"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Har vært ute av stand til å brygge på ei stund, men nå skal bli øl igjen. Starter med noe tåkete amerikansk. Lurer litt på humlinga. Jeg har lite erfaring med BBC-humler, og det er dessuten lenge sida jeg har brygga noe særlig av dette ølet. Og så vil jeg ikke tørrhumle.

Dip hopping: Tenker å tappe av 2 liter kokende oppå humla i en erlenmeyerkolbe. Setter den bare til side og lar den stå til kjølinga nærmer seg slutten. Da hiver jeg den oppi kjelen, kjøler ferdig, og så tapper jeg helt rein vørter på vanlig måte.

Noen grunn til ikke å bruke New England? Skummer den godt, sånn at det kan bli behov for blow off? (Har visst aldri brukt den før, men det lå en pose i kjøleskapet. Gikk ut i fjor, men det går sikkert bra. Dyrker den opp i en to-liters starter.)

OG 1.053, FG 1.012, 5,4% ABV, ??? IBU (25?). Enkel infusjonsmesk på 67 grader. GJærer på 17 =>20 grader. 2:1 klorid sulfat.


Malt til 28 liter før tapping
2,2 kg pilsnermalt
2,2 kg pale ale malt
1,1 kg hvetemalt
Humle
30 gr Columbus 14% @ 15
70 gr Cascade 6% @ 2 + wp 10 min/80C
50 gr Citra BBC @ dip hop
50 gr Mosaic BBC @ dip hop
Gjær
Lallemand New England
 
Har vært ute av stand til å brygge på ei stund, men nå skal bli øl igjen. Starter med noe tåkete amerikansk. Lurer litt på humlinga. Jeg har lite erfaring med BBC-humler, og det er dessuten lenge sida jeg har brygga noe særlig av dette ølet. Og så vil jeg ikke tørrhumle.

Dip hopping: Tenker å tappe av 2 liter kokende oppå humla i en erlenmeyerkolbe. Setter den bare til side og lar den stå til kjølinga nærmer seg slutten. Da hiver jeg den oppi kjelen, kjøler ferdig, og så tapper jeg helt rein vørter på vanlig måte.

Noen grunn til ikke å bruke New England? Skummer den godt, sånn at det kan bli behov for blow off? (Har visst aldri brukt den før, men det lå en pose i kjøleskapet. Gikk ut i fjor, men det går sikkert bra. Dyrker den opp i en to-liters starter.)

OG 1.053, FG 1.012, 5,4% ABV, ??? IBU (25?). Enkel infusjonsmesk på 67 grader. GJærer på 17 =>20 grader. 2:1 klorid sulfat.


Malt til 28 liter før tapping
2,2 kg pilsnermalt
2,2 kg pale ale malt
1,1 kg hvetemalt
Humle
30 gr Columbus 14% @ 15
70 gr Cascade 6% @ 2 + wp 10 min/80C
50 gr Citra BBC @ dip hop
50 gr Mosaic BBC @ dip hop
Gjær
Lallemand New England

Jeg var faktisk ikke klar over BBC hops, hva skiller det fra "vanlig" humle?
 
Har tenkt å forsøke meg på en Pale ale juleøl, neb er usiker på om hva jeg bør gå for av krydder.

Basen 15 liter
3 kg Jærmalt Pale
0,400 kg Jærmalt Munich
0,300 kg Jærmalt Vienna
0,300 kg Jærmalt Wheat

6 gram Centennial 60 min
12,5 gram Simcoe 15 min
12,5 gram Simcoe 5 min

US West Coast

tillegg som jeg er usikker på om det er mer å ta med
0,445 Chocolate - Light

andre smaker usikker på mengde og smakke som jeg skal stryke eller ta med
appelsin skall
kanell
stjerne anis
nellik
 
Jeg var faktisk ikke klar over BBC hops, hva skiller det fra "vanlig" humle?
Det er jeg usikker på. Her er produsentens info - om en kan kalle det det: https://www.barthhaas.com/hops-and-products/products/bbc-pure-hop-pellettm

Så vidt jeg kan skjønne blir dette noe midt i mellom vanlig pellets og Lupomax? Jeg kjøpte noe mer eller mindre på impuls. Går ut fra at det er bra saker. Jeg har vel brukt dem en gang, og mener det blei greit - men jeg skulle gjerne hørt fra noen med mer erfaring.
 
