Bryggertabber

Nå ble det litt spam fra meg her, men årsak er funnet og deles for egen hukommelses skyld og mulig kunnskap for andre til å unngå samme feil. De tre øla som var oksidert hadde en felles nevner, og det var at jeg hadde brukt fat som hadde stått over tid med starsan blanding, trolig uten trykk og med ukjent faktor om lokket var åpna eller ikke. Man tar det man har, og tar for god fisk at disse var breddfulle med starsan i første omgang og har hatt trykk hele veien - men det stemte nok ikke. Andre fat fra samme batcher, weissbier og ipa var fine - bare 12-liter fata som var blitt dårlige, fort dårlige også. Lett-birgeren var også tappet til et starsan fat hvor jeg purget ut resten og fylte fatet uten noe mer. Ingen av fata ble purget headspace på. Tror at jeg slår meg til ro med dette som årsaken, og tapet ble da bare noenogtjue liter øl.
 
Pga mye jobb (og NM), åpnet jeg hytta i Tysvær først nå.
Litt styr med en liten vannlekkasje når jeg skrudde på vannet, så jeg var litt ufokusert.
Skulle brygge en kopp kaffe på vanlig trakter, og glemte å sette kaffekjelen på plass…
Godt det var et lite brygg…
 
Pga mye jobb (og NM), åpnet jeg hytta i Tysvær først nå.
Litt styr med en liten vannlekkasje når jeg skrudde på vannet, så jeg var litt ufokusert.
Skulle brygge en kopp kaffe på vanlig trakter, og glemte å sette kaffekjelen på plass…
Godt det var et lite brygg…
Det er alltid en glede å høre at (også) presumptivt mentalt friske begår sånne tabber:).
 
Pga mye jobb (og NM), åpnet jeg hytta i Tysvær først nå.
Litt styr med en liten vannlekkasje når jeg skrudde på vannet, så jeg var litt ufokusert.
Skulle brygge en kopp kaffe på vanlig trakter, og glemte å sette kaffekjelen på plass…
Godt det var et lite brygg…
Jeg har kaffemaskin:
1. Sett en kopp under
2. Trykk på knappen
3. Ta den fulle koppen med deg

Jeg bommer regelmessig på minst ett av de tre punktene.
 
Jeg har slitt litt med lavt utbytte i det siste. Alt har virket greit etter mesken, men SG før og etter kok har blitt litt lavt. Litt rart siden jeg har pleid å heller treffe over enn under. Men i dag så jeg lyset.

I Brewfather appen står det under Bryggefanen forbered x L vann til mesken og y L vann til skylling. Siden jeg er en lydig og lettledet ung mann, har jeg gjort som appen har befalt. Senere har jeg naturligvis skylt med det skyllevann et jeg hadde forberedt.

Men i dag oppdaget jeg, dog litt for sent, at det senere står skyll med (y-z) L skyllevann. Z er hva appens profilpppsett holder som HLT dødvolum, som i mitt tilfelle er 1,6L. Følgelig har jeg holdt på med å fylle kokekaret til randen med nesten 2L for mye vann.

Jeg reddet meg inn med laaang koketid idag, og har lært at det ikke alltid lønner seg å være den lydigste gutten i klassen.
 
Jeg har slitt litt med lavt utbytte i det siste. Alt har virket greit etter mesken, men SG før og etter kok har blitt litt lavt. Litt rart siden jeg har pleid å heller treffe over enn under. Men i dag så jeg lyset.

I Brewfather appen står det under Bryggefanen forbered x L vann til mesken og y L vann til skylling. Siden jeg er en lydig og lettledet ung mann, har jeg gjort som appen har befalt. Senere har jeg naturligvis skylt med det skyllevann et jeg hadde forberedt.

Men i dag oppdaget jeg, dog litt for sent, at det senere står skyll med (y-z) L skyllevann. Z er hva appens profilpppsett holder som HLT dødvolum, som i mitt tilfelle er 1,6L. Følgelig har jeg holdt på med å fylle kokekaret til randen med nesten 2L for mye vann.

