Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
En glimrende anledning til å RDWHAHB.Sånn da var det gjort. For science!
Skal bli spennende å se hvordan det går
En glimrende anledning til å RDWHAHB.Sånn da var det gjort. For science!
Skal bli spennende å se hvordan det går
Veit ikke om det kan skade, dvs. jeg trur ikke det, men jeg veit ikke om det er nødvendig. Er det aktiv gjær der, og det er det antakelig, vil den vel kaste seg over oksygenet uansett.Ferdig gjæret øl tappes til fat gjennom bouncer filter, får av og til bobler i slangen etter filteret og en gasslomme inni filteret. Slangene sitter fint på niplene, men et sted må dette komme fra? Kan det være bare oppløst CO2 i ølet som løses opp da filteret blir en slags nucleus site?
Tappet I&D klonen i går, og uten å tenke meg om gikk jeg rett etter bouncer filteret. Har hatt litt problemer med at øl som tappes gjennom dette filteret blir oksidert, men nå var det såpass lenge siden at jeg tenkte ikke over det, samt at jeg har bytta butterflyventil som stod på gjæringstanken og regnet oksideringsproblemet som løst (sjekket ut fra minne).
Redd nå for at jeg har tre fat med ødelagt IPA. Tenker nå i dag.. Hva om jeg hiver på 50 gram sukker på fatet. Vil naturlig karbonering hjelpe dersom det faktisk er falskluft som er sugd inn gjennom en defekt pakning på filteret?
Er ikke noe igjen for gjæren å leve av (1.061 - 1.010, US-05), så eventuell falskluft blir værende i ølet om jeg ikke gjør tiltak. Nå gode 14 timer seinere spørs det om det er for seint å gjøre noe.Er det aktiv gjær der, og det er det antakelig, vil den vel kaste seg over oksygenet uansett.
Får gjæren oksygen, vil den respirere alkohol - som det sikkert er nok avEr ikke noe igjen for gjæren å leve av (1.061 - 1.010, US-05), så eventuell falskluft blir værende i ølet om jeg ikke gjør tiltak. Nå gode 14 timer seinere spørs det om det er for seint å gjøre noe.
Ja, jo, det er jo 100% pilsmalt i ølet. Har ikke vært noe plaget med diacetyl, men litt er det sikkert. Fata står på 12-15 grader nå i bryggeriet. Får la det stå til, og heller brygge igjen hvis det blir ødelagt.Får gjæren oksygen, vil den respirere alkohol - som det sikkert er nok av. Og det kan hende det er andre stoffer der som den kan hente ut karbon fra, også -diacetyl, f.eks..
Sånn da var det gjort. For science!
Skal bli spennende å se hvordan det går
Prøvde å blande litt i kaldt vann og det blandet seg mye enklere enn bare dme alene, men jeg heiv det bare oppi og overlater mixingen til gjæra
Mener du at den vil gjøre det uten tilgjengelige karbohydrater? Eller mener du at den vil trekke til seg og nyttiggjøre seg oksygenet på en annen måte (altså ikke respirering). Celleåndingen er vel totalt avhengig av sukker?Får gjæren oksygen, vil den respirere alkohol - som det sikkert er nok av. Og det kan hende det er andre stoffer der som den kan hente ut karbon fra, også -diacetyl, f.eks..
Har ikke testet selv, men vet mange i det store utland bruker enten pittelitt kalium(Potassium) eller sodium Metabisulfite i fatene sine for å ta seg av oksidering. Du lager vel litt vin så kanskje har du noe liggende da der er det ofte brukt.Ferdig gjæret øl tappes til fat gjennom bouncer filter, får av og til bobler i slangen etter filteret og en gasslomme inni filteret. Slangene sitter fint på niplene, men et sted må dette komme fra? Kan det være bare oppløst CO2 i ølet som løses opp da filteret blir en slags nucleus site?
Tappet I&D klonen i går, og uten å tenke meg om gikk jeg rett etter bouncer filteret. Har hatt litt problemer med at øl som tappes gjennom dette filteret blir oksidert, men nå var det såpass lenge siden at jeg tenkte ikke over det, samt at jeg har bytta butterflyventil som stod på gjæringstanken og regnet oksideringsproblemet som løst (sjekket ut fra minne).
Redd nå for at jeg har tre fat med ødelagt IPA. Tenker nå i dag.. Hva om jeg hiver på 50 gram sukker på fatet. Vil naturlig karbonering hjelpe dersom det faktisk er falskluft som er sugd inn gjennom en defekt pakning på filteret?
Takk for tipset!Har ikke testet selv, men vet mange i det store utland bruker enten pittelitt kalium(Potassium) eller sodium Metabisulfite i fatene sine for å ta seg av oksidering. Du lager vel litt vin så kanskje har du noe liggende da der er det ofte brukt.
Gjær vil gå løs på alkohol som energikilde i fravær av sukker dersom den får tilgang på oksygen, og det innebærer respirasjon: "In the yeast Saccharomyces cerevisiae, fermentation is the major pathway for energy production, even under aerobic conditions. However, when glucose becomes scarce, ethanol produced during fermentation is used as a carbon source, requiring a shift to respiration." https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4196612/Mener du at den vil gjøre det uten tilgjengelige karbohydrater? Eller mener du at den vil trekke til seg og nyttiggjøre seg oksygenet på en annen måte (altså ikke respirering). Celleåndingen er vel totalt avhengig av sukker?
Spennende! Lenken din sendte meg til en annen artikkel, men fant sitatet og riktig artikkel ved søk. At gjæren kan bruke etanol som karbonkilde var nytt, og spesielt at dette kalles respirering (i motsetning til alminnelig aerob fermentering altså). Mitt neste spørsmål er da hvor lenge dette varer. Er det en overgangsfase etter hvert som mengden resterende sukker når en smerteterskel? Gjæren rydder opp mye, det visste jeg, men også det har jo grenser.Gjær vil gå løs på alkohol som energikilde i fravær av sukker dersom den får tilgang på oksygen, og det innebærer respirasjon: "In the yeast Saccharomyces cerevisiae, fermentation is the major pathway for energy production, even under aerobic conditions. However, when glucose becomes scarce, ethanol produced during fermentation is used as a carbon source, requiring a shift to respiration." https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC419661
Når gjæren under anaerobe forhold i løpet av modningsfasen utvinner energi fra karbonet i andre "avafallsprodukter" - som acetaldehyde og diacetyl - veit jeg ikke hvilke "stier" den benytter. Jeg har minimal peiling på kjemi, men kan kanskje finne det ut ved hjelp av George Fix' Principles of Brewing Science. Kommer tilbake om jeg lykkes.
Gjæren er en snedig organisme; den legger seg ikke ned og og dør med en gang bare fordi det blir litt tynt med søtsaker!
Du kan sette John Guest koblinger på Bouncer filteret.Ølet har allerede tapt friskheten, ganske så markant. Filteret går i boss og bestiller nytt med duotight koblinger og ny slange.
Blir ikke duotight det samme? Vil ha en sånn 1/2" til 3/8" hun kobling og til å skru fast i tappekran på polsinelli tanken. Ser ikke at john guest hadde den, på Brewshop.Du kan sette John Guest koblinger på Bouncer filteret.
Bruker 1/2" NTP. Disse fungerer.
Har brukt dette en gang på en overhumlet NEIPA. Det er vel 3-4 måneder siden. Den er ikke i nærheten av å være oksidert.