No-chill brygging

Dere som no-chiller (er det et ord?) - hva oppbevarer dere vørteren i mens den kjøles?
Ser for meg at fatene jeg gjærer i til vanlig lett kan implodere.

Jeg har kjølt ned ut i kokekjelen over natta
Får klar og fin vørter til tapping da
 
Sist redigert:
  • Like
Reaksjoner: Jo
Bare som et datapunkt på hvor mye tid man må beregne på no-chill, eller snarere luftkjøling.

Jeg bommet litt på tid i går kveld og orket ikke vente på at spiralkjøleren skulle gjøre jobben sin, så tenkte at jeg kunne bruke no-chill og flytte over til gjæringskaret i dag. Dvs, det ble vel det noen her kalte for partial no-chill, for jeg brukte kjøler ned til snaut 70 grader før jeg stengte bryggerommet og gikk til sengs. Så står jeg opp og regner med å fortsette jobben, men neida, 40grader i vørteren. (Står i et kjellerrom som holder ca 18 grader). Jeg har latt vørteren stå i bryggekjelen. Tok av isolasjonen jeg normalt har på kjelen. Og siden nedkjølingshastigheten er proporsjonal med temperaturforskjellen vil vørteren bruke ca like lang tid på å kjøle ned fra 40 til 30 som den brukte fra 60 til 40...

Screenshot 2024-11-17 at 08-10-39 Bryggeri – Home Assistant.png

Så jeg har fire alternativer,
- vente...
- Bære kjelen ut til 5 graders luft
- vaske og desinfisere kjøleren
- hente inn en hageslange og kjøre utvendig kjøling

Litt full kjele, så den er tung og har lite fribord, så lite fristende å flytte den, tror jeg skal vurdere en av vannkjølingsmetodene.
 
Jeg har et brygg som skal flaskes i dag, vørteren skal pitches på den gjærkaka, Saison, Be-134, så sånn sett behøver det ikke gå kjempelangt ned.

Og forresten, jeg åpnet vinduet i bryggerommet, det hjelper også, om enn mye mindre effektivt enn å ta med gryta ut.
 
Jeg har et brygg som skal flaskes i dag, vørteren skal pitches på den gjærkaka, Saison, Be-134, så sånn sett behøver det ikke gå kjempelangt ned.

Og forresten, jeg åpnet vinduet i bryggerommet, det hjelper også, om enn mye mindre effektivt enn å ta med gryta ut.
Står den i bryggekjelen? Kanskje du kan tappe vørteren til en annen gjæringsbøtte, og sette den i gjæringsskapet om du har det. Tenker meg at du får lett 3-4 grader nedkjøling bare ved å tappe om. Ingen problemer at det står til i morgen heller for den del, så pitcher du slurry fra den andre når du er ferdig med å flaske.
 
Bare som et datapunkt på hvor mye tid man må beregne på no-chill, eller snarere luftkjøling.

Jeg bommet litt på tid i går kveld og orket ikke vente på at spiralkjøleren skulle gjøre jobben sin, så tenkte at jeg kunne bruke no-chill og flytte over til gjæringskaret i dag. Dvs, det ble vel det noen her kalte for partial no-chill, for jeg brukte kjøler ned til snaut 70 grader før jeg stengte bryggerommet og gikk til sengs. Så står jeg opp og regner med å fortsette jobben, men neida, 40grader i vørteren. (Står i et kjellerrom som holder ca 18 grader). Jeg har latt vørteren stå i bryggekjelen. Tok av isolasjonen jeg normalt har på kjelen. Og siden nedkjølingshastigheten er proporsjonal med temperaturforskjellen vil vørteren bruke ca like lang tid på å kjøle ned fra 40 til 30 som den brukte fra 60 til 40...

Så jeg har fire alternativer,
- vente...
- Bære kjelen ut til 5 graders luft
- vaske og desinfisere kjøleren
- hente inn en hageslange og kjøre utvendig kjøling
Få inn loebrygg og isbitene hans
 
Står den i bryggekjelen? Kanskje du kan tappe vørteren til en annen gjæringsbøtte, og sette den i gjæringsskapet om du har det. Tenker meg at du får lett 3-4 grader nedkjøling bare ved å tappe om. Ingen problemer at det står til i morgen heller for den del, så pitcher du slurry fra den andre når du er ferdig med å flaske.
Jeg har en kjølig kjeller, så jeg har ikke noe dedikert gjæringsskap, men ser at det hjalp å åpne vinduet og som du sier, mister jeg jo noen grader på omtappingen også, så tenker dette ordner seg uten videre mekk.
 
Jeg har kjølt ned i kjelen ute over natta når det har vært ca. 10 C ute da har tempen vært ~27 C dagen etter
Hjelper selvfølgelig med mindre 15 liters batcher. Tror det vil være mer effektivt nå som det er nær 0
 
Jeg har kjølt ned i kjelen ute over natta når det har vært ca. 10 C ute da har tempen vært ~27 C dagen etter
Hjelper selvfølgelig med mindre 15 liters batcher. Tror det vil være mer effektivt nå som det er nær 0
Takk. trur jeg skal bruke den der nå. Mekker 30 liter startervørter i kveld, og det passer egentlig veldig bra å bare sette kjelen ut etter koking. Kan jo forsegle med cling-film.
 
Lurt litt på å prøve det på en IPA faktisk. Kan jo bli lang og god hop stand. Tar ikke alt for lang tid før man kommer under 60 C på små brygg heller tror jeg
Vil jo være litt vanskelig å beregne IBU, men kan for eksempel kutte ut humle i kok. Tilsette litt ved flame out og resten under 80 C
 
Sist redigert:
Hva gjør de med varmen, håper de utnytter den? Mye energi som går tapt hvis de ikke gjør det.
Må man nesten regne med at det gjøres ja, både mtp kostnader og diverse ESGsertifikater man ønsker å inneha.

Mitt returvann fra dyppkjøleren blir resirkulert til vaskevann, får ut en 15 liter på 50c av min nedkjøling. Når temperaturen på utvannet fra dyppkjøler er under 40c går det rett i vasken, mulig det er andre bruksområder for det, men ingenting jeg har kommet på.
 
Må man nesten regne med at det gjøres ja, både mtp kostnader og diverse ESGsertifikater man ønsker å inneha.

Mitt returvann fra dyppkjøleren blir resirkulert til vaskevann, får ut en 15 liter på 50c av min nedkjøling. Når temperaturen på utvannet fra dyppkjøler er under 40c går det rett i vasken, mulig det er andre bruksområder for det, men ingenting jeg har kommet på.
Jeg gjør det samme, vasker det som kan vaskes med returvannet. Har allikevel litt dårlig samvittighet for å bruke så mye energi og vann.
 
Tilbake
Topp