Tråden for dumme spørsmål.

Noen som har prøvd stavmixer i mesken? Ta kondisjonering av malt til neste nivå :p
Kanskje det ville gjort underverker på dårlig kverna malt fra butikken?

Kjøre den noen ganger i toppen av mesken
 
Det var da svært så eksperimentell du har blitt på dine eldre dager da :p
Noen som har prøvd stavmixer i mesken? Ta kondisjonering av malt til neste nivå :p
Kanskje det ville gjort underverker på dårlig kverna malt fra butikken?

Kjøre den noen ganger i toppen av mesken
Ser ikke at det har noe med kondisjonering å gjøre. Men om du synes at kverninga er for grov, så kanskje ... . På den annen side: Det må vel være den optimale måten å maksimere HSA på?

Min enkle konklusjon: Nei, det der er ikke bra.

Men at @loebrygg er en kreativ sjel er hevet over enhver tvil. (Visdom, derimot, er noe som kommer med alderen;).)
 
Ser ikke at det har noe med kondisjonering å gjøre. Men om du synes at kverninga er for grov, så kanskje ... . På den annen side: Det må vel være den optimale måten å maksimere HSA på?

Jeg tenkte jo litt på det, men så lenge man holder seg under overflata i mesken og bruker litt antioxin tror jeg faktisk det vil gå geit

kondisjonering fordi malten blir fort fukta før man "blender" den. Om du får "knust" den vet jeg ikke, men faktisk villig til å prøve
På sine eldre dageer ser man også at man ikke har så mye å tape ..ihvertfall ikke på mindre brygg ;-)
 
Jeg tenkte jo litt på det, men så lenge man holder seg under overflata i mesken og bruker litt antioxin tror jeg faktisk det vil gå geit

kondisjonering fordi malten blir fort fukta før man "blender" den. Om du får "knust" den vet jeg ikke, men faktisk villig til å prøve
På sine eldre dageer ser man også at man ikke har så mye å tape ..ihvertfall ikke på mindre brygg ;-)
Litt større brygg, derimot ... .

Fikk akkurat gitt bort to kasser utmerket patersbier til en kamerat. Både han og kona er fan av øltypen - mens jeg lurer på hvorfor i all verden jeg brygga det. Det hadde bare blitt stående i kjelleren - og hver gang jeg var nede der, ville det stirra på meg med bebreidende blikk. Og til slutt hadde jeg måttet helle det ut.

Jeg må slutte å brygge øl jeg ikke drikker!

For øvrig: Egen kvern er veien til lykken:)!
 
Jeg flasker årets Plommelikør, den har "trukket" i snart 3 måneder og prøvesmakingen lover veldig godt.
Det blir ganske mye plommerester som inneholder endel sukker og alkohol etter flaskingen,de smaker veldig godt.
Er dette noe som kan brukes som tilsetning i en Imperial Stout eller annet sterkt øl?
Kanskje @loebrygg vet?
 
Jeg flasker årets Plommelikør, den har "trukket" i snart 3 måneder og prøvesmakingen lover veldig godt.
Det blir ganske mye plommerester som inneholder endel sukker og alkohol etter flaskingen,de smaker veldig godt.
Er dette noe som kan brukes som tilsetning i en Imperial Stout eller annet sterkt øl?
Kanskje @loebrygg vet?
Trur det er supert i en belgisk dubbel:). Mener det blei nevnt her, i episode 181.
 
Ikke så veldig dumt spørsmål kanskje, men er det noen her som har Brewcrafter Mottrykksfyller, og kan verifisere at det ikke er nødvendig med avkjølt øl for å bruke den ?



Vis vedlegget 70299
Ser vel ut til å være en kopi av Pegas. En annen av disse svenske infuencerne, Dr. Hans, har også testet den – og jeg så at der var mer skum. Du regulerer trykket inn – og dermed hastigheten – men den lille skruen til høyre. På en god mottrykksfyller vil du alltid kunne minimere skumdannelsen om hastigheten er lav. Når det er sagt – den ser ut til å fungere bra. Kompakt oppsett og lite søl. Sikkert en bra mottrykksfyller. Pegas er vel egentlig laget for PET-flasker – denne ser ut til å virke uten adaptere.
 
Desinfiserer du hele slangestrekket og picnickran/tappekran før tilkobling til fat eller kun koblingen mot ball lock på fatet?Eller kanskje ikke den heller?
 
Ikke så veldig dumt spørsmål kanskje, men er det noen her som har Brewcrafter Mottrykksfyller, og kan verifisere at det ikke er nødvendig med avkjølt øl for å bruke den ?



Vis vedlegget 70299
Jeg har en slik, og er igrunn veldig fornøyd, hadde den bare fungert på shortneck-flasker også. Har ikke noe adapter som er beregnet for shortneck, heller.
Men fylleren i seg selv er veldig kjekk.
Jeg har ikke forsøkt å flaske uavkjølt øl, men min erfaring er å reduserer skumdannelsen ved å heve trykket i fatet, og dernest flasketrykket. Da frigis lite CO2 fra væsken under flaskingen, og minimalt med skumming.
Hvor mye jeg hever trykket, avhenger av hvor karbonert øl'et er.
Jeg har ikke erfart at dette medfører overkarbonerte flasker heller.
Tror nok den samme fremgangsmåten kan også benyttes med uavkjølt øl.
 
