Tråden for dumme spørsmål.

For alle andre humler enn Centennial er jeg enig :p
Tja skal ikke skrive under på det med pink slip på huset, men tror jeg hadde klart å skille pils bitret med Northern brewer og perle, og tror jeg skulle klart å skille warrior og magnum også. Forskjellene var merkbare på de i lyse øl. I en brown, sikkert ikke enorm forskjell. Men ville selv ha holdt meg noenlunde typeriktig.
 
Haandbryggeriet hadde en stout før med 14% choko som het Odin's Tipple. Kanskje du kan legge til litt røsta malt og så kan du bruke malten til noe fornuftig? Den blir veldig god :) Oppskrift her: https://forum.norbrygg.no/threads/kommersielle-oppskrifter-fra-bryggeriene.21940/page-34
Her er Gordon Strongs versjon av O'Hara's Leann Folainn, av flere regna som en av verdens beste stouts. Den har også 14% sjoko - av den mørkeste. Hvor autentisk denne oppskrifta er, skal jeg ikke mene for mye om, men Strong mener den er ganske spot on, fordi den er bygga på hint fra hestens munn - en brygger som blei litt pratsom i hyggelig lag med Strong, om jeg ikke husker historien feil. (Jeg tenker at det kan ha vært en litt lur ire:). Men jeg fikk et greit øl ut av det.)

OG 1.060, koke i 90 min. 6,3% ABV trur jeg.

Malt
4,4 kg Maris Otter
1,1 kg Valset bygg
0,3 kg Torrefied wheat
1,0 kg Dark Chocolate
0,3 kg Brown malt
Humle
15 gr Magnum @60
35 gr Fuggles @30
20 gr Fuggles @5
Gjær
WLP004 Irish Ale Yeast
 
Sist redigert:
Her er Gordon Strongs versjon av O'Hara's Leann Folainn, av flere regna som en av verdens beste stouts. Den har også 14% sjoko - av den mørkeste. Hvor autentisk denne oppskrifta er, skal jeg ikke mene for mye om, men Strong mener den er ganske spot on, fordi den er bygga på hint fra hestens munn - en brygger som blei litt pratsom i hyggelig lag med Strong, om jeg ikke husker historien feil. (Jeg tenker at det kan ha vært en litt lur ire:). Men jeg fikk et greit øl ut av det.)

OG 1.060, koke i 90 min. 6,3% ABV trur jeg.

Malt
4,4 kg Maris Otter
1,1 kg Valset bygg
0,3 kg Torrefied wheat
1,0 kg Dark Chocolate
0,3 kg Brown malt
Humle
15 gr Magnum @60
35 gr Fuggles @30
20 gr Fuggles @5
Gjær
WLP004 Irish Ale Yeast
Jeg skjønner ikke hvorfor folk koker ølet sitt i 90 minutter :D
 
Jeg skjønner ikke hvorfor folk koker ølet sitt i 90 minutter :D
Ikke jeg heller, men sida oppskrifta til Stormester'n var basert på det, hadde jeg den sånn.

Jeg skal ikke si tvert at det ikke kan være et poeng med lengre koking for å få produsert mer maillardreaksjonsprodukter. Det kan være et poeng i et mørkt øl - kanskje. Men jeg har en følelse av at det mest merkbare resultatet bare er at du konsentrerer vørteren mer.
 
Ikke jeg heller, men sida oppskrifta til Stormester'n var basert på det, hadde jeg den sånn.

Jeg skal ikke si tvert at det ikke kan være et poeng med lengre koking for å få produsert mer maillardreaksjonsprodukter. Det kan være et poeng i et mørkt øl - kanskje. Men jeg har en følelse av at det mest merkbare resultatet bare er at du konsentrerer vørteren mer.
Med mindre du koker på flammer har jeg lite tro på at det er noen maillardreaksjon i en vørter. Konsentrasjon kan jo være et poeng, egentlig bare om du har driti deg ut i mesken - eller skal ha veldig sterk vørter.
 
Hjertens enig:).
Hvis du ikke har klar vørter når du fosskoker i en grainfather g30, svir det seg godt. Så det er nok mer en høy nokk temperatur til maillardreaksjon. Men g30 har tynn bunn og et lite varmeelement. Så der blir forholdsvis varmt i mitten av bunnplata.
Men jeg tror du skal koke forholdsvis lenge hvis det skal bli nokk til at du kjenner det på smaken.
 
