"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Du får gi oppdatering om en måneds tid, da skulle det være tid for å gi første dommen :)
Nå klukker det heftig og en deilig lukt av humle -.9
Når jeg skal ha i mer humle nå burde jeg ha det i en pose?
Funker det med en gasklut jeg knytter med hyssing, hvis jeg koker dette før bruk, eller hiver jeg bare pelletsene rett i karet?

Ja må vel regne 10 dager på gjæring, står med 19 grader, og 2 uker varmt på flaske, og 2 uker i kjøleskap, det kan bli den første uteølen i mai

:beermug:
 
Nå klukker det heftig og en deilig lukt av humle -.9
Når jeg skal ha i mer humle nå burde jeg ha det i en pose?
Funker det med en gasklut jeg knytter med hyssing, hvis jeg koker dette før bruk, eller hiver jeg bare pelletsene rett i karet?

Ja må vel regne 10 dager på gjæring, står med 19 grader, og 2 uker varmt på flaske, og 2 uker i kjøleskap, det kan bli den første uteølen i mai

:beermug:

Gasklut skulle funke fint. Vær bare obs på at humla sveller sinnssykt mye, og du får dårlig effekt om den blir liggende sammenpresset inni den posen du lager, så ikke spar på gasen. Og så skal du nok legge noe tungt inni, så posen ikke blir liggende og flyte. Klinkekuler har jeg sett anbefalt.

Jeg hiver pelletsen rett i karet, og så filtrerer jeg ut humla når jeg tapper over i det karet jeg blander øl og sukker i - jeg bruker forresten vørter ("speise") - gjennom å knytte en humlepose for enden av slangen. Om du ikke går veien om et blandingskar, men tapper rett over i flaskene fra gjæringskaret - og bruker karboneringsdrops, eller injiserer sukkerlake i flaskene med sprøyte - er det sikkert en ganske stor fordel å ha humla i en pose, slik du foreslår.
 
Gasklut skulle funke fint. Vær bare obs på at humla sveller sinnssykt mye, og du får dårlig effekt om den blir liggende sammenpresset inni den posen du lager, så ikke spar på gasen. Og så skal du nok legge noe tungt inni, så posen ikke blir liggende og flyte. Klinkekuler har jeg sett anbefalt.

Jeg hiver pelletsen rett i karet, og så filtrerer jeg ut humla når jeg tapper over i det karet jeg blander øl og sukker i - jeg bruker forresten vørter ("speise") - gjennom å knytte en humlepose for enden av slangen. Om du ikke går veien om et blandingskar, men tapper rett over i flaskene fra gjæringskaret - og bruker karboneringsdrops, eller injiserer sukkerlake i flaskene med sprøyte - er det sikkert en ganske stor fordel å ha humla i en pose, slik du foreslår.

Okey, jeg ser de selger slike humleposer, men får ikke handlet dette i tide, jeg har brukt hevert til ett annet kar som har kran, har brukt drops siste gangen, men sukkerlake funker sikkert like greit, (eller bedre?) kanskje tilfeldig men det ble ikke samme futt med drops, men det kan vel ha med hvor langt ned det har gjæret? Bra tips, jeg kan renne det gjennom en gasklut når jeg tapper over uansett om jeg bruker pose til humla. Har bare prøvd meg på lys lager tidligere, så dette blir spennende. Ser for meg at etter 2 dager bør være passe å ha i humle, i morgen kveld. Eller er det noen regel for hvor mye det klukker? Målte den til 1050 :)
 
Okey, jeg ser de selger slike humleposer, men får ikke handlet dette i tide, jeg har brukt hevert til ett annet kar som har kran, har brukt drops siste gangen, men sukkerlake funker sikkert like greit, (eller bedre?) kanskje tilfeldig men det ble ikke samme futt med drops, men det kan vel ha med hvor langt ned det har gjæret? Bra tips, jeg kan renne det gjennom en gasklut når jeg tapper over uansett om jeg bruker pose til humla. Har bare prøvd meg på lys lager tidligere, så dette blir spennende. Ser for meg at etter 2 dager bør være passe å ha i humle, i morgen kveld. Eller er det noen regel for hvor mye det klukker? Målte den til 1050 :)

Oj, der åpna du en skikkelig ormeboks:p. Tørrhumling er det mange meninger om.

Skal du ha bare en tilsetning, bør du vente til hovedgjæringa er unnagjort. Så lar du humla ligge i ølet i 5 dager før du tapper. Noen vil si 7 dager - det er f.eks. hva Kinn gjør med Vestkyst.

