1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Oppgradering av BB30

En tråd i 'Beer Brew' startet av mlindboe, 23 Apr 2013.

  1. glennrlie

    glennrlie
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Svarstad
    Merk at det er en forskjell på oksygenering og oksidasjon. Sistnevnte kan også oppstå før gjæring er i gang, les mer om hot side aeration her: https://byo.com/stories/item/861-hot-side-aeration--storing-hops-mr-wizard
     
  2. borander

    borander
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kjelsås, Oslo
    Jeg vil gjerne se en god, vitenskaplig forklaring på hot side aerination. For koking vil
    Fjerne oksygen fra veske. Det er vel heller en myte.
     
  3. glennrlie

    glennrlie
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Svarstad
    Sekunderer den. Dvs. det er vel ikke noe man som hjemmebrygger trenger å være veldig bekymret for. Men begrepet eksisterer non the less. :)
     
  4. Øyvind T.

    Øyvind T.
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  5. TorbjørnSJ

    TorbjørnSJ
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kopervik
    Enn så lenge ikke de helt store forandringene i Fjordgløtt Hjemmebryggeri. Men det som er gjort ser ut til å fungere greit i allefall - fremkommer ikke av bildet, men jeg har selvfølgelig isolert kjelen under brygging:
     

    Vedlagte filer:

    • image.jpg
      image.jpg
      Filstørrelse:
      945,8 KB
      Visninger:
      699
    fractalf liker dette.
  6. Vidark

    Vidark
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Molde
    Er det noen her som har en formening om hva som er best av sirkulering kun i maltrøret, eller i tillegg kjøre sirkulering utenfor og
     
  7. Aleks

    Aleks
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Om du ser forrige side er det i allefall en som anbefaler å også sirkulere på utsiden grunnet bedre temp kontroll. Vet ikke hvorfor, men kan innbille meg at det har noe med at føleren til BB sitter på utsiden av maltrøret, og jo mer sammenblandet disse veskene er jo riktigere temperatur vil man få:) (ref Hans Einar)
     
  8. kortulf

    kortulf
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg vil tro det er bra å få med hele suppa. Ved forrige brygg stilte jeg termostaten på 66 *C for å komme til trinn to i meskeprosessen. Mens jeg venta rørte jeg litt oppi maltrøret og målte at tempen oppi der var langt under måltemp (kanskje litt over 50*C), mens det innebygde digitale termometeret viste 75+ og var stadig stigende. Da jeg skjønte at det faktisk var tilfelle at temperaturen var på vei mot 80 grader under der var jeg ikke sein om å begynne å sirkulere ved å tappe fra krana og helle over malten. Regner med sila i bunnen av røret hadde tettet seg litt så varmt vann ikke fikk strømmet opp(hvetemalt). Etter sirkulering fra kran og litt røring for å få ned vannivået i maltrøret gikk dette fint (virker som vannet enklere kommer seg ut av maltrøret når trykket er litt høyere i maltrøret sammenlignet med at vannet skal strømme opp der av seg selv. Det er vel enklere for vannet å gå på sidene av maltrøret og opp(?))

    I tillegg til temperaturkontroll vil jeg tro det er bra for utbyttet å sirkulere med hele innholdet i kokeren.
     
  9. Baardl

    Baardl
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tjøme
    Skal forsøke å lage en liste, har bare vært helt Texas i det siste.....
     
  10. Baardl

    Baardl
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tjøme
    Jeg har i hvert fall positiv erfaring med å sirkulere på utsiden av røret. Jeg "spyler" mesken langs siden litt nedi kjelen for å få sirkulasjon, da blir ikke temperaturen på utsiden av røret så langt unna det som er inni... Jeg har imidlertid også noe trøbbel med at mesketemperaturen stiger litt fort etter at malten er tilsatt og at den fortsetter å stige etter at optimal temperatur er nådd. Jeg er litt usikker på hvordan jeg skal løse dette, men jeg tror at jeg skal øke trykket litt inne i røret slik det er foreslått i en annen post her. Per nå så sirkulerer jeg bare forsiktig i gjennom. Har sluttet å la være å sirkulere å la det stå stille. Sirkulerer i hele meskeperioden, og det ser ut til å fungere bra...
     