Jeg har en slik, og er igrunn veldig fornøyd, hadde den bare fungert på shortneck-flasker også. Har ikke noe adapter som er beregnet for shortneck, heller.
Men fylleren i seg selv er veldig kjekk.
Jeg har ikke forsøkt å flaske uavkjølt øl, men min erfaring er å reduserer skumdannelsen ved å heve trykket i fatet, og dernest flasketrykket. Da frigis lite CO2 fra væsken under flaskingen, og minimalt med skumming.
Hvor mye jeg hever trykket, avhenger av hvor karbonert øl'et er.
Jeg har ikke erfart at dette medfører overkarbonerte flasker heller.
Tror nok den samme fremgangsmåten kan også benyttes med uavkjølt øl.
Har bestilt. Blir spennende å prøve. Håper bare Postnord leverer før nyttår
 
Bruker stortsett starsan til alt, men innimellom så tyr jeg til sån etanol desinfeksjons spray (skylles bort med vann)

front_20241205_230839.jpg

back_20241205_230852.jpg

Er dette innafor?

(bruker starsan når jeg skal bruke noe, men dette her til å rengjøre i etterkant).
 
Sist redigert:
Bruker stortsett starsan til alt, men innimellom så tyr jeg til sån etanol desinfeksjons spray (skylles bort med vann)

Vis vedlegget 70431

Vis vedlegget 70430

Er dette innafor?

(bruker starsan når jeg skal bruke noe, men dette her til å rengjøre i etterkant).
Helt innafor i enkelte tilfeller, men ikke mange, bruker det på saks og gjær poser rett før pitch, kar om de skal bli stående en stund uten bruk(før lagring) og tilt en gang i blant.
 
Helt innafor i enkelte tilfeller, men ikke mange, bruker det på saks og gjær poser rett før pitch, kar om de skal bli stående en stund uten bruk(før lagring) og tilt en gang i blant.
Den løsningen der av etanol pga propan fordamper vel ganske raskt? Er ikke mye igjen av de stoffene hvis det får tørke i noen minutter?
 
Den løsningen der av etanol pga propan fordamper vel ganske raskt? Er ikke mye igjen av de stoffene hvis det får tørke i noen minutter?
Stemmer det, jeg bruker 75% så går det noen minutter lengre. Om du lurte på hvordan jeg bruker antibac så kan jeg si litt om det. Før pitch så sprayer jeg 75% på en babyklut(de loer lite også er de så myyyyyke) så tørker jeg av saksa og posen, gjæra er oppi vørteren for 75% har fordampet.

Mine gjæringskar er all rounder. Når jeg vet de blir stående en stund så gir jeg de en runde 75%(etter vask og helt tørre), igjen, med de myke og deilige babyklutene før jeg setter de opp ned(da tar fordampingen enda litt lengre tid) i stativene sine. Da er de klar for starsan på neste bryggedag.

Tiltene får en dusj av og til, omså bare for å tørke av støvet før de går i starsan bøtta, ooowwyeah feels clean :D
 
Lurer på om min tråd ble slettet - så var vel noe i mot hva som er lov til å poste her?
Fikk ikke noen beskjed ang. hvorfor heller.

Så forsøker som et dumt spørsmål:

Lager 'tomtebrygg' med variasjon til jul.

* 14L vann
* 11gr US-05 (Safeale) gjær
* 3-4 ss maltekstrakt
* Einer (kokt ut av kvist)
* Et par klementiner med skall
* 1kg sukker
* 5-6 ss sirup
* Litt fatøl

Ønsker å få litt lett alkohol inn i dette. 3-4% kanskje?
Er det da bare å la det stå og gjære litt lengre?
2-3 dager på gjæringskar, og 1 dag på flaske med en sukkerbit for å få litt ekstra karbonisering?

Noen som har noe erfaring ang. dette?
 
Lurer på om min tråd ble slettet - så var vel noe i mot hva som er lov til å poste her?
Fikk ikke noen beskjed ang. hvorfor heller.

Så forsøker som et dumt spørsmål:

Lager 'tomtebrygg' med variasjon til jul.

* 14L vann
* 11gr US-05 (Safeale) gjær
* 3-4 ss maltekstrakt
* Einer (kokt ut av kvist)
* Et par klementiner med skall
* 1kg sukker
* 5-6 ss sirup
* Litt fatøl

Ønsker å få litt lett alkohol inn i dette. 3-4% kanskje?
Er det da bare å la det stå og gjære litt lengre?
2-3 dager på gjæringskar, og 1 dag på flaske med en sukkerbit for å få litt ekstra karbonisering?

Noen som har noe erfaring ang. dette?
Jeg har ingen erfaring med dette, men spiseskjeer med ukjent sirup og maltekstrakt er noe vanskelig å beregne, men 1kg sukker på 14 liter gir deg ca 4,5%.

"Bare å la den stå å gjære litt lengre" fungerer rett å slett ikke, den må gjære helt ut om du ikke planlegger å bruke flaskebomber som festligheter i jula..

La den gjære helt ut, sjekk med hydrometer at den er ca der den bør være, så kan du evt tilsette sukkerbit(er) når du flasker for kullsyre etter ønske.
 
Tilbake
Topp