Tråden for dumme spørsmål.

Hvorfor jobber gjæren tilsynelatende så ulikt?
Lager en IPA for 11 dager siden. To bøtter a 23l fra samme vørter.
Like mye/lite grums i bøttene. OG ca 1.065 og a 2 pakker Nottingham m samme dato.
Ingen tørrhumle. 16/18 C i romtemperatur.
Etter fire dager så var det ikke mer bobling i den ene låsen, den andre slipper fortsatt gjennom
ei boble hver 10 sekund.
Har ikke målt så de har kanskje gjæret like langt ned, men hvorfor så ulikt?

-Flasker ikke før det har roet seg i begge bøttene.
 
det er to kar, det ene med us05 og det andre med en lignende gjær av en anne produsent. Så oppi det ene i går og det var en del bobler her og der, men ikke dekt med skum eller noe sånt.
 
det er to kar, det ene med us05 og det andre med en lignende gjær av en anne produsent. Så oppi det ene i går og det var en del bobler her og der, men ikke dekt med skum eller noe sånt.
Har du montert gjærlås - og er sikker på at karene er tette? Det er gjerne liv, sjøl om tegnene ikke er tydelige.

Erfaringa mi er at tørrgjær kan være veldig treig - så jeg foretrekker å sette en liten starter for å ha den gående når jeg pitcher. Men jeg trur ikke at det egentlig er et problem; det er bare kjipt å gå og vente.
 
jeg sjekka igjen. Det er masse skum i den ene, mens i den andre der jeg hadde en alternativ til 05 som var gått ut på dato i april var det fortsatt helt dødt. Bør jeg hive oppi en pose 05 eller vente litt? Neste gang blir det flytende gjær eller starter/slurry.
 
jeg sjekka igjen. Det er masse skum i den ene, mens i den andre der jeg hadde en alternativ til 05 som var gått ut på dato i april var det fortsatt helt dødt. Bør jeg hive oppi en pose 05 eller vente litt? Neste gang blir det flytende gjær eller starter/slurry.
Ja, hiv oppi en pose 05.
 
jeg sjekka igjen. Det er masse skum i den ene, mens i den andre der jeg hadde en alternativ til 05 som var gått ut på dato i april var det fortsatt helt dødt. Bør jeg hive oppi en pose 05 eller vente litt? Neste gang blir det flytende gjær eller starter/slurry.
Hvilken var gått ut på dato:)?

Jeg ville ikke vente at det skulle være noe problem med en tørrgjær som var noen måneder over datoen, men det forutsetter riktignok at den har vært oppbevart i kjøleskap. Har den ligget i romtemperatur lenge, er det nok større risiko for at den fungerer dårlig. Skjønt det skal mye til for å ta livet av tørrgjær.

Uansett: Jeg er enig med @Amarillo; hiv oppi en ny pose.
 
Hei,

Usikker på om spm er dumt eller ei, men lar det stå til.

Det er blitt ønsket både et juleøl og et kakeøl fra familie slekt og dårlige venner i år.

I år blir juleølet en solsnu. Så kan man diskutere seg grønn og blå om dette er et sommerøl eller juleøl.

Men hva gjelder kakeøl/pastry stouts, så har jeg lite erfaring.
Jeg tenker å gå for et ferdig sett - https://www.litebrygg.no/products/upside-down---christmas-cake

Usikker på hva jeg skal med 19liter med flytende kake. Men får fylle en hag med flasker og være ekstra julenissete i år :)

Men så selve spørsmålet:
Hvor lang/kort tid i forveien bør man brygge dette.
Har skjønt at øl med smaksessenser ikke er like lagringsvennlige som sine "renere" søsken.
 
Men så selve spørsmålet:
Hvor lang/kort tid i forveien bør man brygge dette.
Har skjønt at øl med smaksessenser ikke er like lagringsvennlige som sine "renere" søsken.
Den kakeøllen du tenker på er vel noe som skal lagres over tid, gjerne ett år og vel det slik jeg kjenner til det. 10,5 % ABV tilsier det meine jeg
 
Jeg fikk smake en porter med pecan, karamell, sjokolade og kaffe essenser. Den var ikke særlig god. Smakte kunstig, det ble udefinert smaksbilde og jeg kjente verken igjen malt eller humle.

Har du vurdert å meske høyt, kanskje kjøre en vaniljestang og kakaonibs nedi? En halvkilo mørkt muscovado sukker så skulle det være nok runde gode smaker uten å fikle med kunstige tilsetninger. :)

Kasta sammen en oppskrift her, som jeg godt kunne tenkt meg å teste selv.

 
Sist redigert:
Jeg fikk smake en porter med pecan, karamell, sjokolade og kaffe essenser. Den var ikke særlig god. Smakte kunstig, det ble udefinert smaksbilde og jeg kjente verken igjen malt eller humle.

Har du vurdert å meske høyt, kanskje kjøre en vaniljestang og kakaonibs nedi? En halvkilo mørkt muscovado sukker så skulle det være nok runde gode smaker uten å fikle med kunstige tilsetninger. :)

Kasta sammen en oppskrift her, som jeg godt kunne tenkt meg å teste selv.


Skal titte litt på den i kveld :)

Jeg er veldig enig mtp tilsetninger, selv om jeg kan sette pris på en sånn kunstig kakeøl fra tid til annen. Det er vel pecanisher(?) og omnipollo sin pecan mud cake, som er de to som har vært en slags favoritt i den klassen.

Men om man kan lage noe som faktisk er "ekte vare" i samme stil, så er det noe som appellerer mer til meg. For 2-3 bokser med pastry stouts ila jula holder lenge for egen del.
 
Sist redigert:
Hei,

Usikker på om spm er dumt eller ei, men lar det stå til.

Det er blitt ønsket både et juleøl og et kakeøl fra familie slekt og dårlige venner i år.

I år blir juleølet en solsnu. Så kan man diskutere seg grønn og blå om dette er et sommerøl eller juleøl.

Men hva gjelder kakeøl/pastry stouts, så har jeg lite erfaring.
Jeg tenker å gå for et ferdig sett - https://www.litebrygg.no/products/upside-down---christmas-cake

Usikker på hva jeg skal med 19liter med flytende kake. Men får fylle en hag med flasker og være ekstra julenissete i år :)

Men så selve spørsmålet:
Hvor lang/kort tid i forveien bør man brygge dette.
Har skjønt at øl med smaksessenser ikke er like lagringsvennlige som sine "renere" søsken.
Det enkleste er å matche søtt mot søtt. Hvis ølet skal driikes med søte kaker, såt vil noe som er litt søtligere være enklere å matche. Typisk porter, barly wine osv.

Det å treffe med essenser er ikke enkelt og vil lett smake kunstig. Men hver sin lyst.
 
Tilbake
Topp