  11. Putre

    Putre
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sigdal
    Dere som har hevet maltrøret i BB30, hvor mye er det hevet? Hva er avstanden mellom bunn i BB og bunn av maltrøret?
    Og hva er fordelen med dette?
     
  12. nonshaugen

    nonshaugen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fetsund
    Seint svar på eldre innlegg, men dog -- messing er en legering av kobber og sink som vanligvis inneholder 10-40% sink..., da synes det som om kobber er en bedre løsning hvis rustrfritt stål ikke er tilgjengelig.
     
  13. Hans Einar

    Hans Einar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det er en annen lang tråd om erfaringer med bb30 her inne. Der står mye som er verd å lese, blant annet erfaringer og bilder av anretning for å styre vørter på begge sider av maltrøret. Det er i hovedsak to grunner til det. Det ene er mye lettere å få stabil temperatur nå pumpa kan gå på fullt hele tiden, det andre er at en måler mye lavere SG i vørteren som ligger rundt. Den blir i liten grad blandet opp om en bare resirkulerer gjennom maltrøret.


    --
     
  14. Vidark

    Vidark
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Molde
    Så et annet spørsmål. Jeg sirkulerer fra første stund. I underkant av 20 liter vann på 5 kg korn. Sirkulerer i ca 90 minutt.
    Så tømmer jeg væsken over i et gjæringskar.. Så tilsetter jeg va 12liter vann, for så å sirkulere i ca 45 minutter til.
    Så tapper jeg væsken over i gjøringskaret. Rengjør bb'en, og så tilsetter jeg all vesken og setter på kok.
    Er dette fornuftig måte å gjøre det på?
     
  15. mlindboe

    mlindboe
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vinterbro
    Hvorfor gjøre det så vanskelig? Hele poenget med bb30 er jo at det er alt i en løsning og du bruker samme kjele til alt. Man skal ikkje sirkulert når man skyller, det skal bare renne igjennom...

    -M-
     
    ErikSøl liker dette.
  16. Vidark

    Vidark
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Molde
    Å skylle med vann, uten å sirkulere var et bra tips ja!
     
  17. nonshaugen

    nonshaugen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fetsund
    Det er det som gjør at du får de siste "godsakene" ut av mesken, og som gjæren nå skal bearbeide videre. Enig med de som sier at dette er noe av poenget med BB30. Hvis du "finleser" bruksanvisningen som følger med i pakka, sånn omtrent nederst på side 3, står det forklart at skylling skla gjøres med x antall liter vann ETTER at maltrøret er løftet opp og plassert oppå den ringen som følger med.
    Er som du "fersk" på maltbrygging, og hadde min første bryggedag med BB30 v3 nå på søndag. Ønsker deg lykke til!  :yes:
     
  18. Vidark

    Vidark
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Molde
    Gjorde et eksperiment i dag. Målte og etter skylling med vann til 1042. Prøvde deretter å sirkulere den samme væsken i 30 min. Endte opp med og på 1032. Stor forskjell.
    Men hvor mye skyller dere med?
     
  19. Vidark

    Vidark
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Molde
    Ser forresten at dette er feil tråd for å diskutere akkurat dette. Beklager det
     
  20. Roger_L

    Roger_L
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Krokkleiva
    Tenkte jeg skulle kjøpe meg en nivåmåler og montere på BB. Lettere å holde styr på hvor mye som er i kjelen.
    Noen andre som har gjort dette? Som kanskje har ett fint bilde å dele?
    Gjerne hive med noen linjer om montering osv.
     

Del denne siden