kvalitet er ymse og av og til kommer ikke produktet fram i det hele tatt. Greit nok da ebay har refundert pengene meget greit for meg iallefall, og selgerne har gitt opp til 50% avslag på produkter som ikke holdt spesifikasjonene.
 
Så kult du likte det, jeg har blitt inspirert av ditt krakkstativ :) Kommer nok til å kopiere og lage noe tilsvarende jeg kan legge opp på min bryggekrakk en eller annen gang over nytt år eller iløpet av året eller i fremtiden.... :p

Når det kommer til mitt eget oppsett begynner jeg å bli veldig fornøyd, etter jeg introduserte "planken" har jeg blitt enda mer fornøyd.
Har fortsatt litt jobb som gjenstår for å kalibrerer PID'n perfekt, men det er kun små pirk som ikke vil påvirke kvaliteten på mesket nevneverdig.
Vet ikke om det er fordi det er vanskelig å få helt jevn temp i mesken med BB30 eller om det er fordi temp-sensoren sitter i et t-ledd 5-10 cm utenfor selve bryggekjelen. Dette gjør iallefall at jeg bør stille inn piden på 2-2,5c under angitt mesketemp for å få riktig utgjæring på ølet.
For meg går dette på kvoten at enhver brygger må kjenne sitt eget utstyr, men har jeg tid og anledning vil jeg prøve å fikle med piden så den viser riktig også.

Ser du også spør litt om størrelsen på hullene i slangen i en post litt lenger opp, jeg husker ikke helt størrelsen på borret jeg brukte. Men hvis du går tilbake til de to-tre første sidene i denne posten får du litt flere detaljerte bilder av disse også.


Har tatt noen nye bilder under bryggedagen igår (4. brygget med siste mods), litt lettere å se hvordan det fungerer når det er mer enn bare vann i kokeren.

IMAG0232.jpg


Slangen med hull er fortsatt den samme som man vil se i de første postene i denne tråden. Mulig jeg gjør noen små endringer til på denne, men det er kun for det visuelle og vil ikke påvirke funksjon. Planken vil nok også pusses litt mer eller ønske meg en ny final edition fra håndtverker far til Jul :)

IMAG0237.jpg


Slangen etter krana legges som du sier på utsiden av meskekaret slik at man får en mer stabil temp også utenfor mesken.
Egentlig var planen å stenge krana hver gang jeg rørte, men dette ble litt tungvint siden man også må justere litt på krana etter pumpen hver gang man stenger helt på toppen. Spesielt da jeg føler det holder å stenge krana de 10 siste minuttene under utmesk på 76c.

IMAG0238.jpg


Og til slutt en siste oversikts bilde av hele oppsettet.


Håper det besvarer noen av spørsmålene, hvis ikke bare spør igjen :) Beklager det har tatt veldig lang tid å gi svar, men det har vært mye jobb, brygging og tapping de siste ukene. Og jeg ville lage en litt ålreit post når jeg først skulle svare.

Skal også prøve å få laget en post i løpet av de nærmeste dagene under "Hvordan brygger du med din BB30" eller hva nå denne tråden het.
Der skal jeg gå litt mer i detalj og hvordan jeg mesker, skyller for ligge jevnt på ca 72-76% effektivitet.

Dette ser veldig bra ut.

Men lurer litt på hva slags koblinger du bruker og hvilken type slange?
 
Dette ser veldig bra ut.

Men lurer litt på hva slags koblinger du bruker og hvilken type slange?

Det meste av hva jeg bruker er kjøpt inn fra homebrewstuff, mye fordi da kunne jeg sitte på siden deres og finne alle koblinger jeg trengte med engang. Du får nok alt du trenger i Norge også, men måtte nok handlet på flere steder for å få akkurat de koblingene jeg ville.

Ingen komplett liste, men noen av tingene jeg slet med å finne i norske nettbutikker på den tiden jeg kjøpte inn det meste av mitt utstyr.
http://www.homebrewstuff.com/1-2-high-temperature-tubing.html
http://www.homebrewstuff.com/high-flow-quick-connect-socket-x-barb.html
http://www.homebrewstuff.com/1-2-tee-fitting.html

Overgangen for å kunne bruke 1/2" koblinger på BB30'n uten å drille nytt hull fant jeg på Ebay.
Hos denne selgeren http://www.ebay.com/usr/dudadiesel linken til produktet fra 2013 når jeg bestilte fungerer ikke lenger.

Har også supplert med noe ekstra fra bryggselv.

Når det gjelder innkjøp av PID, sensorer/følere etc. ser jeg at veldig mange på forumet kjøper dette fra det store utland via verdensveven. Er det på grunn av pris eller tilgjengelighet?
Veldig enig hva Noget Undergjæret skriver her. Motivasjonen varierer i hvert enkelt tilfelle, alt fra pris, tilgjengelighet og muligheten til å bestille alt fra en plass.
 
Må vel også nevnes at jeg er av typen som setter veldig pris på å kunne bestille via nett og hente det i postkassen/postkontoret senere :p
 
Ingen som har testet bazooka filter med BB30?

