1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

10 liter på kjøkkenet: Alt i oppvaskmaskinen og enkelt oppsett

En tråd i 'DIY' startet av gustavf, 18 Mai 2019.

 1. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Vannbad? Nei man trenger direkte tilført varme for stegmesk, ja. Dekoksjon er vel mulig i ovn ja, men kjedelig hvis det spruter og søler. Synes generelt alt virker litt vanskeligere hvis man ikke har mulighet til direkte hands on. Føle litt på vørteren etc.

  Men det var en fyr her for noen år siden som postet litt av det samme som deg, bare enda enklere. Rappet en krakk fra barnerommet etc og veldig basic, artig. Og jeg gleder meg til å høre om dine erfaringer videre. Det "verste" jeg vet er jobb, og vaskingen er da det jeg setter fingeren min på når det kommer til brygging. Resten går av seg selv omrent her i heimen iallefall.
   
 2. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg må innrømme at jeg ikke i streng forstand "vasker" kjelene; jeg bare skrubber av alt løst med en stiv børste, og skyller godt. Det danner seg litt belegg/farging etter hvert, så fra tid til annen går jeg løs på dem med vaskemidler. Men jeg ser ikke at dette belegget - som jeg nærmest bare oppfatter som misfarging - har noen betydning.
   
 3. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Der har du igjen for at du ikke kjører masse fløyter og bjeller. Selv vil jeg ha det formatet jeg har, to kjeler, ei pumpe og etc. Men jeg hater vasking. Så derfor går jeg for triclamp og butterflyes som er sveiset. Det er egentlig ikke selve kjelene som er "problemet", det er komponentene som forbinder de som krever tid å rengjøre.
   
  Finn Berger liker dette.
 4. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Kraner er det eneste jeg sliter med, dvs. krana på den kjelen jeg koker i. Den kan plukkes fra hverandre, men det er litt plundrete. Men det må jo gjøres fra tid til annen, det også. Men jeg har lurt på å bytte den ut med noe enklere - triclamp og butterfly?
   
  #84 Finn Berger, 20 Mai 2019
  Sist redigert: 20 Mai 2019
  LarsUlv liker dette.
 5. Furu

  Furu
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Det er kun basert på egen erfaring og måling. Det varierte et par grader og da ga jeg det en rør, så ble det bedre. Har ikke gjort notater på alt, men husker jeg testet med vann og da ble det ganske bra. Med vørter/mesk ble det ikke fullt så bra. Kanskje det er fordi luftoverføring av varmeenergi er lite effektivt, så det ble vanskelig å finn rett temp i ovnen.
  Jeg endte med å gå for sous vide og det var lettere for å få jevn temp, men igjen bare det jeg erfarte. I tillegge er det lettere å bruke det i den flyten jeg la opp til etterhvert. Greit å slippe å bakse full meskekjele ut og inn av ovnen...
  Uansett så blir det jo øl, men det blir det jo uansett....
   
 6. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Da bør den triclampen være sveiset, hvis ikke så har du gjenger der. Og gjenger er PITA vaske ifht sveisefritt. Men med butterfly så slipper du å vaske selve krana ialllefall så veldig hardt.
   
 7. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det hjelper bra, det.
   
 8. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Sentralstyre

  Sølvlodding...

   
 9. gustavf

  gustavf
  Expand Collapse
  Sentralstyre

  Jeg får brygget alt for lite for tida, men i dag var det på tide å brygge igjen.

  Viktigste endring var at jeg mesket i stekeovnen. Mye enklere enn sous vide-systemet. Fordelen er at jeg nå har en sous vide-sirkulator, selv om jeg neppe kommer til å bruke den noe særlig til å brygge.

  Så rotet jeg bort en overgang for å koble kjøleren til krana. Det gjorde bryggedagen noe mer plundrete, men jeg tror ikke jeg kan skylde på utstyret for det problemet.

  Jeg sliter fortsatt litt med å treffe temperatur på innmesk. Regner med at det er en treningssak, men det er definitivt en fordel med Speidel-lignende systemer at man slipper å tenke på det.

  Har ikke fått ordnet kran på kokekjelen enda, så det er fortsatt et savn.

  Men alt i alt, så liker jeg fortsatt oppsettet.
   
  erikraude og Mc. liker dette.
 10. Furu

  Furu
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Denne stemmer veldig bra:
  Strike temp = ((0,4/('Meskevann i liter' / 'vekt av malt')) * ('ønsket mesketemp' - 'temp på tørre korn')) + 'ønsket mesketemp'

  Den er fra da jeg brukte eget regneark og SV mesking, men så vidt jeg husker er Palmer kilden.
   
  loebrygg og gustavf liker dette.
 11. Mc.

  Mc.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hitra
  Vil vekt av meskekjelen og materialtype virke inn på denne formelen?
  Det er kanskje iberegnet og materialtype er kanskje ikke relevant med tanke på varmetap.
   
 12. Furu

  Furu
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Utgangspunktet er at kjelen har samme temperatur som strike temp. Mulig en veldig treg innmesk med mye røring vil gjøre at det synker lengre ned. Min konkrete erfaring med en 'normal' 20 liters kjele er at det stemmer veldig bra.

  Etter innmesk vil kjelens varmekapasitet (tykkelse, materiale, etc.) og isolasjon påvirke hvor godt den holder på mesketemperaturen, men det er en annen sak.
   
  Mc. liker dette.

Del denne siden