Tråden for dumme spørsmål.

bobler fortsatt flere ganger i minuttet. Har ikke målt noe som helst, fant hydrometeret først nå.
Så lenge den bobler, skal du ikke flaske. Det er ikke usannsynlig at det er hop creep som er årsaken om den ikke stopper snart - skjønt det kan være flere grunner til at en gjæringsprosess trekker i langdrag.

Jeg har en NEIPA som jeg var litt kjapp til å flaske. Den skummer over når jeg åpner, men det er ingen antydning til smak av infeksjon. Ølet er godt, men munnfølelsen blir litt snål i starten. Jeg er temmelig sikker på at det er at enzymene fra humla har fortsatt å jobbe etter at jeg flaska, som er årsaken.
 
  • Like
Reaksjoner: Ove
Noen som vet hor jeg får tak i ekstra pakning (den hvite ringen) til SS kjelene?
Uten mål, er det ikke lett å vite, men kanskje en av disse passer: https://www.ssbrewtech.com/collections/accessories/products/gasket_tc?variant=39328249282631

Olbrygging.no har bra utvalg: https://www.olbrygging.no/kegland/1...fZ4Cs2OItKjb65IKzrKxnkplGg-zZ_hsaAnnaEALw_wcB

Om du bare skal ha den i gjennomføringen i kjelen, vil vel en del runder med gjengetape også gjøre jobben?
 
Det bobler fortsatt godt i ipaen jeg brygga for to uker siden og tørrhumla for en uke siden. Gjerne hvert tiende sekund en periode og så er den stille en stund. Er det noe jeg bør foreta meg?
 
Det bobler fortsatt godt i ipaen jeg brygga for to uker siden og tørrhumla for en uke siden. Gjerne hvert tiende sekund en periode og i så er den stille en stund. Er det noe jeg bør foreta meg?
Føler med deg - men det er ikke stort annet å gjøre enn å vente, er jeg redd.

Om det kan være noen trøst, så tørrhumla man jo IPA'n i både en og to uker i gamle dager, da Pliny the Elder var ung:). Det blei ikke vondt.
 
Ta prøve, mål med hydrometer, er målingen stabil over 3 dager og i nærheten av hva den bør vøre så kan den flaskes/fates.
Er det snakk om hop creep - og det er vel ikke helt usannsynlig - trur jeg det er litt usikkert å stole på det så lenge det fremdeles er aktivitet i gjærlåsen. Slik forlenga plopping kan også være tegn på en infeksjon som utvikler seg langsomt. Det er kanskje vanligere enn vi trur.

Plopper det hvert 10. sekund, er det så klart ingen vits i å måle. Om det går lang tid mellom ploppene samtidig som målingene forteller at det ikke skjer noe mer, har du en litt tricky situasjon. Jeg ville i så fall drøyd - og vært veldig stressa:).

Det gjør jo ikke noe om du fater for tidlig, og det vil helst gå bra om du flasker, også. Men generelt venter jeg gjerne så lenge jeg er det minste i tvil. Når jeg ikke har gjort det i seinere tid, har det vært pga. at jeg ikke har villet la tørrhumla ligge altfor lenge - og da har belønninga blitt overkarbonering. Det går ut over munnfølelsen, men smaken har greidd seg bra.

Det store spøkelset er jo flaskebomber. Men det skal mye til for å få det.
 
Har sjekka hydrometeret to ganger på et par-tre dager nå og den står på stedet hvil. Men det ploppa litt før i dag i alle fall. Smakte på den og den smakte godt.
 
Tilbake
Topp