Har tenkt å forsøke meg på en Pale ale juleøl, neb er usiker på om hva jeg bør gå for av krydder.

Basen 15 liter
3 kg Jærmalt Pale
0,400 kg Jærmalt Munich
0,300 kg Jærmalt Vienna
0,300 kg Jærmalt Wheat

6 gram Centennial 60 min
12,5 gram Simcoe 15 min
12,5 gram Simcoe 5 min

US West Coast

tillegg som jeg er usikker på om det er mer å ta med
0,445 Chocolate - Light

andre smaker usikker på mengde og smakke som jeg skal stryke eller ta med
appelsin skall
kanell
stjerne anis
nellik
Appelsinskall, bør passe fint inn, men usikker på om du får fram smaken i særlig grad. Det andre, veldig skeptisk i et humledrevet øl. Fordel en øl som ligner på forskjellige glass, prøv litt av de forskjellige krydderne og smak om det kan være noe du vil drikke en hel batch med.
 
Har tenkt å forsøke meg på en Pale ale juleøl, neb er usiker på om hva jeg bør gå for av krydder.

Basen 15 liter
3 kg Jærmalt Pale
0,400 kg Jærmalt Munich
0,300 kg Jærmalt Vienna
0,300 kg Jærmalt Wheat

6 gram Centennial 60 min
12,5 gram Simcoe 15 min
12,5 gram Simcoe 5 min

US West Coast

tillegg som jeg er usikker på om det er mer å ta med
0,445 Chocolate - Light

andre smaker usikker på mengde og smakke som jeg skal stryke eller ta med
appelsin skall
kanell
stjerne anis
nellik
For meg skurrer det å krydre et øl som i utgangspunktet henter identiteten sin fra "kryddereffekten" av humla. Men som @Kold Brygg sier, kan sikkert appelsinskall funke. Citrus er jo en hovedsmak fra disse humlene, og en kan kanskje tenke seg andre, også, som kan forsterke eller utfylle det humlene holder på med. Men julekrydder blir altså helt feil for meg her.

Det er sjelden jeg synes krydder i øl funker noe særlig. Men jeg har ett jeg er veldig glad i - når bryggeriet får det til, og det er ikke hvert år - og det er dette: https://www.carlsberggroup.com/products/jacobsen/jacobsen-golden-naked-christmas-ale/ . Det er sjølsagt ikke relevant i forhold til det du spør etter, men jeg tar det med fordi det har så fin balanse i krydderbruken. Du aner at krydderet er der, men det trenger seg ikke på.
 
Sist redigert:
Har vært ute av stand til å brygge på ei stund, men nå skal bli øl igjen. Starter med noe tåkete amerikansk. Lurer litt på humlinga. Jeg har lite erfaring med BBC-humler, og det er dessuten lenge sida jeg har brygga noe særlig av dette ølet. Og så vil jeg ikke tørrhumle.

Dip hopping: Tenker å tappe av 2 liter kokende oppå humla i en erlenmeyerkolbe. Setter den bare til side og lar den stå til kjølinga nærmer seg slutten. Da hiver jeg den oppi kjelen, kjøler ferdig, og så tapper jeg helt rein vørter på vanlig måte.

Noen grunn til ikke å bruke New England? Skummer den godt, sånn at det kan bli behov for blow off? (Har visst aldri brukt den før, men det lå en pose i kjøleskapet. Gikk ut i fjor, men det går sikkert bra. Dyrker den opp i en to-liters starter.)

OG 1.053, FG 1.012, 5,4% ABV, ??? IBU (25?). Enkel infusjonsmesk på 67 grader. GJærer på 17 =>20 grader. 2:1 klorid sulfat.


