Finn Berger
Moderator
Har du lenke til det sitatet fra Lallemand? At du kan regulere estermengden gjennom gjærmengden var ABC tidligere, og du vil finne det en mengde steder, både på nettet og i bøker, men nyere forskning har vist at det ikke stemmer. Sammenhengen mellom gjærmengde og esterproduksjon er ikke entydig. Det gjelder både over- og underpitching. (Beklager, har ingen kilder her og nå.) Så jeg lurer på om det der er gammel info som har blitt liggende ute.Det stemmer nok det du skriver, men Lallemand skriver også følgende: "In general, higher levels of esters are achieved by pitching less yeast, fermenting at a higher temperature or addition of adjunct sugars". Når det kommer til gjærhelsen er det Lallemand som står for dette for Abbaye, men mengden kan jeg gjøre noe med
Nå sporer jo dette litt av for @Forvirret, men håper det er noen gode poeng og ta med seg!For spørsmålene dine angående oppskriften/gristen, så finnes det en egen tråd om Belgisk Blond https://forum.norbrygg.no/threads/belgisk-blonde-har-du-en-oppskrift.9690/page-22. På side 22 har @Kold Brygg linket til en video fra Mean Brews - som i hvert fall jeg syntes var hjelpsom.
"Fermenting at a higher temperature" er nokså upresist. Det utelukker ikke at det kan være gunstig å starte gjæringa lavere - hvilket jeg mener det er stor enighet om.