Hallo!
Det har oppstått et problem i mitt vesle bryggeri, og jeg er nå på min tredje dumpbatch på rad.
Symptomene på ølene er det samme:
*Mer tåkete øl enn man kan forvente etter oppskrift etc.
*Lite eller ingen aroma (humle eller annet) til tross for at alle øl har vært velhumlet. Lite skum.
*En lukt jeg har vanskelig for å beskrive (ta ikke min "oppfattning" som god fisk) - i rettning metallisk/kjemisk/"falsk roseaktig". En bryggekompis beskrev metallisk/brent gummi. Duften er lav i kald øl, men øker i varm øl.
Første dårlige batch (pale ale med US05 rehydrert) ble satt i mitt nye gjæringskar i rustfritt stål. Symptomene utviklet seg relativt raskt etter pitch og batch ble dumpet før dry hop. Jeg mistenkte da rester av olje eller vaskemidler i gjærkar.
Andre batch (svart IPA med US05 rehydrert) ble satt på samme gjæringskar vasket med trisodiumfosfat og ellers etter alle kunstens regler. Tilsvarende problem oppstår kun dager etter pitch.
Tredje batch (pale ale med london ale 3 starter). Jeg har nå null tillit til mitt nye gjærkar og velger å sette denne på et gjærkar i plast jeg har brukt tidligere. Denne rekker å komme på keg og flasker før jeg skjønner tegningen - akkurat samme problem som de to forrige!
Litt om oppsett og prosess:
*Brygger på grainfather. Vaskes med PBW og varmt vann etter hvert bruk. Pumpe og kuleventil er reine for rester. Motstrømskjøler steriliseres alltid 5 min med kokende vørter.
*Alle brygg er laget med malt fra samme sekk. Dette var en ny sekk Marris Otter som først ble brukt ved første dårlige batch.
*Salter brukt. O2 brukt.
*Jeg har slitt med tetting på gjærlokkene til begge gjærkarene og har dermed ikke sett aktivitet i gjærlås på disse. Har antatt at overtrykk på gjærkar beskytter ølet. Usmak kommer tidlig i gjærforløp.
Mitt spørsmål er:
*Har noen opplevd lignende? Er dette forenelig med infeksjon?
*Kan maltet være synderen?
*Er det andre ting som kan forårsake mine tre "symptomer"?
Setter pris på tilbakemelding da dette er mildt sagt frustrerende!
Det har oppstått et problem i mitt vesle bryggeri, og jeg er nå på min tredje dumpbatch på rad.
Symptomene på ølene er det samme:
*Mer tåkete øl enn man kan forvente etter oppskrift etc.
*Lite eller ingen aroma (humle eller annet) til tross for at alle øl har vært velhumlet. Lite skum.
*En lukt jeg har vanskelig for å beskrive (ta ikke min "oppfattning" som god fisk) - i rettning metallisk/kjemisk/"falsk roseaktig". En bryggekompis beskrev metallisk/brent gummi. Duften er lav i kald øl, men øker i varm øl.
Første dårlige batch (pale ale med US05 rehydrert) ble satt i mitt nye gjæringskar i rustfritt stål. Symptomene utviklet seg relativt raskt etter pitch og batch ble dumpet før dry hop. Jeg mistenkte da rester av olje eller vaskemidler i gjærkar.
Andre batch (svart IPA med US05 rehydrert) ble satt på samme gjæringskar vasket med trisodiumfosfat og ellers etter alle kunstens regler. Tilsvarende problem oppstår kun dager etter pitch.
Tredje batch (pale ale med london ale 3 starter). Jeg har nå null tillit til mitt nye gjærkar og velger å sette denne på et gjærkar i plast jeg har brukt tidligere. Denne rekker å komme på keg og flasker før jeg skjønner tegningen - akkurat samme problem som de to forrige!
Litt om oppsett og prosess:
*Brygger på grainfather. Vaskes med PBW og varmt vann etter hvert bruk. Pumpe og kuleventil er reine for rester. Motstrømskjøler steriliseres alltid 5 min med kokende vørter.
*Alle brygg er laget med malt fra samme sekk. Dette var en ny sekk Marris Otter som først ble brukt ved første dårlige batch.
*Salter brukt. O2 brukt.
*Jeg har slitt med tetting på gjærlokkene til begge gjærkarene og har dermed ikke sett aktivitet i gjærlås på disse. Har antatt at overtrykk på gjærkar beskytter ølet. Usmak kommer tidlig i gjærforløp.
Mitt spørsmål er:
*Har noen opplevd lignende? Er dette forenelig med infeksjon?
*Kan maltet være synderen?
*Er det andre ting som kan forårsake mine tre "symptomer"?
Setter pris på tilbakemelding da dette er mildt sagt frustrerende!
Sist redigert: