1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

1-STEP-10-FOLD PROPAGATION

En tråd i 'Brygging' startet av TorfinnS, 21 Jan 2018.

  1. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Noen som har prøvd dette? Ser ut til å være et godt alternativ til startere.
    Man starter altså med en tidel av det planlagt volum, og når denne er gjæret ut 50 prosent så tilsettes resten av oksygenert vørter.
    https://www.wyeastlab.com/propagation
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Videreføring av Drauflassen.

    Eneste aberet jeg ser mot dette er at man må følge med med med måleutstyr.
     
    TorfinnS liker dette.
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er ikke det der omtrent det samme som å sette en starter på 2,5 liter til en 25 liters batch i passende tid før du brygger, og så hive den oppi? Du skal bare ikke riste den eller ha den på rører.

    Jeg ser ikke poenget for en hjemmebrygger. Som @Miguel sier, blir det bare mer styr med å følge med på utgjæringsgraden.
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Du har nok helt rett, og kanskje ikke TS tenkte på dette. Det er vel mer aktuelt for de som brygger større enn det en 5L erlenmeyerkolbe kan gjøre.
     
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Den sida til Wyeast henvender seg vel først og fremst til bryggerier, ser det ut som. De har jo temmelig store gjærbudsjetter, så en sånn praksis virker fornuftig. En starter på 200 liter er en artig tanke:p.
     
  6. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Lage starter i badekaret.
     
    TorfinnS, erikraude og Finn Berger liker dette.
  7. Andreas Habel

    Andreas Habel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Dette er nok også en problemstilling for hjemmebryggere, nemlig når du skal brygge (veldig) sterkt øl (eller større batcher) og derfor må "steppe opp" en gjærstarter. Altså f.eks. lage en starter på 2 l først, vente til den er utgjæret, for så å hive gjæren fra 1. starter inn i 2 l ny vørter. Vanlige online-kalkulatorer viser deg at du oppnå korrekt antall gjærceller, men det som skjer er at gjærcellene sultefôres, fordi du har gjær som er klar til å utgjære 25 l vørter i bare 2 l vørter.
     
    TorfinnS liker dette.
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Det er forsåvidt bare å repitche fra en annen batch.
     
  9. Andreas Habel

    Andreas Habel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Ja, dersom du har...
     
    TorfinnS liker dette.
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Man gjør jo ikke det der. Man setter til side det aller meste fra den første før man starter den neste. Og den kalkulatoren jeg bruker, ville ikke villedet meg, heller.

    Men ellers er "drauflassen" en greiere løsning. (Lærte nettopp dette av @Miguel :).)
     
    #10 Finn Berger, 22 Jan 2018
    Sist redigert: 22 Jan 2018
  11. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Nja, jeg har gjort 2-stegs startere der det ikke har vært 10-gangen i volum fra step 1 til step 2 og jeg har brukt all gjæren fra steg 1. Men det har jo selvfølgelig vært større volum på steg 2.
    Og jeg kan ikke se at BrewersFriend kakulatoren roper så høyt "nei,nei!", den gir jo beskjed om at det ikke blir noen vekst i steg 2 dersom det er for mange celler fra steg 1.
    Eller er det jeg som misforstår?
     
  12. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Riktig. Planlegger å lage 60 liter øl med OG på 1,095. Derfor jeg tenkte at man kanskje kunne starte med 6 liter evt 10 og dumpe oppi resten av vørteren etter 48 timer.

    Andre alternativer er jo en starter på 10 liter, eller brygge en 25 liters batch først, og deretter bruke all gjæra.
     
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Selv ville jeg bare repitchet. Store øl har bare godt av repitchet gjær synes jeg. Egentlig de fleste øl forsåvidt. Men det er jo ikke noe i veien å gjøre det slik. Saken med 10-fold er at i teorien så skal gjær fra en batch være nok til å fermentere 10x SG-poeng i en neste batch.
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Den sier jo hva vekstraten blir - og den går ned fra steg 2 til steg 3 hvis du drar med deg all gjæren. Logisk nok; du taper på å gjøre det, og det kan du lese ut av de tallene på gjærceller du får, også. Når jeg trenger mye gjær, setter jeg en 3liter, og så tar jeg bare litt av det jeg får fra den og setter en ny 3-liter på. Det jeg sitter med til slutt da, til sammen, drar det aller meste av normalstore batcher, i alle fall.

    Hvis ikke det der blir nok, ville jeg antakelig gått veien om et mindre øl, og så pitchet hele kaka - hvis det hadde vært nok. Jeg høstet kaka fra en pils i dag, og det blir ikke så veldig store mengder, faktisk.
     
    LarsUlv liker dette.
  15. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Jo klart det er det beste og enkleste. Forutsetter dog t man har noe å repitche.
     

Del denne siden