Ikke testet, men har tenkt på det selv men aldri blitt no av og tror ikke jeg kommer til å bry meg om det på min BB30.
Med mindre du fullfører og kommer tilbake og overbeviser meg :D

Min tanke har vært å få på en type kobling som dette fra kortulfs post. Koble bazookafilteret på denne legge det langs ytterkanten på bunn av kjelen.
Tror det vil bli kranglete å få til da du ikke har mye plass å leke med. Den nye koblingen min ved utsuget stikker ca 1 cm inn i kjelen, og jeg må være bevist på hvor jeg plasserer silkaret for at denne ikke skal legge seg inntil utsuget og strupe/kvele flowen. Det er fortsatt litt å gå på, men ikke mye :D
 
Noen som har testet denne? Både når det gjelder sirkulering ved mesking og skylling?

Når det gjelder bruk under mesking som du nevner ser jeg ikke poenget da vannet bør stå over malten uansett.
Hvis dimensjonene stemmer noenlunde bør den funke ved skylling. Jeg bruker en oval salatskyller, men siden skyllevannet fortsatt renner i overkant fort gjennom den pleier jeg å legge litt alufolie i bunnen.
 
Det meste av hva jeg bruker er kjøpt inn fra homebrewstuff, mye fordi da kunne jeg sitte på siden deres og finne alle koblinger jeg trengte med engang. Du får nok alt du trenger i Norge også, men måtte nok handlet på flere steder for å få akkurat de koblingene jeg ville.

Ingen komplett liste, men noen av tingene jeg slet med å finne i norske nettbutikker på den tiden jeg kjøpte inn det meste av mitt utstyr.
http://www.homebrewstuff.com/1-2-high-temperature-tubing.html
http://www.homebrewstuff.com/high-flow-quick-connect-socket-x-barb.html
http://www.homebrewstuff.com/1-2-tee-fitting.html

Overgangen for å kunne bruke 1/2" koblinger på BB30'n uten å drille nytt hull fant jeg på Ebay.
Hos denne selgeren http://www.ebay.com/usr/dudadiesel linken til produktet fra 2013 når jeg bestilte fungerer ikke lenger.

Har også supplert med noe ekstra fra bryggselv.

Har sett litt på bryggselv og disse (se under) virker å være noe av det samme du har?

- http://www.bryggselv.no/products/hurtigkobling-rustfri-12-hann
- http://www.bryggselv.no/products/hurtigkobling-rustfri-12-hunn
- http://www.bryggselv.no/products/hurtigkobling-rustfri-12-nippel
- http://www.bryggselv.no/products/hurtigkobling-rustfri-hunn-med-nipp

De har noen i plast også:

- http://www.bryggselv.no/products/hurtigkobling-hann-12


Inne på noe her?

Har du forresten vurdert å bytte treplanken med f.eks. en spikerplate/beslag?

- http://www.clasohlson.com/no/Spikerplate/Pr313122000
- http://www.maxbo.no/Produktkatalog/...latestrimler/Hullplate-100X240X1,5mm/p/287898
 
Ikke testet, men har tenkt på det selv men aldri blitt no av og tror ikke jeg kommer til å bry meg om det på min BB30.
Med mindre du fullfører og kommer tilbake og overbeviser meg :D

Min tanke har vært å få på en type kobling som dette fra kortulfs post. Koble bazookafilteret på denne legge det langs ytterkanten på bunn av kjelen.

Tror det vil bli kranglete å få til da du ikke har mye plass å leke med. Den nye koblingen min ved utsuget stikker ca 1 cm inn i kjelen, og jeg må være bevist på hvor jeg plasserer silkaret for at denne ikke skal legge seg inntil utsuget og strupe/kvele flowen. Det er fortsatt litt å gå på, men ikke mye :D

Det så ikke så dumt ut. En albue som peker nedover. Spørs om det blir plass, ja. Tror jammen jeg skal forsøke og forhåpentligvis komme tilbake og overbevise deg :-D Tenker uansett at jeg må ha en form for hop stopper for ikke å tette platekjøleren, men har ikke kommet fram til hva som er best for en BB30. Regner med humleposer ikke er nok.
 
Det så ikke så dumt ut. En albue som peker nedover. Spørs om det blir plass, ja. Tror jammen jeg skal forsøke og forhåpentligvis komme tilbake og overbevise deg :-D Tenker uansett at jeg må ha en form for hop stopper for ikke å tette platekjøleren, men har ikke kommet fram til hva som er best for en BB30. Regner med humleposer ikke er nok.

Jeg har begynt å tenke mer på løsninger som går mer i retning av dette.
http://www.bryggselv.no/products/humlefilter-rustfri
http://3.bp.blogspot.com/-RIv8qa0fWJI/UGEV431M91I/AAAAAAAAAHU/u5ttqxP1gj8/s1600/P1020198.JPG
Sett at bryggselv har litt forskjellige varianter, passer en av disse fint vil jeg nok gå for det. Ikke noe som haster for min del da jeg fortsatt bruker spiralkjøleren som fulgte med :)
 
Jøss, det humlefilteret fra Bryggselv har jeg ikke sett før. Og jeg som leser bryggselv.no hver kveld på sengekanten..

Og en sånn hop spider har jeg sett før. Har ikke helt skjønt enda hvordan de funker og om de vil passe på BB30, men det må sjekkes ut. Takk for tipset.
 
Tilbake
Topp