Malt til 28 liter før tapping
2,2 kg pilsnermalt
2,2 kg pale ale malt
1,1 kg hvetemalt
Humle
30 gr Columbus 14% @ 15
70 gr Cascade 6% @ 2 + wp 10 min/80C
50 gr Citra BBC @ dip hop
50 gr Mosaic BBC @ dip hop
Gjær
Lallemand New England
Midt i trianglet mellom blonde, pale ale, og NEIPA? :)
Eller enkelt sagt: Hop Ale
 
Har vært ute av stand til å brygge på ei stund, men nå skal bli øl igjen. Starter med noe tåkete amerikansk. Lurer litt på humlinga. Jeg har lite erfaring med BBC-humler, og det er dessuten lenge sida jeg har brygga noe særlig av dette ølet. Og så vil jeg ikke tørrhumle.

Dip hopping: Tenker å tappe av 2 liter kokende oppå humla i en erlenmeyerkolbe. Setter den bare til side og lar den stå til kjølinga nærmer seg slutten. Da hiver jeg den oppi kjelen, kjøler ferdig, og så tapper jeg helt rein vørter på vanlig måte.

Noen grunn til ikke å bruke New England? Skummer den godt, sånn at det kan bli behov for blow off? (Har visst aldri brukt den før, men det lå en pose i kjøleskapet. Gikk ut i fjor, men det går sikkert bra. Dyrker den opp i en to-liters starter.)

OG 1.053, FG 1.012, 5,4% ABV, ??? IBU (25?). Enkel infusjonsmesk på 67 grader. GJærer på 17 =>20 grader. 2:1 klorid sulfat.


Malt til 28 liter før tapping
2,2 kg pilsnermalt
2,2 kg pale ale malt
1,1 kg hvetemalt
Humle
30 gr Columbus 14% @ 15
70 gr Cascade 6% @ 2 + wp 10 min/80C
50 gr Citra BBC @ dip hop
50 gr Mosaic BBC @ dip hop
Gjær
Lallemand New England
Liten rapport: New England er effektiv. Nede på 1.018 etter to døgn. Dip hoppinga ser ut tl å ha fungert utmerka. Prøven smaker nydelig.
 
Liten rapport: New England er effektiv. Nede på 1.018 etter to døgn. Dip hoppinga ser ut tl å ha fungert utmerka. Prøven smaker nydelig.
Hei! Tenkte å prøve meg på Dip hopping i dag på en dank vestkyst IPA med Centennial, columbus og Simcoe.

Planen var å tappe av 2l vørter ved kok i erlenmeyerkolbe m/tørrhumlen og tilbakeføre det til resten av vørteren ved ca 70c.

Spørsmålet mitt er 2 delt:

1. Vil ikke man få en god del bitterhet av humlen når man tilsetter kokende vørter rett på humlen, eller kjøler dette seg ned såpass raskt at det ikke er et tema?
2. Har noen et godt forslag til humleskjema med de 3 nevnte humlene? Oppskriften er til 25l på gjæringskaret, og jeg har en 100g pakke av hver.
Mitt første innfall som følger:
5gr columbus 60min
15gr av hver på 20min
15gr av hver på 10min
20gr av hver på 5min
20gr av hver på WP 15min 80c
25 gr av hver dip hop.

Gir IBU på ca 90 som er rundt der jeg liker det.
 
Til det første: Temperaturen synker raskt nok til at du får redusert effekten mye. Antakelig kan du sammenligne den med effekten av en wp-tilsetning. Jeg gjorde dette i en Vestkyst der jeg erstatta flame out-tilsetninga med dip hop (og droppa tørrhumlinga). Jeg flytta også @15 til @10. Ølet er ikke spesielt bittert i forhold til originalen, som jeg har parallellsmakt det med. (Det var i det hele tatt veldig likt.)

