Finn Berger
Moderator
Ja, jeg kjenner den godt. Men jeg skulle gjerne sett en oppdatert versjon. Jeg er ikke like sikker på alt der.Når det gjelder estere har Scott Janish skrevet en god artikkel.
Esters and Fusel Alcohols - Scott Janish
A look at studies on ester and alcohol production describing methods to both reduce and enhance production.scottjanish.com
Lite sammendrag:
Vis vedlegget 64741Vis vedlegget 64741
Lallemand skriver vel at du får ulike estere ved høyere enn ved lavere temperatur? Men - som du skriver over - det er tilrådelig å starte lavt. Det som er vanskelig, er å vite når du skal la den stige, sida høyere alkoholer, og deretter estere av dem, produseres under stormgjæringa. Du bør i alle fall ikke ligge under 19 grader for lenge - og du må altså ikke på noe tidspunkt la temperaturen synke.Lallemand skriver det samme som deg, høyere temperatur og lavere gjærmengde fremmer estere. Da blir det nok å teste dette i stedet
Målet er jo ikke å få mest mulig estere, men å få til en balanse der både fenoler og estere bidrar til smaksbildet. Og da bør mye skje i intervallet 19-24 grader, om vi skal stole på den tabellen Whitelabs har laget, som gjengis på s. 174 i Brew Like a Monk av Stan Hieronymus. (Anbefales!)
Et generelt råd fra boka til Hieronymus når vi brygger klosterøltypene: Don't be afraid of higher fermentation temperatures, but consider pitching lower than the recommended temperature range and allowing the temperature to rise throughout fermentation.
Om du skulle ha hørt noe om å underpitche for å fremme esterproduksjonen, så glem det. Det funker ikke. Alt du oppnår er dårlig utgjæring og usmaker. Derimot skal du nok ikke bruke for mye gjær, heller. Så det vanlige gjelder: Bruk nok gjær, men først og fremst: Sørg for at den er i best mulig form når du tilsetter den.