Her er det et poeng at du ikke har i humla for tidlig, for du må vite at ølet er utgjæret, og at gjæren har fått i alle fall et par dager ekstra til å rydde opp etter seg, når du tapper. Jeg venter derfor gjerne til jeg har nådd FG før jeg humler.

Jeg er ingen ekspert på dette her, og lager ikke veldig mye tørrhumlet øl. Så vent gjerne på mer kvalifiserte meninger. Men det blir ikke direkte dårlig om du gjør som jeg sier;).
 
Da får jeg legge humlinga litt på is, hehehe

For å begrunne litt bedre:

Det som skjer når du tørrhumler under gjæringa, er at mye av de mest flyktige aromastoffene blir tatt med ut av ølet av kullsyra. Til gjengjeld dannes det smaksstoffer du ellers ikke får gjennom det som heter biotransformasjon.

Du kan jo få det beste av begge verdener gjennom å humle flere ganger, altså både under gjæringa og etter at den er over. Men som sagt; dette har andre mye mer greie på. Jeg har ikke prøvd det sjøl.
 
Siden det er snakk om en beskjeden mengde med tørrhumle ville jeg gåttfor kun en tilsetning etter at gjæringen er godt ferdig som @Finn Berger sier, typisk etter 9-10 dager og så gi humlen 4-5 dager i karet før du flasker. Det som er viktig mht til tørrhumling er kunsten å kunne bevare den friske humlearomaen og smaken; og da snakker vi om ormebol i 2ndre potens :)
 
Mulig det er litt seint, men prøver oss på en pils for sommeren. Har bare brygga alger en gang før, og har heller ikke brygget med Saaz før, ser dette greit ut?


OG 1048, 24 liter på gjæringsdunk
91% pilsner malt
9% flaket mais
Meskes på 65 grader i en time, pluss utmesk på 78 grader i 5 min.

60 min Centeninal til IBU 33
15 min Saaz 50 gram
1 min Saaz 50 gram

W-34/70 på 9 grader i 3 uker.
 
Mulig det er litt seint, men prøver oss på en pils for sommeren. Har bare brygga alger en gang før, og har heller ikke brygget med Saaz før, ser dette greit ut?


OG 1048, 24 liter på gjæringsdunk
91% pilsner malt
9% flaket mais
Meskes på 65 grader i en time, pluss utmesk på 78 grader i 5 min.

60 min Centeninal til IBU 33
15 min Saaz 50 gram
1 min Saaz 50 gram

W-34/70 på 9 grader i 3 uker.

Hmm - alger bruker det å bli bra med i den vesle sjøen jeg bor ved hvis sommeren blir god og varm, så da er du heller tidlig ute, synes jeg. Men hvis du mente lager ... :D

så holder det godt:). Jeg har tenkt å brygge i alle fall et par brygg til med det før jeg gir meg for vinteren.

Maisen hadde jeg kutta ut. De to gangene jeg har brukt det i cream ale, har jeg mislikt smaken det bidrar med. Hvis poenget er å få noe i retning av amerikansk Bud, hadde jeg heller brukt flaket ris. Ellers er 100% pilsnermalt en kurant løsning. Jeg slenger i et par hundre gram melanoidin i tillegg til pilsnermalten. Litt lys münchner er også bra. Men dette drar i retning av å heve maltpreget.
 
Hmm - alger bruker det å bli bra med i den vesle sjøen jeg bor ved hvis sommeren blir god og varm, så da er du heller tidlig ute, synes jeg. Men hvis du mente lager ... :D

så holder det godt:). Jeg har tenkt å brygge i alle fall et par brygg til med det før jeg gir meg for vinteren.

Maisen hadde jeg kutta ut. De to gangene jeg har brukt det i cream ale, har jeg mislikt smaken det bidrar med. Hvis poenget er å få noe i retning av amerikansk Bud, hadde jeg heller brukt flaket ris. Ellers er 100% pilsnermalt en kurant løsning. Jeg slenger i et par hundre gram melanoidin i tillegg til pilsnermalten. Litt lys münchner er også bra. Men dette drar i retning av å heve maltpreget.
Hehe, ja, litt vasspest i mesken hadde vært noe!

Takk for tips, da droppes maisen etter å ha lest litt mer om det.
 
Oj, der åpna du en skikkelig ormeboks:p. Tørrhumling er det mange meninger om.

