"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Det her var jo litt bekymringsverdig. Ølbrygging skriver på produktsiden sin at Cornish Gold kan brukes inntil 100% i et øl. Anbefalt lintner er vel rundt 60, selv om man kan slippe unna med et lavere tall, og lenger mesking.

Vis vedlegget 72904
Det stemmer nok det der - men jeg ville ikke være veldig plaga av det. Dette maltet er riktignok ganske mørkt; det er på linje med mørkt münchnermalt - men du kan brygge med 100% av mørkt münchner.

Krystallmaltet har null diastatisk kraft - men har på den annen side heller ikke noe stivelse som skal konverteres, så i praksis må Cornish Gold bare ha tilstrekkelig kraft til å konvertere sin egen stivelse - og det har det, om vi skal tru produsenten: https://www.simpsonsmalt.co.uk/our-malts/cornish-gold/
 
Sist redigert:
Det stemmer nok det der - men jeg ville ikke være veldig plaga av det. Fargen på dette maltet er ganske mørkt; det er på linje med mørkt münchnermalt - og du kan brygge med 100% av det.

Krystallmaltet har null diastatisk kraft - men har på den annen side heller ikke noe stivelse som skal konverteres, så i praksis må Cornish Gold bare ha tilstrekkelig kraft til å konvertere sin egen stivelse - og det har den, om vi skal tru produsenten: https://www.simpsonsmalt.co.uk/our-malts/cornish-gold/
Ja, mørk munich har jeg brukt som basemalt flere ganger i Holmentoppens Julebokk. Who dares wins.
 
Mulig, der kan jeg gi svar om er par uker ;)
La den inn i Brewfather, og får en ganske høy FG. Blir spennende å høre hva som kommer ut av det prosjektet der. Hvetemaltet i oppskriften din bidrar med en god del diastatisk kraft da, så du skal jo ha mer enn dobbelt så mye lintner i den oppskriften som ESB'en jeg tenkte å prøve med Cornish Gold malten.
 
Det blir vel helst utgjæringen som man merker det på..?
Jeg ser ikke noen grunn til det. Premisset er i så fall at når den diastatiske kraften (mengden enzymer) er relativt lav, er beta-amylasen hardere rammet enn alfa-amylasen. Det er jo mulig, men jeg har i alle fall aldri sett det antydet noe sted.

Så jeg går ut fra at du styrer utgjæringa på vanlig måte, med temperatur og tid.
 
Det stemmer nok det der - men jeg ville ikke være veldig plaga av det. Dette maltet er riktignok ganske mørkt; det er på linje med mørkt münchnermalt - men du kan brygge med 100% av mørkt münchner.
Snakket med Ølbrygging på telefon nå, og de skulle undersøke dette nærmere. De har kopiert informasjonen fra Simpsons sine sider uten å ettergå den i særskilt grad, og var enig med meg om at dette ikke gav mening med 5-15% i lyse øl og opp til 100% i mørke øl. 25 lintner er veldig lite. Munich malt har 65 lintner.
 
Snakket med Ølbrygging på telefon nå, og de skulle undersøke dette nærmere. De har kopiert informasjonen fra Simpsons sine sider uten å ettergå den i særskilt grad, og var enig med meg om at dette ikke gav mening med 5-15% i lyse øl og opp til 100% i mørke øl. 25 lintner er veldig lite. Munich malt har 65 lintner.
65 L er nok lyst münchnermalt. Det mørke har 25 etter hva jeg har funnet: https://beersmith.com/blog/2010/01/04/diastatic-power-and-mashing-your-beer/

Ølbrygging må jo nesten stole på produsentens info her. De har liten mulighet til å måle sjøl. Og Simpsons er regna som veldig seriøst. De ville ha en god del å tape på å legge ut feilaktig informasjon om noe såpass viktig.

At de ikke anbefaler mer enn 5-15% i lyse øl skyldes vel ganske enkelt at det ikke er lyst øl lenger om du går over 15%:).
 
65 L er nok lyst münchnermalt. Det mørke har 25 etter hva jeg har funnet: https://beersmith.com/blog/2010/01/04/diastatic-power-and-mashing-your-beer/

Ølbrygging må jo nesten stole på produsentens info her. De har liten mulighet til å måle sjøl. Og Simpsons er regna som veldig seriøst. De ville ha en god del å tape på å legge ut feilaktig informasjon om noe såpass viktig.