Humleskjemet så da sånn ut, til et brygg på 25 liter:

20 gr Simcoe, Centennial og Columbus @30
20 gr Simcoe, Centennial og Columbus @ 10
30 gr Simcoe, Centennial, Columbus og Amarillo @ dip hop
 
Skal brygge en batch julegaver - altså juleøl, klassisk norsk type, ca. 6% ABV. Ikke noe jeg har erfaring med, så kritiske kommentarer mottas med takk:

OG 1.061. Beregner 77% utgjæring her - FG 1.014 - men problemet er jo sødmen. Jeg ser ikke for meg at dette blir særlig søtt:(. Skulle jeg hive i en ekstra dose med karamellmalt? 25 IBU, det blir vel passe?

Malt til 30 liter før tapping
4,7 kg pilsnermalt
2,0 kg Münchner II
0,4 kg Caramunich II
0,2 kg Caraaroma
0,2 kg Sjokohvete
Humle
35 gr Premiant @ 60
Gjær
w-34/70
 
Skal brygge en batch julegaver - altså juleøl, klassisk norsk type, ca. 6% ABV. Ikke noe jeg har erfaring med, så kritiske kommentarer mottas med takk:

OG 1.061. Beregner 77% utgjæring her - FG 1.014 - men problemet er jo sødmen. Jeg ser ikke for meg at dette blir særlig søtt:(. Skulle jeg hive i en ekstra dose med karamellmalt? 25 IBU, det blir vel passe?

Malt til 30 liter før tapping
4,7 kg pilsnermalt
2,0 kg Münchner II
0,4 kg Caramunich II
0,2 kg Caraaroma
0,2 kg Sjokohvete
Humle
35 gr Premiant @ 60
Gjær
w-34/70

Honningmalt? Smakte på den da jeg sto å kverna til "jule" IPA'n
tror det vil gjøre seg
 
Honningmalt? Smakte på den da jeg sto å kverna til "jule" IPA'n
tror det vil gjøre seg
Jeg har Simpson's Aromatic: https://www.simpsonsmalt.co.uk/our-malts/aromatic-malt/. Det er vel ikke så langt unna Briess'. Jeg er litt redd for det; sånn jeg har opplevd det, er det et malt du enten satser det meste på - eller bør ligge unna.

Spørsmålet mitt kunne kanskje formuleres sånn: Hvilket karamellmalt gir mest sødme pr. gram?
 
Skal brygge en batch julegaver - altså juleøl, klassisk norsk type, ca. 6% ABV. Ikke noe jeg har erfaring med, så kritiske kommentarer mottas med takk:

OG 1.061. Beregner 77% utgjæring her - FG 1.014 - men problemet er jo sødmen. Jeg ser ikke for meg at dette blir særlig søtt:(. Skulle jeg hive i en ekstra dose med karamellmalt? 25 IBU, det blir vel passe?

Malt til 30 liter før tapping
4,7 kg pilsnermalt
2,0 kg Münchner II
0,4 kg Caramunich II
0,2 kg Caraaroma
0,2 kg Sjokohvete
Humle
35 gr Premiant @ 60
Gjær
w-34/70
Meske på høy temperatur? Ca 67-68,c bør gi en grei mengde uforgjærbart sukker
 
Skal brygge en batch julegaver - altså juleøl, klassisk norsk type, ca. 6% ABV. Ikke noe jeg har erfaring med, så kritiske kommentarer mottas med takk:

OG 1.061. Beregner 77% utgjæring her - FG 1.014 - men problemet er jo sødmen. Jeg ser ikke for meg at dette blir særlig søtt:(. Skulle jeg hive i en ekstra dose med karamellmalt? 25 IBU, det blir vel passe?

Malt til 30 liter før tapping
4,7 kg pilsnermalt
2,0 kg Münchner II
0,4 kg Caramunich II
0,2 kg Caraaroma
0,2 kg Sjokohvete
Humle
35 gr Premiant @ 60
Gjær
w-34/70
Det kom en juleøl på 3. plass i mørk lager
 
Tilbake
Topp