Tråden for dumme spørsmål.

Er ikke noe igjen for gjæren å leve av (1.061 - 1.010, US-05), så eventuell falskluft blir værende i ølet om jeg ikke gjør tiltak. Nå gode 14 timer seinere spørs det om det er for seint å gjøre noe.
Får gjæren oksygen, vil den respirere alkohol - som det sikkert er nok av:). Og det kan hende det er andre stoffer der som den kan hente ut karbon fra, også -diacetyl, f.eks..
 
Får gjæren oksygen, vil den respirere alkohol - som det sikkert er nok av:). Og det kan hende det er andre stoffer der som den kan hente ut karbon fra, også -diacetyl, f.eks..
Ja, jo, det er jo 100% pilsmalt i ølet. Har ikke vært noe plaget med diacetyl, men litt er det sikkert. Fata står på 12-15 grader nå i bryggeriet. Får la det stå til, og heller brygge igjen hvis det blir ødelagt.
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Sånn da var det gjort. For science!
Skal bli spennende å se hvordan det går

Prøvde å blande litt i kaldt vann og det blandet seg mye enklere enn bare dme alene, men jeg heiv det bare oppi og overlater mixingen til gjæra

Ser jo litt merkelig ut den her. Stått 4 dager på 16,9 C. (+/- 0,5)

Lurer på når og hvordan jeg skal få tørrhumla hvis det ikke faller /løser seg

IMG_6436.jpeg
 
Får gjæren oksygen, vil den respirere alkohol - som det sikkert er nok av:). Og det kan hende det er andre stoffer der som den kan hente ut karbon fra, også -diacetyl, f.eks..
Mener du at den vil gjøre det uten tilgjengelige karbohydrater? Eller mener du at den vil trekke til seg og nyttiggjøre seg oksygenet på en annen måte (altså ikke respirering). Celleåndingen er vel totalt avhengig av sukker?
 
Ferdig gjæret øl tappes til fat gjennom bouncer filter, får av og til bobler i slangen etter filteret og en gasslomme inni filteret. Slangene sitter fint på niplene, men et sted må dette komme fra? Kan det være bare oppløst CO2 i ølet som løses opp da filteret blir en slags nucleus site?

Tappet I&D klonen i går, og uten å tenke meg om gikk jeg rett etter bouncer filteret. Har hatt litt problemer med at øl som tappes gjennom dette filteret blir oksidert, men nå var det såpass lenge siden at jeg tenkte ikke over det, samt at jeg har bytta butterflyventil som stod på gjæringstanken og regnet oksideringsproblemet som løst (sjekket ut fra minne).

Redd nå for at jeg har tre fat med ødelagt IPA. Tenker nå i dag.. Hva om jeg hiver på 50 gram sukker på fatet. Vil naturlig karbonering hjelpe dersom det faktisk er falskluft som er sugd inn gjennom en defekt pakning på filteret?
Har ikke testet selv, men vet mange i det store utland bruker enten pittelitt kalium(Potassium) eller sodium Metabisulfite i fatene sine for å ta seg av oksidering. Du lager vel litt vin så kanskje har du noe liggende da der er det ofte brukt.
 
Sist redigert:
Mener du at den vil gjøre det uten tilgjengelige karbohydrater? Eller mener du at den vil trekke til seg og nyttiggjøre seg oksygenet på en annen måte (altså ikke respirering). Celleåndingen er vel totalt avhengig av sukker?
Gjær vil gå løs på alkohol som energikilde i fravær av sukker dersom den får tilgang på oksygen, og det innebærer respirasjon: "In the yeast Saccharomyces cerevisiae, fermentation is the major pathway for energy production, even under aerobic conditions. However, when glucose becomes scarce, ethanol produced during fermentation is used as a carbon source, requiring a shift to respiration." https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC419661

Når gjæren under anaerobe forhold i løpet av modningsfasen utvinner energi fra karbonet i andre "avafallsprodukter" - som acetaldehyde og diacetyl - veit jeg ikke hvilke "stier" den benytter. Jeg har minimal peiling på kjemi, men kan kanskje finne det ut ved hjelp av George Fix' Principles of Brewing Science. Kommer tilbake om jeg lykkes:).

Gjæren er en snedig organisme; den legger seg ikke ned og og dør med en gang bare fordi det blir litt tynt med søtsaker!
 
Sist redigert:
Gjær vil gå løs på alkohol som energikilde i fravær av sukker dersom den får tilgang på oksygen, og det innebærer respirasjon: "In the yeast Saccharomyces cerevisiae, fermentation is the major pathway for energy production, even under aerobic conditions. However, when glucose becomes scarce, ethanol produced during fermentation is used as a carbon source, requiring a shift to respiration." https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC419661

Når gjæren under anaerobe forhold i løpet av modningsfasen utvinner energi fra karbonet i andre "avafallsprodukter" - som acetaldehyde og diacetyl - veit jeg ikke hvilke "stier" den benytter. Jeg har minimal peiling på kjemi, men kan kanskje finne det ut ved hjelp av George Fix' Principles of Brewing Science. Kommer tilbake om jeg lykkes:).

Gjæren er en snedig organisme; den legger seg ikke ned og og dør med en gang bare fordi det blir litt tynt med søtsaker!
Spennende! Lenken din sendte meg til en annen artikkel, men fant sitatet og riktig artikkel ved søk. At gjæren kan bruke etanol som karbonkilde var nytt, og spesielt at dette kalles respirering (i motsetning til alminnelig aerob fermentering altså). Mitt neste spørsmål er da hvor lenge dette varer. Er det en overgangsfase etter hvert som mengden resterende sukker når en smerteterskel? Gjæren rydder opp mye, det visste jeg, men også det har jo grenser.
 
Ølet har allerede tapt friskheten, ganske så markant. Filteret går i boss og bestiller nytt med duotight koblinger og ny slange.
Du kan sette John Guest koblinger på Bouncer filteret.

Bruker 1/2" NTP. Disse fungerer.

Har brukt dette en gang på en overhumlet NEIPA. Det er vel 3-4 måneder siden. Den er ikke i nærheten av å være oksidert.
 
Sist redigert:
Du kan sette John Guest koblinger på Bouncer filteret.

Bruker 1/2" NTP. Disse fungerer.

Har brukt dette en gang på en overhumlet NEIPA. Det er vel 3-4 måneder siden. Den er ikke i nærheten av å være oksidert.
Blir ikke duotight det samme? Vil ha en sånn 1/2" til 3/8" hun kobling og til å skru fast i tappekran på polsinelli tanken. Ser ikke at john guest hadde den, på Brewshop.
 
Blir ikke duotight det samme? Vil ha en sånn 1/2" til 3/8" hun kobling og til å skru fast i tappekran på polsinelli tanken. Ser ikke at john guest hadde den, på Brewshop.
Tror jeg kanskje har misforstått deg. De jeg lenket gir hurtigkoblinger på selve filteret. Du vil kanskje ha oppsett helt uten filter?

En sånn? 1/2" med BSP
 
Tror jeg kanskje har misforstått deg. De jeg lenket gir hurtigkoblinger på selve filteret. Du vil kanskje ha oppsett helt uten filter?

En sånn? 1/2" med BSP
Jeg har en standard sånn krane på polsinelli tanken. Kan skru av tuppen og der tenkte jeg en duotight skulle passe med samme slangekobling som på filteret. Ellers må jeg finne en tettere pakning, må bare få eliminert alle muligheter for falskluft..

 
Tilbake
Topp