erikraude
Norbrygg-medlem
Den er nok ikke 4,8 lenger, så du kan sikkert legge til litt mer.Ja alpha på den humla jeg har er 4,8 og i oppskrifta er det ført opp en med 5. Så jeg la til 2,3 gr og fikk da samme IBU
Den er nok ikke 4,8 lenger, så du kan sikkert legge til litt mer.Ja alpha på den humla jeg har er 4,8 og i oppskrifta er det ført opp en med 5. Så jeg la til 2,3 gr og fikk da samme IBU
Vakuumert eller nitroflushet? Vakuumert sier Brewfather at du har tapt 23,5% og kan regne med 3,7% AA i den pakken din. Nitroflushet så har du knapt tapt noe. Smaksmessig så hvis 1.0 er best på freshness factor, er vakuumforseglet 0.765 og nitroflushet 0.974.Har ei pakke East Kent Goldings som var fra 2020 og med best før dato 2023. Kan denne fortsatt brukes da posen aldri har vært åpna og den har ligget i fryser hele tida ?
Vakum pakka ja, fra Strømmen Hjemmebrygg. De siste humlepakkene jeg har fått fra ølbrygging.no er vel det du kaller nitroflusha Kjente ikke til det verktøyet jeg, så takker for den ,)Vakuumert eller nitroflushet? Vakuumert sier Brewfather at du har tapt 23,5% og kan regne med 3,7% AA i den pakken din. Nitroflushet så har du knapt tapt noe. Smaksmessig så hvis 1.0 er best på freshness factor, er vakuumforseglet 0.765 og nitroflushet 0.974.
Jeg kjøper og nå framover bare nitrogen flushet, etter å ha sett hvor stor forskjell det er på lagringa. Det hender seg jo relativt ofte her med meg at jeg har flere ideer og planer samtidig, så blir bare halvparten realitet av. Plutselig sitter man med en halvkilo tre år gammal humle. Da er det fint at den er friskest mulig.Vakum pakka ja, fra Strømmen Hjemmebrygg. De siste humlepakkene jeg har fått fra ølbrygging.no er vel det du kaller nitroflusha Kjente ikke til det verktøyet jeg, så takker for den ,)
Ja, kan være fordi at jeg hadde en best før dato der som var opp og frem i tid. Vet ikke. Sjekk uansett om humla lukter friskt og er grønn og fin. Gulnet og tåfis? Finn på noe annet.Fortsatt holder min 100 gr pose men måtte øke til 78 gr, Da jeg sjekka med det verktøyet fikk jeg en alpha på 3,5
Ja jeg så du hadde satt 2028 på dato. Joda jeg ska gjøre en tåfis sjekkJa, kan være fordi at jeg hadde en best før dato der som var opp og frem i tid. Vet ikke. Sjekk uansett om humla lukter friskt og er grønn og fin. Gulnet og tåfis? Finn på noe annet.![]()
Oppskrifta er 60 min koking, som eneste humla i batchen.Alle råd du har fått er gode, men ingen har spurt deg om du skal bruke den til tidlig eller sen tilsetning. Mulig du kan legge på 25% uansett, men kalkulatorene er laget for beregning (veldig ca.) av bitterhet, ikke for aroma.
Bare et tips - altså![]()
Hele bolken med humle skal være med fra start av kok og i 60 minuttAlle råd du har fått er gode, men ingen har spurt deg om du skal bruke den til tidlig eller sen tilsetning. Mulig du kan legge på 25% uansett, men kalkulatorene er laget for beregning (veldig ca.) av bitterhet, ikke for aroma.
Bare et tips - altså![]()
Da fortsetter jeg som planlagt. Altså som i å ikke gjøre noe som helstHvis du har stabile målinger og ølet smaker godt, burde du ikke gjøre flere tiltak.
I den jeg ble forespeila av Steinar Huneide var tida i frysern satt til 58 mnd som da endte med ei alpha syre på 3,7 %.
Har ei pakke East Kent Goldings som var fra 2020 og med best før dato 2023.
så hva tenker du jeg burde gjøre? I morgen er det en uke siden jeg brygga. Høres ut som jeg bare kan hive humlene oppi nå?Hei,
Skeptisk til denne metoden altså @Steinar Tegneby.
Så vidt meg bekjent skyldes hop creep enzymer i humlen som omdanner ufermenterbare dekstriner i vørter/øl til fermenterbare sukkerarter. Når humle tilsettes sent vil et ellers stanset fermenteringsløp starte igjen og fortsette til dette nye sukkeret er fermentert. På grunn av reaktiveringen av gjær, vil diacetyl/α-acetolaktat, etanol og CO2 dannes.
Dette er ikke noe problem hvis ølet får stå videre på høy nok temperatur til diacetyl tas opp igjen i gjæren. Hvis du derimot kaldkrasjer for raskt, vil det bli smak av diacetyl i ølet fordi den lave temperaturen hindrer gjær i å ta opp igjen diacetyl.
Hvis du tørrhumler ved 15 °C og kaldkrasjer raskt, så vil du ganske riktig kunne unngå den nevnte gjæringen. Problemet ditt er at du da aldri igjen kan la ølet bli varmet opp til en temperatur der det begynner å fermentere, for da skjer dette i fat eller flaske og du får problemer med overkarbonering og diacetyl som får problemene med hop creep i tank til å blekne. Selv på mellomlav temperatur kan det trolig skje en liten gjæraktivitet som skaper problemer, slik at ølet helst bør stå på kaldkrasj-temp til det fortæres.
Et annet alternativ er selvfølgelig å filtrere ølet før kaldkrasj, da står man fritt så lenge det ikke er villgjær på humlen.
Jeg har nettopp forsøkt diphopping for å unngå problemet. Godt øl, men den helt ferske humlearomaen får du ikke. For min del har jeg tenkt til å tåle en litt tidligere tørrhumling før gjæren gir seg helt, og la den være creepy i fred og gjøre seg ferdig før kaldkrasj.
Aha, slik å forstå ja58 mnd skulle vel passe greit detHumla høstes vanligvis i august-september. 2020 humle kommer så i salg på våren 2021. Men som med andre matvarer, smak, lukt se. Eller.. Kanskje ikke smak i dette tilfellet da.
Vis vedlegget 72843