Finnes ikke annen tørrgjær som skal være en CC-gjær, at MJ kaller den CC-gjær er utelukkende markedsføring. Den selges nesten garantert under andre navn hos andre leverandører.
Diamond er vel ikke en 34/70. Men er søstervariant om jeg ikke husker helt galt.
Stoler mer på Kurt enn det meste annet jeg leser forskjellige steder med varierende grad av brukerkunnskap.
Godt du skriver inngrodd
. Fermentis sin er solid og trygg, men også kraftig overpriset spør du meg. Så lenge jeg får Diamond og Fermolager til halve prisen blir det aldri Fermentis. Begge disse brukes også av mange profesjonelle.
Jeg stoler nok prinsipielt lite på hva hjemmebryggere rapporterer, inkludert meg sjøl. Men jeg er helt enig i at Kurt er blant dem det er mest grunn til å stole på - innafor de begrensningene prinsippet om ikke å stole på hjemmebryggere setter
. (Det betyr ikke at jeg ikke synes det er interessant å høre om de erfaringene folk gjør, men det er en ganske ekstrem avstand mellom forskning og det vi steller med.)
Prisen på w-34/70 fra Fermentis er ganske stygg, ja, så jeg vil nok ikke bruke den sjøl på annen måte enn å skaffe én pose, og så dyrke opp det jeg trenger. Men det er jo det jeg uansett gjør, og jeg vil nok velge den om jeg skal gå vekk fra de få typene Imperial-gjær som jeg nå kjenner meg ganske trygg på. Og da spiller prisen veldig liten rolle. (Jeg trur jeg har brygga over tjue brygg på den siste posen L25
.)
Det er sikkert flere versjoner i bruk blant profesjonelle. Det veit jeg faktisk absolutt ingenting om. Jeg har bare hørt ganske mange podcast-intervjuer med bryggere som bruker w-34/70, og i den ganske nye danske boka "Den nøgne øl" er det mange intervjuer med folk fra eliten av håndverksbryggere, og flere av dem bruker 34/70. Ellers er det mange meninger om gjær, men mengden av profesjonelle som sverger til 34/70 gjør at jeg - reint hypotetisk - ville valgt den. Men jeg skal ikke mene noe som helst om nærbeslekta alternativer, eller om at folk velger dem framfor 34/70
. Så det var vel litt forhasta å gi råd om å bruke 34/70, ja.
Det er ikke så mye jeg er sikker på, men når det gjelder omgang med gjær, drister jeg meg til å si at det er lurt å velge seg én gjær som man gjør seg ordentlig kjent med. Og
da kan det jo være interessant å høre hvordan andre har gått fram når de har brukt "din" gjær. Det kan bli mye prøving og feiling, men om et brygg ikke blir godt, er det ikke sikkert det er gjærens skyld. Det er litt som med folk: Du må ta hensyn til individuelle særtrekk. Alle vil ikke reagere på samme måten på samme behandling i en gitt situasjon.