Jeg reddet meg inn med laaang koketid idag, og har lært at det ikke alltid lønner seg å være den lydigste gutten i klassen.

men du du har fått bedre utbytte og mer øl da? Bare lavere SG?
 
I dag skulle jeg brygge 2 sett samtidig og alt skulle bli perfekt. Dessverre sjekket jeg ikke temperaturen på vannet. Først når jeg skulle skylle,satte jeg ned temperaturen på blandebatteriet. Så 31 liter er lunkent vann blandet fra VV tanken. Tanken er ca 5 år. Har noen lik erfaring? Dersom gjæring går dårlig,er nok dette grunnen i så fall. Liten lyst til å kaste 40 liter mesk også, men noen som mener jeg ikke kan servere dette ølet?

 
Akk, ja. Satte blowoff slangen på øl-ut koblingen. Igjen. Noen lærer aldri. Akkurat ferdig med å tørke opp og vaske. Lukta tar det endel tid før blir borte.
Du snakker så vanskelig, men jeg har stor sympati for deg likevel:).

Jeg starta bryggesesongen med å glømme å stenge krana på kokekjelen da jeg fylte opp med ferdig vørter. Det blei et par kvadratliter som måtte tørkes opp:).
 
Skulle flaske God Jul i dag. Gikk fint helt til jeg oppdaget at tappestaven hadde tetta seg, i hvertfall det jeg trodde. Så tokk den av og prøvde åpne krana for å se om det ikke var den som var tett. Det resulterte i at jeg dro inn masse luft som bobla inn opp i ølet. Hvordan i h*** kunne det skje tenkte jeg. Var like før jeg var fram med no hevert system så oppdaget jeg dette objektiv dekselet som tetta hele karet og hadde skapt undertrykk..

Husker jeg tenkte når jeg plasserte den der at den kan umulig skape vakuum, men det hadde jeg jo helt glemt

IMG_5527.jpeg

Flaska med F2 så forhåpentligvis tar seg av oksygenet. Hvis de ikke var for at jeg dret meg ut der og å rehydrerte på 37 C :eek:
 
Skulle flaske God Jul i dag. Gikk fint helt til jeg oppdaget at tappestaven hadde tetta seg, i hvertfall det jeg trodde. Så tokk den av og prøvde åpne krana for å se om det ikke var den som var tett. Det resulterte i at jeg dro inn masse luft som bobla inn opp i ølet. Hvordan i h*** kunne det skje tenkte jeg. Var like før jeg var fram med no hevert system så oppdaget jeg dette objektiv dekselet som tetta hele karet og hadde skapt undertrykk..

Husker jeg tenkte når jeg plasserte den der at den kan umulig skape vakuum, men det hadde jeg jo helt glemt

Vis vedlegget 69498

Flaska med F2 så forhåpentligvis tar seg av oksygenet. Hvis de ikke var for at jeg dret meg ut der og å rehydrerte på 37 C :eek:
Oxygenated by lens cap, det har neppe skjedd før i verdenshistorien.
 
Brød-øl’et mitt, (80% brødskorper, 20% malt), har stått ute(nfor kjøleskap) i romtemp. Det var ikke vondt, bare mye fylde og sødme, så det har ikke vært en tørsteslukker.
Desverre har det utviklet seg en infeksjon, så den måtte gå til dodraugen.
Irriterende å få villgjærinfekajon i plastfat. Og så første gang jeg brukte den, (10l).
IMG_2802.jpeg
 
Kan se ut som om at jeg har gått på en smell og tilsatt 15 gram kalsiumkarbonat i West coast IPA'en min, i stede for 15 gram kalsiumsulfat.

Vi snakker en 25 liters batch. Har lite kjennskap til kalsiumkarbonat da jeg så og si aldri bruker det, så vet ikke hvordan jeg fikk dette til. Men, noen som vet noe om verdiene slike mengder gir er innenfor å konsumere?
 
Tilbake
Topp