Tråden for dumme spørsmål.

Til noe annet. Vet det er ulike oppfatninger om filter skal brukes. Jeg tenker at smaken ikke kan bli så mye annerledes om et lite filter står foran til fatet. Jeg har 3 filter med forskjellig mesh størrelse. Noen som kjenner de igjen på fargen, eller har en anbefaling om hvilket jeg skal bruke til ales?
 

Vedlegg

  • IMG_3767-compressed.jpeg
    IMG_3767-compressed.jpeg
    98,7 KB · Sett: 16
Til noe annet. Vet det er ulike oppfatninger om filter skal brukes. Jeg tenker at smaken ikke kan bli så mye annerledes om et lite filter står foran til fatet. Jeg har 3 filter med forskjellig mesh størrelse. Noen som kjenner de igjen på fargen, eller har en anbefaling om hvilket jeg skal bruke til ales?
Jeg tviler på om noen av de der gjør noe som helst fra eller til. De kan ta ut grums, men gjør neppe ølet klarere.

Jeg har et sett av dem, og fant ut at de var ubrukelige. Brukte jeg ett som fanga opp grumset, gikk det tett hele tida, og det blei bare søl. Men andre har kanskje bedere erfaringer? Jeg ga opp ganske fort:).

Men forøvrig: Filtrering skal ikke påvirke smaken på ølet, etter hva jeg har forstått. (Jeg filtrerer ikke.)
 
Jeg har et sett av dem, og fant ut at de var ubrukelige. Brukte jeg ett som fanga opp grumset, gikk det tett hele tida, og det blei bare søl. Men andre har kanskje bedere erfaringer? Jeg ga opp ganske fort:).
Bare det groveste er brukendes for meg, og det bruker jeg når jeg tapper tørrhumla øl til fat. Fort at humla tetter ball lock til fatet og da må man koble av, demontere, prøve igjen.. Blir fort slitsom praksis uten filter.
 
Jeg er helt fersk innen dette og kan ingenting annet enn det jeg har lest meg opp på.
Nå har jeg lyst til å prøve min første batch (BIAB og ferdig allgrainsett), og det dukker jo opp spørsmål jeg ikke finner ut av. Jeg ønsker å prøve meg på porter (kun fordi det er godt!) Er det litt ambisiøst sånn i første omgang?
Etter at flaskene har stått i romtemperatur et par uker, hvor kaldt må jeg da sette de for videre lagring og hvor lenge kan de stå sånn? Jeg har bare et standard kjøleskap og må jo ha plass til mat også. Hvis batchen er på 20 liter, så vet jeg faktisk ikke hvor jeg skal sette alle flaskene, har et gjesterom som holder ca 17-18 grader. Hvordan løser folk det, et kjøleskap til..?
På forhånd takk :)
 
Du kommer til å bli kjempefornøyd med porteren din.
Som du sier, et par uker varmt etter tapping er ølet ferdig karbonert. Sett noe i kjøleskapet og resten kan du lagre et annet sted. Rett nok modnes varmt øl raskere enn kaldt, men du blir nok fornøyd uansett. Husk at øl i butikk - både dagligvare og polet - lagrer varmt.
Lykke til.
 
Jeg er helt fersk innen dette og kan ingenting annet enn det jeg har lest meg opp på.
Nå har jeg lyst til å prøve min første batch (BIAB og ferdig allgrainsett), og det dukker jo opp spørsmål jeg ikke finner ut av. Jeg ønsker å prøve meg på porter (kun fordi det er godt!) Er det litt ambisiøst sånn i første omgang?
Etter at flaskene har stått i romtemperatur et par uker, hvor kaldt må jeg da sette de for videre lagring og hvor lenge kan de stå sånn? Jeg har bare et standard kjøleskap og må jo ha plass til mat også. Hvis batchen er på 20 liter, så vet jeg faktisk ikke hvor jeg skal sette alle flaskene, har et gjesterom som holder ca 17-18 grader. Hvordan løser folk det, et kjøleskap til..?
På forhånd takk :)
Velkommen til verdens beste hobby!

