1-STEP-10-FOLD PROPAGATION

Er ikke det der omtrent det samme som å sette en starter på 2,5 liter til en 25 liters batch i passende tid før du brygger, og så hive den oppi? Du skal bare ikke riste den eller ha den på rører.

Jeg ser ikke poenget for en hjemmebrygger. Som @Miguel sier, blir det bare mer styr med å følge med på utgjæringsgraden.
 
Er ikke det der omtrent det samme som å sette en starter på 2,5 liter til en 25 liters batch i passende tid før du brygger, og så hive den oppi? Du skal bare ikke riste den eller ha den på rører.

Jeg ser ikke poenget for en hjemmebrygger. Som @Miguel sier, blir det bare mer styr med å følge med på utgjæringsgraden.

Du har nok helt rett, og kanskje ikke TS tenkte på dette. Det er vel mer aktuelt for de som brygger større enn det en 5L erlenmeyerkolbe kan gjøre.
 
Du har nok helt rett, og kanskje ikke TS tenkte på dette. Det er vel mer aktuelt for de som brygger større enn det en 5L erlenmeyerkolbe kan gjøre.

Den sida til Wyeast henvender seg vel først og fremst til bryggerier, ser det ut som. De har jo temmelig store gjærbudsjetter, så en sånn praksis virker fornuftig. En starter på 200 liter er en artig tanke:p.
 
Dette er nok også en problemstilling for hjemmebryggere, nemlig når du skal brygge (veldig) sterkt øl (eller større batcher) og derfor må "steppe opp" en gjærstarter. Altså f.eks. lage en starter på 2 l først, vente til den er utgjæret, for så å hive gjæren fra 1. starter inn i 2 l ny vørter. Vanlige online-kalkulatorer viser deg at du oppnå korrekt antall gjærceller, men det som skjer er at gjærcellene sultefôres, fordi du har gjær som er klar til å utgjære 25 l vørter i bare 2 l vørter.
 
Dette er nok også en problemstilling for hjemmebryggere, nemlig når du skal brygge (veldig) sterkt øl (eller større batcher) og derfor må "steppe opp" en gjærstarter. Altså f.eks. lage en starter på 2 l først, vente til den er utgjæret, for så å hive gjæren fra 1. starter inn i 2 l ny vørter. Vanlige online-kalkulatorer viser deg at du oppnå korrekt antall gjærceller, men det som skjer er at gjærcellene sultefôres, fordi du har gjær som er klar til å utgjære 25 l vørter i bare 2 l vørter.

Man gjør jo ikke det der. Man setter til side det aller meste fra den første før man starter den neste. Og den kalkulatoren jeg bruker, ville ikke villedet meg, heller.

Men ellers er "drauflassen" en greiere løsning. (Lærte nettopp dette av @Miguel :).)
 
Sist redigert:
Man gjør jo ikke det der. Man setter til side det aller meste fra den første før man starter den neste. Og den kalkulatoren jeg bruker, ville ikke villedet meg, heller.

Men ellers er "drauflassen" en greiere løsning. (Lærte nettopp dette av @Miguel :).)
Nja, jeg har gjort 2-stegs startere der det ikke har vært 10-gangen i volum fra step 1 til step 2 og jeg har brukt all gjæren fra steg 1. Men det har jo selvfølgelig vært større volum på steg 2.
Og jeg kan ikke se at BrewersFriend kakulatoren roper så høyt "nei,nei!", den gir jo beskjed om at det ikke blir noen vekst i steg 2 dersom det er for mange celler fra steg 1.
Eller er det jeg som misforstår?
 
Dette er nok også en problemstilling for hjemmebryggere, nemlig når du skal brygge (veldig) sterkt øl (eller større batcher) og derfor må "steppe opp" en gjærstarter. Altså f.eks. lage en starter på 2 l først, vente til den er utgjæret, for så å hive gjæren fra 1. starter inn i 2 l ny vørter. Vanlige online-kalkulatorer viser deg at du oppnå korrekt antall gjærceller, men det som skjer er at gjærcellene sultefôres, fordi du har gjær som er klar til å utgjære 25 l vørter i bare 2 l vørter.
Riktig. Planlegger å lage 60 liter øl med OG på 1,095. Derfor jeg tenkte at man kanskje kunne starte med 6 liter evt 10 og dumpe oppi resten av vørteren etter 48 timer.

Andre alternativer er jo en starter på 10 liter, eller brygge en 25 liters batch først, og deretter bruke all gjæra.
 
Selv ville jeg bare repitchet. Store øl har bare godt av repitchet gjær synes jeg. Egentlig de fleste øl forsåvidt. Men det er jo ikke noe i veien å gjøre det slik. Saken med 10-fold er at i teorien så skal gjær fra en batch være nok til å fermentere 10x SG-poeng i en neste batch.
 
Nja, jeg har gjort 2-stegs startere der det ikke har vært 10-gangen i volum fra step 1 til step 2 og jeg har brukt all gjæren fra steg 1. Men det har jo selvfølgelig vært større volum på steg 2.
Og jeg kan ikke se at BrewersFriend kakulatoren roper så høyt "nei,nei!", den gir jo beskjed om at det ikke blir noen vekst i steg 2 dersom det er for mange celler fra steg 1.
Eller er det jeg som misforstår?

Den sier jo hva vekstraten blir - og den går ned fra steg 2 til steg 3 hvis du drar med deg all gjæren. Logisk nok; du taper på å gjøre det, og det kan du lese ut av de tallene på gjærceller du får, også. Når jeg trenger mye gjær, setter jeg en 3liter, og så tar jeg bare litt av det jeg får fra den og setter en ny 3-liter på. Det jeg sitter med til slutt da, til sammen, drar det aller meste av normalstore batcher, i alle fall.

Hvis ikke det der blir nok, ville jeg antakelig gått veien om et mindre øl, og så pitchet hele kaka - hvis det hadde vært nok. Jeg høstet kaka fra en pils i dag, og det blir ikke så veldig store mengder, faktisk.
 
Selv ville jeg bare repitchet. Store øl har bare godt av repitchet gjær synes jeg. Egentlig de fleste øl forsåvidt. Men det er jo ikke noe i veien å gjøre det slik. Saken med 10-fold er at i teorien så skal gjær fra en batch være nok til å fermentere 10x SG-poeng i en neste batch.
Jo klart det er det beste og enkleste. Forutsetter dog t man har noe å repitche.
 
Tilbake
Topp