Du er et par grader over det som vanligvis anbefales, men jeg vil tru det går bra. Og jeg har sett helt opp til 80F (27C) anbefalt som øvre grense. Når ølet først står på såpass høy temperatur, er det kanskje best å la det gjøre seg ferdig der. Å senke temperaturen brått med flere grader vil antakelig gjøre mer skade. Gjær reagerer på brå temperaturendringer med å produsere proteiner som kan gi usmak. (Hvorfor aner jeg ikke, men den har nok sine grunnerSer det er litt forskjellige meninger angående temperaturen på naturlig karbonering. Jeg satt det ned på rommet med varmtvannsberederen, det rommet holder en 25-26 grader. Er det innafor eller bør jeg sette det nærmere 20c?
Takk. Da får de bare stå der, så tar jeg det til betraktning ved neste brygg. Jeg trodde det var rundt 23 grader der helt til jeg dro fram termometeret. Håper ingen av dem eksplodererDu er et par grader over det som vanligvis anbefales, men jeg vil tru det går bra. Og jeg har sett helt opp til 80F (27C) anbefalt som øvre grense. Når ølet først står på såpass høy temperatur, er det kanskje best å la det gjøre seg ferdig der. Å senke temperaturen brått med flere grader vil antakelig gjøre mer skade. Gjær reagerer på brå temperaturendringer med å produsere proteiner som kan gi usmak. (Hvorfor aner jeg ikke, men den har nok sine grunner.)
Når det er sagt, ville jeg ikke karbonert på så høy temperatur om jeg ikke måtte, dvs. om jeg ikke trudde at det var så dårlig med gjær i ølet at det var nødvendig for overhodet å få jobben gjort - og da ville det dessuten ha vært en mye bedre strategi å tilsette litt ny gjær før flasking. Jeg foretrekker 20 grader - uten at jeg har noe belegg for at det er bedre å gå såpass lavt. Det er mest en følelsessak.
Det med å unngå brå temperaturendringer er nok noe å tenke på. Når ølet er på flaske, er det det jo snakk om et lite volum, og dermed vil temperaturendringer i ølet som følge av endring i ytre temperatur gå fort. Så kanskje er det aller beste å la flaskene stå på den temperaturen du flaska det i?
De eksploderer ikke av litt varme, ikke før det koker, og så varmt er det nok ikke der. Risikoen er at gjæra lager usmaker. Jeg har ødelagt et øl på det der en gang. Satte det rett ved radiatoren, for det var kaldt i leiligheten, men der blei det i varmeste laget.Takk. Da får de bare stå der, så tar jeg det til betraktning ved neste brygg. Jeg trodde det var rundt 23 grader der helt til jeg dro fram termometeret. Håper ingen av dem eksploderer![]()
Ja, det tror jeg kan være lurt, men det kan godt hende gjæra allerede er ferdig med mye av jobben på den temperaturen. Gjør nok ikke noe skade, ihvertfall.Bør jeg vurdere å sette døra inn til det rommet litt på gløtt slik at tempen sakte detter med et par grader?
Eksplosjon risikerer du ikke, den faren har bare med sukkermengden å gjøre.Takk. Da får de bare stå der, så tar jeg det til betraktning ved neste brygg. Jeg trodde det var rundt 23 grader der helt til jeg dro fram termometeret. Håper ingen av dem eksploderer![]()
Står det de "reglementerte" to ukene på høy temperatur, trur jeg du fort får autolyse. Så @Stensland: Karboneringa går fortere unna på høy temperatur, og du bør nok ikke la flaskene stå lenger enn nødvendig.De eksploderer ikke av litt varme, ikke før det koker, og så varmt er det nok ikke der. Risikoen er at gjæra lager usmaker. Jeg har ødelagt et øl på det der en gang. Satte det rett ved radiatoren, for det var kaldt i leiligheten, men der blei det i varmeste laget.
Du har nok rett. Det er så lite sukker at gjæren ikke går inn i noen formeringsfase. Det blir antakelig mer som overgangen til modningsfasen, og det produseres nok fint lite smaksstoffer.Litt høy temperatur et par dager under karbonering er ikke farlig i det hele tatt. Nøgne Ø pleide gi flaskeølen 3 dager på 30+ før shipping.
Øl er i utgangspunktet ganske tilgivende. Renhold/desinfisering av alt som er i kontakt med vørter etter kok og gjæringstemperatur de første dagene, samt å ikke la den falle for tidlig, er det viktigste å passe på.
Ut over det er alle justeringer og tweaks bare ledd i den evige jakten på perfeksjon. Den fasen kommer dere fort nok inn i.