60 prosent av butikkøl er for sterkt

... virker som de i sin iver etter å få ølet på flaske og ut i butikk, ikke lar det gjære ferdig.
"... ikke alltid omdanningen av sukker til alkohol er helt ferdig"
Dette påvirker produktet i stor grad. Dersom de sikter seg inn på FG på 1.025, men flaskegjæringen drar den ned til 1.010, vil de få en ABV økning på ca. 2%, men restsødmen som de siktet mot (1.025) vil jo da være fraværende. For ikke å snakke om salg av flaskebomber til sluttkunde...
 
Hvis du flasker med FG 1.025, men det gjærer ned til 1.010 vil du få 5 ganger så mye kulsyre
rimelig sikker på det da ville gått av før det når konsumentene
 
Petter Nome skrev:
Vi har vært i møte med helsedirektoratet, og kommet frem til at det kun er de to bryggeriene som hadde gjennomgående høyest alkoholprosent, som umiddelbart må fjerne sine øl fra hyllene, forteller Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Dette betyr vel at Fjellbryggeriet, som nylig la ned sin "lønnsomme bedrift", er én av disse? Ser at det blir vanskelig å fortsette etter å ha fått alle ølene sine kastet fra butikkene. Hvem var det andre bryggeriet?
 
... virker som de i sin iver etter å få ølet på flaske og ut i butikk, ikke lar det gjære ferdig.
"... ikke alltid omdanningen av sukker til alkohol er helt ferdig"
Dette påvirker produktet i stor grad. Dersom de sikter seg inn på FG på 1.025, men flaskegjæringen drar den ned til 1.010, vil de få en ABV økning på ca. 2%, men restsødmen som de siktet mot (1.025) vil jo da være fraværende. For ikke å snakke om salg av flaskebomber til sluttkunde...
Kan aldri se for meg at disse standard flaskene tåler så høyt trykk.
 
Det er sikkert mer sannsynlig at man ikke har villet dumpe batcher som gjærer for mye ut, og tar sjansen på å flaske dem. Ægir Naglfare har OG-FG 1054-1019, men hvis denne skulle havnet på 1015, ville den hatt 5%. Tror ikke denne var berørt av denne undersøkelsen, men Haustgule Lauv var visst noe over 4,7.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Petter Nome skrev:
Problemet er at det brukes så mange forskjellige typer malt og gjær, og at man aldri vet nøyaktig hvordan de reagerer.

Rune Laugen skrev:
Dette handler først og fremst om problematikken med å gå fra veldig liten til større, og at det er mange bryggere som ikke har kontroll på gjærstammene og enzymene i maltet.
Når en blind leder en blind, faller de begge i grøften...

(Som formildende omstendighet er der kanskje ikke i Nomes og Laugens jobbinstrukser å vite hvordan man måler ABV.)
 
De har hverken autorisasjon, kompetanse eller myndighet til å gjennomføre en slik undersøkelse som kan danne grunnlag for noen som helst reaksjon.
Det er myndighetenes oppgave (politi og tollvesen?).
Se på dette som at Nome & Co har gjort mikrobryggeriene en stor tjeneste.
Hva hadde skjedd om de fikk inspeksjon av innholdet i leveransene - f.eks. rett etter at de var levert til butikkene.
Hadde ikke blitt noe pent syn!
 
Ser ut til at myndigheitene ikkje rørar %-saka, men no kanskje trappar opp tilsynet?

"Mikrobryggerier fikk pålegg av Mattilsynet
Seks små bryggerier i Bergens-området ble sjekket. Mattilsynet fant feil hos alle."

Vil ikke kalle dette å trappe opp. Etter det jeg vet er dette første tilsynsbesøk hos disse bryggeriene.
Funnene var og små. Det handler om ting som kraner som aktiveres uten berøring og sporbarhet på hvilken malt og humleleveranse ingrediensene kom fra.
 
Sist redigert:
Og så må du ikkje gløyma at det må vera vaskbare overflater - her heldt det ikkje med tekstiltapet. Og tørkepapir ved vasken. Og sikkert eit internkontrollsystem.

Skulle ikkje forundra meg om Mattilsynet sine krav til slikt også gjeld bryggebutikkane eller rettare sagt eventuelle ompakkingsrom slik som der ein kverner og veg opp malt og humle?
 
Vil ikke kalle dette å trappe opp. Etter det jeg vet er dette første tilsynsbesøk hos disse bryggeriene.
Funnene var og små. Det handler om ting som kraner som aktiveres uten berøring og sporbarhet på hvilken malt og humleleveranse ingrediensene kom fra.
I tillegg var det et forhåndsavtalt tilsyn, og hadde ingenting med %saken å gjøre.
 
Spørsmålet er likevel om ikkje fleire myndigheiter no vil ligge tettare på bransjen i framtida. I ein bransje kor ein til og med har rota med prosentar vil det ofte vera meir å hente, og ganske riktig fann ikkje Mattilsynet også noko. Om det heile kan bortforklarast som bagatellar, får vera opp til den enkelte å bedømme.
 
De framstiller næringsmidler. De får ikke plutselige besøk fra mat-tilsynet! Produksjonslokalene er godkjent.
Besøk fra mat-tilsynet er rutine.
Derfor fører nitide protokoller over alt de gjør.
 
Tilbake
Topp