At de ikke anbefaler mer enn 5-15% i lyse øl skyldes vel ganske enkelt at det ikke er lyst øl lenger om du går over 15%:).
Hvor lyst ølet blir kommer jo og an på hvor sterkt det er. Bruker jeg f.eks 4 kilo av Cornish Gold og 6 kilo pale Maris Otter til 65 liter, så blir ølet 3.5% og 9 EBC som fremdeles er et lyst øl (under 10 EBC er vel grensa?), og da er 40% Cornish Gold brukt. Hvis det var så enkelt som at det var fargen de tenkte på. 15/85% så er ølet knappe 7 EBC. Hvis man skulle ønske å lage en veldig lett og lys øl med mer enn 15% av denne malten så skulle det gå an.

Skal ikke gå mange dagene uten brygging før det klør i fingrene altså. Nå fikk jeg lyst til å brygge en ordinary bitter på 3.5%.
 
Hvor lyst ølet blir kommer jo og an på hvor sterkt det er. Bruker jeg f.eks 4 kilo av Cornish Gold og 6 kilo pale Maris Otter til 65 liter, så blir ølet 3.5% og 9 EBC som fremdeles er et lyst øl (under 10 EBC er vel grensa?), og da er 40% Cornish Gold brukt. Hvis det var så enkelt som at det var fargen de tenkte på. 15/85% så er ølet knappe 7 EBC. Hvis man skulle ønske å lage en veldig lett og lys øl med mer enn 15% av denne malten så skulle det gå an.

Skal ikke gå mange dagene uten brygging før det klør i fingrene altså. Nå fikk jeg lyst til å brygge en ordinary bitter på 3.5%.
Du har nok rett der, ja. Jeg sjekka ikke hva tallene ville bli. Hvor grensa går for "lyst øl" trur jeg aldri jeg har sett noe om. Men noe må jo ligge til grunn for den anbefalinga - kan det være smak?

Simpsons münchnermalt - de har bare ett - har 20-22 EBC, mens Cornish gold er litt mørkere, med 22-26. Men begge har samme Lintner-tall, nemlig 20. ("LOP 20 (dry)", står det - men jeg trur ikke det betyr noe annet enn "vanlig" L. ) Og mengdesanbefalingene er de samme for begge.

Her er hva de skriver: "An excellent base malt for Strong Bitter, Dark Amber Ales, Brown Ales and Milds. Cornish Gold brings intense colour and malty notes, without compromising enzymic action. This malt provides a fantastic malty base for British Ales and Bitters." (Mine uthevelser.)

De bruker forøvrig "without compromising enzymic action" om bisquit-maltet sitt (Imperial) også. Og det har 40-50 EBC. Jeg mener at også enda mørkere malt som er røsta i kiln, som amber, stadig kan ha noe enzymatisk kraft. Så det er rikke så rart, egentlig, at Cornish Gold skal kunne brukes 100%. (Men du skal kanskje ikke gamble på at det klarer å konvertere så mye annet enn seg sjøl. Så om du bruker en del råfrukt, må du nok ha noe med mer kraft i tillegg.)

Men flott at du tok det opp med Ølbrygging. Og flott av dem at de tar kontakt med Simpsons.
 
Sist redigert:
Ja, skal man kunne bruke det til basemalt så må det ha mer lintner enn 25 altså. Finner man på å bruke det i en øl med 25% spesialmalt så vil man vel garantert få en dårlig dag.
Det kommer vel an på hva slags spesialmalt det er snakk om, trur jeg. Krystallmalt er allerede konvertert under meskinga, karamellmalt er delvis/stort sett konvertert, mens mørkere røsta malt fremdeles har behov for konvertering av stivelsen.
 
...

Skal ikke gå mange dagene uten brygging før det klør i fingrene altså. Nå fikk jeg lyst til å brygge en ordinary bitter på 3.5%.
hehe - velkjent. Nå begynner ymse prosjekter å summe rundt. Jeg sitter forøvrig med en pils på 3,8%. Det er antakelig en god ide. Den kjennes ikke tynn ut; hadde jeg ikke visst det, ville jeg ikke tenkt på den som annerledes enn de +/- 5% pilsene jeg vanligvis brygger.

Cornish Gold har stabla seg opp som ei artig utfordring. Det må bli en ESB opp mot 6%. Jeg tenker å ta SImpsons på ordet - og altså bruke det mer eller mindre som et basismalt, men i kombinasjon med Maris Otter. MO må nesten ta hovedansvaret, men om jeg hiver inn 25% Cornish Gold og en grei dose krystallmalt. La oss si 10%? Mangler et par Simpsonsmalt jeg gjerne skulle hatt tak i; får mase på Ølbrygging. De fører jo Simpsons, men har ikke T50 eller Heritage, som er de to jeg gjerne skulle hatt. (Og Golden Naked Oats, men den trengs ikke her.)
 
Tilbake
Topp