Porter er en fin førsteøl, så det er bare å hive seg på.

Lagring av øl gjøres best kaldt, men som det meste annet er forringelsen av øl en funksjon av temperatur og tid. Så dersom du ikke får lagret dem kaldt får du drikke dem opp desto fortere(eller aller helst, dele dem med folk som fortjener det).
 
Hvis batchen er på 20 liter, så vet jeg faktisk ikke hvor jeg skal sette alle flaskene, har et gjesterom som holder ca 17-18 grader. Hvordan løser folk det, et kjøleskap til..?
Temperaturen for lagring av en øl som porter er greit nok under 15 grader kan man vel si. Enda viktigere er når sola titter fram at du beskytter flaskene mot lys. Når det kommer til karbonering, så er det nok lurt å legge seg noe lavere enn om flaskene skulle lagres i kjøleskapet. Fort at det bruser over med romtempererte flasker.
 
Dagsferskt Forum-medlem. Stas :)
Velkommen skal du være. Håper du får mye glede av forumet.

Mørke øl lagrer bedre enn mye annet. De tåler både litt høyere varme og litt lenger tid.
Dersom du har en kald (låsbar) bod, er det et alternativ. Hvis ikke, velger du det kaldeste stedet du har tilgang til, og dekker til mot lys.
Lys og varme er en sang, og ikke en anbefaling for øl :cool:

Se om du kan finne et gratis lite kjøleskap på Finn.no
Det kan også med fordel brukes for å styre temperatur under gjæring.

Dersom du trenger flasker, er det ofte bryggere her på forumet som ønsker å gi bort, avhengig av hvor i landet du bor.
 
Jeg er helt fersk innen dette og kan ingenting annet enn det jeg har lest meg opp på.
Nå har jeg lyst til å prøve min første batch (BIAB og ferdig allgrainsett), og det dukker jo opp spørsmål jeg ikke finner ut av. Jeg ønsker å prøve meg på porter (kun fordi det er godt!) Er det litt ambisiøst sånn i første omgang?
Etter at flaskene har stått i romtemperatur et par uker, hvor kaldt må jeg da sette de for videre lagring og hvor lenge kan de stå sånn? Jeg har bare et standard kjøleskap og må jo ha plass til mat også. Hvis batchen er på 20 liter, så vet jeg faktisk ikke hvor jeg skal sette alle flaskene, har et gjesterom som holder ca 17-18 grader. Hvordan løser folk det, et kjøleskap til..?
På forhånd takk :)
Velkommen - og veldig hyggelig at du fant fram til forumet. I all beskjedenhet; her får du veldig godt kvalifisert hjelp til det meste som har med brygging å gjøre:). Og heldigvis finner du ofte mer enn en mening om det du lurer på, for det er mange spørsmål det ikke finnes noen endelig fasit på.

Porter er et greit øl å brygge, og det tåler sikkert 17-18 grader en måned eller to eller fire, litt avhengig av hvor godt du får skjerma det mot oksygen under tappinga.

Generelt er hjembrygg ferskvare, og har du plass til et ekstra kjøleskap er det ei fornuftig investering. Forøvrig er temperaturkontroll under gjæringa viktig. Kjøl ned til 16 grader før du tilsetter gjæren, og så lar du ølet stå på gjesterommet til gjæringa begynner å avta. Da kan du flytte det ut i vanlig romtemperatur.
 
Tusen takk for alle svar, tips og råd :)
Nå har jeg kommet over et allgrainsett på bare 5 liter som jeg tror det er greit å begynne med. Da får jeg plass til alle flaskene i kjøleskapet, (skaffer meg nok et ekstra kjøleskap dersom det blir mye brygging fremover) og det føles kanskje litt mer overkommelig siden det blir mitt første brygg. Pluss at det blir ikke så mye å helle ut hvis det skulle skjære seg. Nå er utstyr og ingredienser bestilt.
 