Hvis du ikke har klar vørter når du fosskoker i en grainfather g30, svir det seg godt. Så det er nok mer en høy nokk temperatur til maillardreaksjon. Men g30 har tynn bunn og et lite varmeelement. Så der blir forholdsvis varmt i mitten av bunnplata.
Men jeg tror du skal koke forholdsvis lenge hvis det skal bli nokk til at du kjenner det på smaken.
Jeg har en tjukkbonna kjele på induksjonsplate, så der blir det ikkeno' sviing. Men jeg husker den BB60'n jeg begynte med for 10 år sida; der skulle det lite til før det blei litt svart.
 
Jeg skal lage en 20 liter litt eksperimenteriell amber ale. Funker disse humlene tror dere?: 60 min: 15 gram citra. 10 min 20 gram wilamette og 20 gram cascade. 0 min: 20 gram wilamette, 20 gram cascade og 10 gram cryo sabro.
 
Det
Jeg skal lage en 20 liter litt eksperimenteriell amber ale. Funker disse humlene tror dere?: 60 min: 15 gram citra. 10 min 20 gram wilamette og 20 gram cascade. 0 min: 20 gram wilamette, 20 gram cascade og 10 gram cryo sabro.
Mye klassiske humler. Uten å ha særlig kjennskap til Amber ser jeg i grunn grunn til det ikke skulle bli bra.
 
Jeg skal lage en 20 liter litt eksperimenteriell amber ale. Funker disse humlene tror dere?: 60 min: 15 gram citra. 10 min 20 gram wilamette og 20 gram cascade. 0 min: 20 gram wilamette, 20 gram cascade og 10 gram cryo sabro.
Fint om du oppgir alpha syre i humlen, samt IBU du ønsker i de forskjellige tilsetningene.
Valg av humler ser helt greit ut, lykke til, det blir helt sikkert godt.
 
Humle
15 gr Magnum @60
35 gr Fuggles @30
20 gr Fuggles @5
Er dette til 20 liter? Jeg når utregnede 33 IBU med den humletilsetningen, og Google påstår det er 40-45 i det ølet. Skal brygge en stout snart, og tenkte hvorfor ikke prøve den her. Har alt i reolen. :)

Edit: ved nærmere undersøkelse ser jeg mot noe sånt som 1,25 gr / liter Challenger ved 60 minutter kok, og 2,5 gram / liter Fuggles ved 30 minutter og ikke noe mer enn det.
 
Sist redigert:
Er dette til 20 liter? Jeg når utregnede 33 IBU med den humletilsetningen, og Google påstår det er 40-45 i det ølet. Skal brygge en stout snart, og tenkte hvorfor ikke prøve den her. Har alt i reolen. :)

Edit: ved nærmere undersøkelse ser jeg mot noe sånt som 1,25 gr / liter Challenger ved 60 minutter kok, og 2,5 gram / liter Fuggles ved 30 minutter og ikke noe mer enn det.
40 IBU. Det blei 25,5 liter til gjæring av det der. Jeg husker ikke noe mer, jeg brygga dette i 2017:).
 
Har sikkert hatt høyere AA enn jeg regner på humla, eller bare annen kalkulator da. Det stod chocolate rye på den posen jeg trodde var sjokolademalt. Rugporter er ikke å forakte, men blir ikke helt det samme.
 
Nå som det blir stadig kaldere trenger jeg en bitteliten varmekilde i kjøleskapet jeg gjærer i for å unngå temperaturfall. Det blir litt overdådig å varme opp hele rommet bare for gjærens del. Noen som har forslag til noe jeg kan bruke som ikke brenner ned huset mitt?
 
Nå som det blir stadig kaldere trenger jeg en bitteliten varmekilde i kjøleskapet jeg gjærer i for å unngå temperaturfall. Det blir litt overdådig å varme opp hele rommet bare for gjærens del. Noen som har forslag til noe jeg kan bruke som ikke brenner ned huset mitt?
Til 20-25 liters batcher fungerer dette strålende. Bare å bygge seg noe treverk under hylla du setter FV på så skru fast i det.

 

Eller som jeg har sammen med en Inkbird.
 
Takk for tips! Jeg har litt utfordringer med plass. Måtte sage av toppen på gjærlåsen for å få fermzillaen inn :D Hvordan er det med varmebelte på fermzilla? Den skal vel helst ikke bli så varm?

Hvis det er rom for det varmerøret så kan det være noe. Hvor bredt er det @Steinar Huneide?
 
Tilbake
Topp