Bare som et datapunkt på hvor mye tid man må beregne på no-chill, eller snarere luftkjøling.
Jeg bommet litt på tid i går kveld og orket ikke vente på at spiralkjøleren skulle gjøre jobben sin, så tenkte at jeg kunne bruke no-chill og flytte over til gjæringskaret i dag. Dvs, det ble vel det noen her kalte for partial no-chill, for jeg brukte kjøler ned til snaut 70 grader før jeg stengte bryggerommet og gikk til sengs. Så står jeg opp og regner med å fortsette jobben, men neida, 40grader i vørteren. (Står i et kjellerrom som holder ca 18 grader). Jeg har latt vørteren stå i bryggekjelen. Tok av isolasjonen jeg normalt har på kjelen. Og siden nedkjølingshastigheten er proporsjonal med temperaturforskjellen vil vørteren bruke ca like lang tid på å kjøle ned fra 40 til 30 som den brukte fra 60 til 40...
Så jeg har fire alternativer,
- vente...
- Bære kjelen ut til 5 graders luft
- vaske og desinfisere kjøleren
- hente inn en hageslange og kjøre utvendig kjøling