No-chill brygging

Dere som no-chiller (er det et ord?) - hva oppbevarer dere vørteren i mens den kjøles?
Ser for meg at fatene jeg gjærer i til vanlig lett kan implodere.

Jeg har kjølt ned ut i kokekjelen over natta
Får klar og fin vørter til tapping da
 
Sist redigert:
  • Like
Reaksjoner: Jo
Bare som et datapunkt på hvor mye tid man må beregne på no-chill, eller snarere luftkjøling.

Jeg bommet litt på tid i går kveld og orket ikke vente på at spiralkjøleren skulle gjøre jobben sin, så tenkte at jeg kunne bruke no-chill og flytte over til gjæringskaret i dag. Dvs, det ble vel det noen her kalte for partial no-chill, for jeg brukte kjøler ned til snaut 70 grader før jeg stengte bryggerommet og gikk til sengs. Så står jeg opp og regner med å fortsette jobben, men neida, 40grader i vørteren. (Står i et kjellerrom som holder ca 18 grader). Jeg har latt vørteren stå i bryggekjelen. Tok av isolasjonen jeg normalt har på kjelen. Og siden nedkjølingshastigheten er proporsjonal med temperaturforskjellen vil vørteren bruke ca like lang tid på å kjøle ned fra 40 til 30 som den brukte fra 60 til 40...

Screenshot 2024-11-17 at 08-10-39 Bryggeri – Home Assistant.png

Så jeg har fire alternativer,
- vente...
- Bære kjelen ut til 5 graders luft
- vaske og desinfisere kjøleren
- hente inn en hageslange og kjøre utvendig kjøling

Litt full kjele, så den er tung og har lite fribord, så lite fristende å flytte den, tror jeg skal vurdere en av vannkjølingsmetodene.
 
Jeg har et brygg som skal flaskes i dag, vørteren skal pitches på den gjærkaka, Saison, Be-134, så sånn sett behøver det ikke gå kjempelangt ned.

Og forresten, jeg åpnet vinduet i bryggerommet, det hjelper også, om enn mye mindre effektivt enn å ta med gryta ut.
 
Jeg har et brygg som skal flaskes i dag, vørteren skal pitches på den gjærkaka, Saison, Be-134, så sånn sett behøver det ikke gå kjempelangt ned.

Og forresten, jeg åpnet vinduet i bryggerommet, det hjelper også, om enn mye mindre effektivt enn å ta med gryta ut.
Står den i bryggekjelen? Kanskje du kan tappe vørteren til en annen gjæringsbøtte, og sette den i gjæringsskapet om du har det. Tenker meg at du får lett 3-4 grader nedkjøling bare ved å tappe om. Ingen problemer at det står til i morgen heller for den del, så pitcher du slurry fra den andre når du er ferdig med å flaske.
 
Bare som et datapunkt på hvor mye tid man må beregne på no-chill, eller snarere luftkjøling.

Jeg bommet litt på tid i går kveld og orket ikke vente på at spiralkjøleren skulle gjøre jobben sin, så tenkte at jeg kunne bruke no-chill og flytte over til gjæringskaret i dag. Dvs, det ble vel det noen her kalte for partial no-chill, for jeg brukte kjøler ned til snaut 70 grader før jeg stengte bryggerommet og gikk til sengs. Så står jeg opp og regner med å fortsette jobben, men neida, 40grader i vørteren. (Står i et kjellerrom som holder ca 18 grader). Jeg har latt vørteren stå i bryggekjelen. Tok av isolasjonen jeg normalt har på kjelen. Og siden nedkjølingshastigheten er proporsjonal med temperaturforskjellen vil vørteren bruke ca like lang tid på å kjøle ned fra 40 til 30 som den brukte fra 60 til 40...

Så jeg har fire alternativer,
- vente...
- Bære kjelen ut til 5 graders luft
- vaske og desinfisere kjøleren
- hente inn en hageslange og kjøre utvendig kjøling
Få inn loebrygg og isbitene hans
 
Står den i bryggekjelen? Kanskje du kan tappe vørteren til en annen gjæringsbøtte, og sette den i gjæringsskapet om du har det. Tenker meg at du får lett 3-4 grader nedkjøling bare ved å tappe om. Ingen problemer at det står til i morgen heller for den del, så pitcher du slurry fra den andre når du er ferdig med å flaske.
Jeg har en kjølig kjeller, så jeg har ikke noe dedikert gjæringsskap, men ser at det hjalp å åpne vinduet og som du sier, mister jeg jo noen grader på omtappingen også, så tenker dette ordner seg uten videre mekk.
 
Jeg har kjølt ned i kjelen ute over natta når det har vært ca. 10 C ute da har tempen vært ~27 C dagen etter
Hjelper selvfølgelig med mindre 15 liters batcher. Tror det vil være mer effektivt nå som det er nær 0
 
Jeg har kjølt ned i kjelen ute over natta når det har vært ca. 10 C ute da har tempen vært ~27 C dagen etter
Hjelper selvfølgelig med mindre 15 liters batcher. Tror det vil være mer effektivt nå som det er nær 0
Takk. trur jeg skal bruke den der nå. Mekker 30 liter startervørter i kveld, og det passer egentlig veldig bra å bare sette kjelen ut etter koking. Kan jo forsegle med cling-film.
 
Lurt litt på å prøve det på en IPA faktisk. Kan jo bli lang og god hop stand. Tar ikke alt for lang tid før man kommer under 60 C på små brygg heller tror jeg
Vil jo være litt vanskelig å beregne IBU, men kan for eksempel kutte ut humle i kok. Tilsette litt ved flame out og resten under 80 C
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp