Tråden for dumme spørsmål.

er det egentlig vits å tørrhumle en american amber ale?
Har du lyst, har du lov. Med tanke på hva er det du lurer på vitsen med det? Konkurransebrygging? Du vil jo få den effekten som tørrhumling har. Spørsmålet er vel hvor mye du vil la malt få dominere over humle.

Jeg ville ha tørrhumla, men det er kanskje fordi jeg heller ville ha brygga en rød IPA:). Tørrhumlinga peker jo ølet den veien. Velger du å gjøre det, skal du nok vise litt moderasjon. 2 gr/l?
 
ja, jeg er egentlig ikke så keen på en ipa, men heller en balansert American amber ale med preg av både malt og humle
Da hadde jeg satsa på humling i whirlpool - eller kanskje bare ei sein tilsetning. (jeg mener å ha hatt god erfaring med å tilsette ved kokeslutt, vente bare litt med å starte nedkjølinga, og så ta en pause på 10-15 minutter ved 80 grader.)
 
Sist redigert:
Mulig det er en annen tråd som passer bedre, vis meg gjerne i riktig retning.

Har lyst til å brygge en ~IPA (les: humletung øl, åpen for andre typer) som holder lavere alkohol, <5%. Session IPAer smaker jo veldig ofte.. ikke like bra.

Så, forslag til øl eller oppskrifter som kan være bra å sikte mot?
 
Mulig det er en annen tråd som passer bedre, vis meg gjerne i riktig retning.

Har lyst til å brygge en ~IPA (les: humletung øl, åpen for andre typer) som holder lavere alkohol, <5%. Session IPAer smaker jo veldig ofte.. ikke like bra.

Så, forslag til øl eller oppskrifter som kan være bra å sikte mot?
Er ikke det en pale ale da? Jeg syns ølet tenderer til å tippe over når det blir for lite malt og alkohol og for mye humle. Så min løsning når alkoholen går ned er å sørge for litt mer trøkk i kroppen på ølet. Maris otter, Munich, litt krystallmalt. Da får du litt balanse til all humla, samtidig som det fortsatt kan være tydelig humledrevet.
 
Mulig det er en annen tråd som passer bedre, vis meg gjerne i riktig retning.

Har lyst til å brygge en ~IPA (les: humletung øl, åpen for andre typer) som holder lavere alkohol, <5%. Session IPAer smaker jo veldig ofte.. ikke like bra.

Så, forslag til øl eller oppskrifter som kan være bra å sikte mot?
En enkel måte å dytte mer smak inn i ølet på uten å få for mye alkohol, er å bruke mer malt samtidig som du mesker på en høyere temperatur. Gjærbarheta på vørteren din synker med ca 4 prosentpoeng for hver grad over 67 grader. Du får da en større andel dektriner, som ikke er gjærbare. De smaker ikke noe, så du endrer ikke smaken på ølet. Det blir ikke søtt.

Konsekvensen er at du kan brygge med mer malt, og dermed få mer smak, uten å få mer alkohol. OG blir den samme som i et sterkere øl, men FG vil også bli tilsvarende høyere.

Du kan også bruke en gjær med lav attenuasjon, men da vil du kanskje få en merkbar restsødme. Det er ikke nødvendigvis ille. Vestkyst brygges f.eks. med Wyeast 1318, som (i teorien) ikke kan ete maltotriose.

Jeg ser for meg at du ikke skal drive det for langt. På ett eller annet nivå vil det antakelig bli et merkbart misforhold mellom alkoholinnhold og smaksfylde - men det er nå bare en spekulasjon fra min side.

Jeg tumler akkurat med en plan om å nedskalere alkoholinnholdet i en rød IPA jeg var veldig fornøyd med. Skal jeg kutte ned på basismaltet, eller skal jeg bare øke mesketemperaturen? Jeg vil ned fra 6,2% til litt over 5. Da blir den litt mer anstendig å drikke:). Da må jeg senke utgjæringsprosenten fra 76 til 63,og da må jeg tre grader opp fra 67. 70 grader skulle gjøre jobben - om jeg velger denne strategien. 70 grader er ikke ekstremt, så kanskje det blir løsninga.
 
Sist redigert:
Mulig det er en annen tråd som passer bedre, vis meg gjerne i riktig retning.

Har lyst til å brygge en ~IPA (les: humletung øl, åpen for andre typer) som holder lavere alkohol, <5%. Session IPAer smaker jo veldig ofte.. ikke like bra.

Så, forslag til øl eller oppskrifter som kan være bra å sikte mot?
Flere gode forslag er nevnt vil legge til et par.

Voss Oregonian er et veldig godt utgangspunkt. Jeg hadde nok lagt OG 10p lavere.

Jeg har nylig brygget denne, jeg skal ikke konkludere enda, men den virker meget lovende.
 
Jeg har mitt første fat stående til karbonering i kjøleskap. Jeg satt på 0.5 bar med trykk nå på søndag. Et par ganger siden da har jeg observert at trykket har falt litt (ikke mye, men regulatoren viser synlig lavere trykk enn jeg første stilte inn) etter at det har stått en stund. Er det lekkasje noe sted, eller har dette trykkfallet en annen forklaring?
 
Jeg har mitt første fat stående til karbonering i kjøleskap. Jeg satt på 0.5 bar med trykk nå på søndag. Et par ganger siden da har jeg observert at trykket har falt litt (ikke mye, men regulatoren viser synlig lavere trykk enn jeg første stilte inn) etter at det har stått en stund. Er det lekkasje noe sted, eller har dette trykkfallet en annen forklaring?
Flaska står tilkobla med trykk, så faller det? Høres veldig rart ut.
 
Jeg har mitt første fat stående til karbonering i kjøleskap. Jeg satt på 0.5 bar med trykk nå på søndag. Et par ganger siden da har jeg observert at trykket har falt litt (ikke mye, men regulatoren viser synlig lavere trykk enn jeg første stilte inn) etter at det har stått en stund. Er det lekkasje noe sted, eller har dette trykkfallet en annen forklaring?
Når man kobler co2 til et fat er det normalt å måtte justere på regulatoren i starten, men etter et par dager bør det ha stabilisert seg.

Høres ikke ut som en lekkasje, da vil trykket holde seg konstant helt til flaska er tom.
 
  • Like
Reaksjoner: Ove
Ja, det kan være stor forskjell på ulike regulatorer. Noen er mer nøyaktig og lettere å justere enn andre. Pris og kvalitet henger sammen når det gjelder regulatorer.
Indeed. Jeg angrer umiddelbart på at jeg ikke gikk for den fra kegland som jeg opprinnelig hadde tenkt. Orka ikke å handle fra tre forskjellige butikker. Men det viser seg uansett at jeg mangler litt koblinger og slanger, så må straks etterfylle.
 
Indeed. Jeg angrer umiddelbart på at jeg ikke gikk for den fra kegland som jeg opprinnelig hadde tenkt. Orka ikke å handle fra tre forskjellige butikker. Men det viser seg uansett at jeg mangler litt koblinger og slanger, så må straks etterfylle.
Jeg har 6 forskjellige regulatorer, 3 av dem er av den billige typen fra Kina. En av dem fikk flytende Co2 inn i regulatoren så der kan jeg ikke stole på manometeret lenger selv om den fungerer. De to andre billige bruker jeg fortsatt, og de fungerer helt greit selv om jeg ikke kan stole 100% på det som manometeret viser. Så det er ikke noe problem å bruke en billig en, ihvertfall i en startfase. Det tar nok ikke lang tid før du trenger en til og da kan du jo vurdere en som er bedre ;)
 
Jeg har 6 forskjellige regulatorer, 3 av dem er av den billige typen fra Kina. En av dem fikk flytende Co2 inn i regulatoren så der kan jeg ikke stole på manometeret lenger selv om den fungerer. De to andre billige bruker jeg fortsatt, og de fungerer helt greit selv om jeg ikke kan stole 100% på det som manometeret viser. Så det er ikke noe problem å bruke en billig en, ihvertfall i en startfase. Det tar nok ikke lang tid før du trenger en til og da kan du jo vurdere en som er bedre ;)
Hehe. Jeg har kjøpt et manifold som skal kunne koble regulatoren til fire fat. Men jeg mangler slanger og greier, så jeg er ikke helt i mål.
 
Jeg rister alltid inn co2 i fatet når det er ferskt - gjerne noen minutter på feeling’en. Deretter kobler jeg av ballock/co2, og ‘toppe heile driten’ innimellom ved behov.

Når jeg kobler av, stenger jeg også hovedventilen på flaska.
Tips
Når jeg kommer tilbake (dager/uker), sjekker jeg manometeret om det fremdeles er trykk i slangen. Er det ikke det, har du en (begynnende) lekkasje.
 
Nå koster den ny over 2000, så du skal vite at du kommer til å korke veldig mange flasker i åra framover for å gjøre den investeringa - om du da ikke er i den situasjonen at penger ikke spiller noen rolle. Men om du kunne få en brukt til en fornuftig pris, ville jeg overveid det. Jeg rakk å korke mange nok flasker med en skranglete korker - den vanlige billige typen - til å bli skikkelig lei av den. Ikke minst blei jeg lei av å måtte lirke flaska ut av adapteret. Så om forskjellen mellom den og en brukt Mercedes er noen få hundrelapper, synes jeg det er fornuftig å gjøre den investeringa. Og angrer du, kan du sikkert få solgt den uten noe tap av betydning.
Takk for gode innspill alle sammen. Brukt på finn ligger de ute til 1300 og de vil ikke godta pruting tydeligvis, men bryggmann selger de nye for 1479,-. Enkelt valg så nå er juleølet flasket til en litt høyere kostpris pr flaske:) denne her kan anbefales.
IMG_4417.jpeg
 
Mulig det er et dumt spørsmål... men...
Jeg brukte hageslange i starten av bryggekarrieren. Tenkte at denne Tuben derfor kunne være av interesse

Bad Beer Contaminated with Garden Hose Water​

 
Mulig det er et dumt spørsmål... men...
Jeg brukte hageslange i starten av bryggekarrieren. Tenkte at denne Tuben derfor kunne være av interesse

Bad Beer Contaminated with Garden Hose Water​

Seriøst? Klarer ikke å se for meg at å spyle av kjøleren med hageslangen kan gi en så kraftig usmak. Hadde han brukt hageslangen til å fylle bryggkjelen hadde det vært noe annet.
 
Tilbake
Topp