Tusen takk for alle svar, tips og råd :)
Nå har jeg kommet over et allgrainsett på bare 5 liter som jeg tror det er greit å begynne med. Da får jeg plass til alle flaskene i kjøleskapet, (skaffer meg nok et ekstra kjøleskap dersom det blir mye brygging fremover) og det føles kanskje litt mer overkommelig siden det blir mitt første brygg. Pluss at det blir ikke så mye å helle ut hvis det skulle skjære seg. Nå er utstyr og ingredienser bestilt.
Lykke til! Dette blir sikkert bra. Det er på mange vis enklere, og bokstavelig talt lettere å brygge et lite kit, men du får en god ide om hvor mye og hva slags jobb det er. Et alternativ er også å bestille maltblandinger fra en bryggebutikk, så kan du få akkurat så stort sett du ønsker.
 
Tusen takk for alle svar, tips og råd :)
Nå har jeg kommet over et allgrainsett på bare 5 liter som jeg tror det er greit å begynne med. Da får jeg plass til alle flaskene i kjøleskapet, (skaffer meg nok et ekstra kjøleskap dersom det blir mye brygging fremover) og det føles kanskje litt mer overkommelig siden det blir mitt første brygg. Pluss at det blir ikke så mye å helle ut hvis det skulle skjære seg. Nå er utstyr og ingredienser bestilt.
Tips
Tråd 'Fermzilla 30 l trykkgjæringskar'
https://forum.norbrygg.no/threads/fermzilla-30-l-trykkgjaeringskar.46814/
 
Hei igjen. Nok et spørsmål i kategorien dumme spørsmål fra meg... Dersom jeg setter brygget mitt til gjæring (14 dager) rett før julaften og reiser bort 4 dager i romjula, er det innafor? Eller er det sånn at gjæringskaret skal ha daglig tilsyn? Jeg kommer jo tilbake før det har gjæret i 14 dager. Jeg tenker jo at det går greit, men jeg har jo ingen erfaring innen dette
 
Hei igjen. Nok et spørsmål i kategorien dumme spørsmål fra meg... Dersom jeg setter brygget mitt til gjæring (14 dager) rett før julaften og reiser bort 4 dager i romjula, er det innafor? Eller er det sånn at gjæringskaret skal ha daglig tilsyn? Jeg kommer jo tilbake før det har gjæret i 14 dager. Jeg tenker jo at det går greit, men jeg har jo ingen erfaring innen dette

Det er jo ikke så mye du får gjort uansett. Det er det som er det fine med brygging. Mesteparten av tiden klarer det seg selv ;-)
 
Hei igjen. Nok et spørsmål i kategorien dumme spørsmål fra meg... Dersom jeg setter brygget mitt til gjæring (14 dager) rett før julaften og reiser bort 4 dager i romjula, er det innafor? Eller er det sånn at gjæringskaret skal ha daglig tilsyn? Jeg kommer jo tilbake før det har gjæret i 14 dager. Jeg tenker jo at det går greit, men jeg har jo ingen erfaring innen dette
Det er helt uproblematisk. Sett det et sted med stabil temperatur og bli borte en drøy uke, så kan du sette det litt varmere når du kommer hjem.
 
Hei igjen. Nok et spørsmål i kategorien dumme spørsmål fra meg... Dersom jeg setter brygget mitt til gjæring (14 dager) rett før julaften og reiser bort 4 dager i romjula, er det innafor? Eller er det sånn at gjæringskaret skal ha daglig tilsyn? Jeg kommer jo tilbake før det har gjæret i 14 dager. Jeg tenker jo at det går greit, men jeg har jo ingen erfaring innen dette
Som de andre sier, så går det antakelig bra. Men egentlig blir du borte i de dagene da ølet trenger mest tilsyn. Grunnen er først og fremst at det helst ikke skal synke i temperatur når hovedgjæringa avtar, - hvilket det vil gjøre - fordi gjæren da kan ta det som et signal om å ta kvelden.

Det går høyst sannsynlig bra; de fleste gjærtyper fikser det der. Men det er jo greit å være klar over at det er i de første dagene av gjæringa det er viktigst å være tilstede for eventuelt å kunne gripe inn med regulerende tiltak. Og noen gjærtyper er nok mer sensitive enn andre. Det gjelder de typene som flokkulerer (klumper seg når de er ferdige med jobben) raskest, og dermed går ut av suspensjon og legger seg til rette på bunnen av karet - der de går i dvale. Har gjæren gjort det, kan det være vrient å overtale den til å gå tilbake på jobb.