Skal du ha bare en tilsetning, bør du vente til hovedgjæringa er unnagjort. Så lar du humla ligge i ølet i 5 dager før du tapper. Noen vil si 7 dager - det er f.eks. hva Kinn gjør med Vestkyst.

Her er det et poeng at du ikke har i humla for tidlig, for du må vite at ølet er utgjæret, og at gjæren har fått i alle fall et par dager ekstra til å rydde opp etter seg, når du tapper. Jeg venter derfor gjerne til jeg har nådd FG før jeg humler.

Jeg er ingen ekspert på dette her, og lager ikke veldig mye tørrhumlet øl. Så vent gjerne på mer kvalifiserte meninger. Men det blir ikke direkte dårlig om du gjør som jeg sier;).

Satte den på søndag, og det freste i karet 1 døgn, så i går kveld var det helt stille, målte den nå til 1015, fra 1050 på søndagen, nå er nok brygget kaldere enn søndag, ca 19 grader nå, tilsatte gjæret når brygget holdt 30 grader, det var kanskje noe for varmt. men det gikk kjapt ned til 19 grader. Nå ligger humle som en kant i toppen av karet. Bør jeg foreta meg noe her nå, kan jeg røre opp brygget igjen?
 
Satte den på søndag, og det freste i karet 1 døgn, så i går kveld var det helt stille, målte den nå til 1015, fra 1050 på søndagen, nå er nok brygget kaldere enn søndag, ca 19 grader nå, tilsatte gjæret når brygget holdt 30 grader, det var kanskje noe for varmt. men det gikk kjapt ned til 19 grader. Nå ligger humle som en kant i toppen av karet. Bør jeg foreta meg noe her nå, kan jeg røre opp brygget igjen?

Er redd du har mekket i hop en "opp som en løve og ned som en skinnfell"-effekt her. 30 grader er ikke "kanskje noe for varmt", det er nok altfor varmt. Gjæren elsker det, og formerer seg sinnsykt - og etter en rask orgie klapper den så gjerne sammen. Et raskt temperaturfall hører dessuten i tillegg til de ting gjæren ikke liker.

Men du kan prøve å røre den opp igjen. Om noen gjær skulle tåle sånn behandling, måtte det være 05:).
 
Er redd du har mekket i hop en "opp som en løve og ned som en skinnfell"-effekt her. 30 grader er ikke "kanskje noe for varmt", det er nok altfor varmt. Gjæren elsker det, og formerer seg sinnsykt - og etter en rask orgie klapper den så gjerne sammen. Et raskt temperaturfall hører dessuten i tillegg til de ting gjæren ikke liker.

Men du kan prøve å røre den opp igjen. Om noen gjær skulle tåle sånn behandling, måtte det være 05:).

Skal prøve det, ellers er det noe jeg kan tilsette for å fart på det igjen?

Jeg rørte ut gjæren i 30-35 grader, så derfor tenkte jeg det ikke var så farlig om dunken var 30 grader, og jeg sto der med gjæren klar, men man lærer.
 
@Finn Berger, hvorfor tror du 05 er bedre enn andre mtp opprøring på så godt som ferdig gjæret øl?
Infeksjon og oksidering er det første jeg tenker på når jeg leser dette:rolleyes:
 
Nei, vil ikke tro det. Men det er fullt mulig å få infeksjon selv om ølet er mye sterkere.
Prøv å få gjæren opp igjen med å rorere hurtig uten a ta av lokket og uten å få luft inn i bøtta.
 
@Finn Berger, hvorfor tror du 05 er bedre enn andre mtp opprøring på så godt som ferdig gjæret øl?
Infeksjon og oksidering er det første jeg tenker på når jeg leser dette:rolleyes:

Det tror jeg da ikke. Men jeg tror den tåler varme og temperaturfall bedre enn de fleste. Jeg har sikkert uttrykt meg uklart.

Infeksjonsfaren er heller liten om du letter litt på lokket i et vanlig reint rom uten trekk. Oksidering? Tja, det kommer vel an på hvor mye det der bidrar i forhold til annen eksponering for luft ølet får. Jeg mener jo ikke at man skal stikke en hjulvisp nedi der, heller:).

Men forsiktig rotering er jo noe man kan prøve i stedet. Enig i at det er mindre risikofylt.
 
Jaja , rørte ned humlen vertfall, hadde jo av lokket for å måle sukker tidligere, satte det litt varmere igjen nå, for å få fart på gjæren igjen, men det er kanskje dumt igjen :)
22 grader?
 
Tilbake
Topp