Når hovedgjæringa er over, er det ikke så farlig med tilsyn, men dunken bør stå i stabil vanlig romtemperatur. Og den kan da godt stå mer enn 14 dager, sjøl om ølet er klart til å tappes opp. Ingen grunn til panikk om du av en eller annen grunn må vente til kanskje så mye som 4 uker etter at du har satt det.

Forøvrig: Ikke heng deg opp i det med 14 dager. Ølet kan være ferdig på både kortere tid enn det, og på lengre tid. Gjæren ser ikke på kalenderen:). Så ølet er ferdig når det er ferdig, dvs. når det ikke lenger foregår noen aktivitet i dunken, og SG har vært stabil to-tre dager, sånn at du kan fastslå at den nå er blitt til FG. (Gjærprodusentene oppgir om gjæren er rask, middels eller sein til å flokkulere. Gå på hjemmesida til produsenten for å finne informasjon om gjæren.)
 
Sist redigert:
Hei igjen. Nok et spørsmål i kategorien dumme spørsmål fra meg... Dersom jeg setter brygget mitt til gjæring (14 dager) rett før julaften og reiser bort 4 dager i romjula, er det innafor? Eller er det sånn at gjæringskaret skal ha daglig tilsyn? Jeg kommer jo tilbake før det har gjæret i 14 dager. Jeg tenker jo at det går greit, men jeg har jo ingen erfaring innen dette
Hvilken gjær har kjøpt? En del gjær er mer eller mindre ferdige etter 2-3 dager. Da kan du sette karet i et litt varmere rom slik at du er sikker på full utgjæring. Uansett om du har mulighet til dette eller ikke, er det i grunn detaljer. De aller fleste gjær vil fint håndtere å få stå i ro på samme temperatur i 14 dager, det er sånn de aller fleste hjemmebryggere gjør.
 
Hei igjen. Nok et spørsmål i kategorien dumme spørsmål fra meg... Dersom jeg setter brygget mitt til gjæring (14 dager) rett før julaften og reiser bort 4 dager i romjula, er det innafor? Eller er det sånn at gjæringskaret skal ha daglig tilsyn? Jeg kommer jo tilbake før det har gjæret i 14 dager. Jeg tenker jo at det går greit, men jeg har jo ingen erfaring innen dette
Jeg ville ikke bekymret meg noe for det. Det eneste som kan gå galt er om det gjærer så heftig at det kommer skum ut av gjærlåsen, det blir litt søl (det skjer med kombinasjonen av ivrig gjærtype og for fullt gjæringskar, har bare skjedd meg en gang i min bryggerkarriære) Det andre å huske er å ikke gjøre tabben jeg gjorde nylig: Jeg satt et øl til gjæring rett før jeg reiste bort en langhelg. Da jeg kom hjem igjen var det null aktivitet i gjærlåsen, så jeg ble stresset, satt til mer gjær, fortsatt ikke noe som skjedde så jeg satt til enda mer gjær, fortsatt null aktivitet, så jeg postet her og lurte på hva som hadde gått galt. Da fikk jeg et godt hint, "Har du sjekket om den har gjæret ferdig?" Det viste seg at ølen min hadde gæret ferdig til jeg kom hjem og stillheten skyltes at gjæren hadde gått og lagt seg i bunnen av karet. Eneste problemet med dette til slutt var bortkastet gjær, ølet er helt fint.
 
Noen som vet hvordan stille inn drillen for å drive en Crushmaster? Bruker laveste hastighet med høyest moment, men klarer jo ikke telle hvor mange den går i sekundet. Skal være ca 150 RPM. Har dere ellers andre tips? Holder den over en vanlig rund plastbøtte. Finnes det noe bedre? Og holder i kverna med venstre hånd og trykker inn knapp og holder Biltema drill (den blå) med den høyre hånden. IMG_4159-compressed.jpeg
 
Tilbake
Topp