Aldri laget øll - Sette første brygg med Braumeister i kveld - hjelp! :-)

Hei alle sammen!

Har fått anbefalt dette forumet av flere, så tenkte jeg skulle hoppe rett uti det...

Kanskje noe input før jeg setter i gang kan forhindre at min første tråd I forumet hadde blitt et fortvilt rop om hjelp a.k.a "kan dette brygge reddes?" om et par ukers tid...

En kjapp re-cap: Jeg og kompis er glad I øl. Veldig, veldig glad I (å drikke) øll...

For en stund siden ble vi enige om at det sikkert "hadde vært kjekt å brygget litt selv og sånn".... Så vi spurte noen venner om "hva som er anbefalt av sånn bryggeustyr-ting" og fikk svaret "Speidel Braumeister"....

Så denne uken gikk vi til (det noe premature) skrittet å handle Braumeister 20l, kjølespiral, 2x 25liters gjæringstanker (plast), 2x Corneliusfatpakker (m. C02, trykkventiler etc.), vask & saniteringsmiddel, hydrometer og 2 ferdigpakker med ingredienser for å sette øllet...

Så her er vi da... I kveld skal det altså skje.... Nervøs?... Mja. jepp!...

Har sett litt videoer på youtube og prøvd å lese meg opp (faq + forumtråder/guider) og begynner å få noenlunde kontroll på hovedbegrepene som brukes

Jeg har egentlig fire konkrete spørsmål jeg kunne tenkt input på, og tar også i mot generelle betraktninger og tips med stor takk også! :)

Vi skal for øvrig lage 2x 25 liter av denne: http://www.bryggselv.no/Media/Multicase/Documents/Oppskrifter/ABC Hop Sanatorium.pdf

Spørsmålene mine er som følger

1) Kan vi lage begge bryggene "back-2-back" og helle over på gjæringsfat (uten å vaske Braumeisteren mellom hvert brygg)?

2) Under "koking" i oppskriften: Bør vi måle "OG" med jevne mellomrom og avbryte kokingen når riktig verdi er oppnådd? Kan noen fortelle hvordan man faktisk utfører målingen I praksis? Bruker man en (sanitær) skje og heller direkte i hydrometeret?

3) Hvordan sanitere gjæringsbøttene egentlig? Fylles de helt til topps med utblandet star-san? Fylles de halvveis opp og "slushes" rundt? Sprayer man de innvendig med løsning slik at hele arealet er dekket? (Jeg har ikke peiling what-so-ever) :)

4) Hvordan måles FG under gjæringen? Åpner man bøtta og henter opp litt brygg med en skje sprayet med star-san-blanding?

5) Rengjøring av braumeister etter fullendt brygging.... Har kjøpt "oppvaskpulver"... Blandes dette oppi maskinen med lunket vann og så vasker man som en vanlig gryte?.... Må tappekranen demonteres og renses innvendig?

Takker på forhånd for eventuelle innspill :)
 
Hei alle sammen!

Har fått anbefalt dette forumet av flere, så tenkte jeg skulle hoppe rett uti det...

Kanskje noe input før jeg setter i gang kan forhindre at min første tråd I forumet hadde blitt et fortvilt rop om hjelp a.k.a "kan dette brygge reddes?" om et par ukers tid...

En kjapp re-cap: Jeg og kompis er glad I øl. Veldig, veldig glad I (å drikke) øll...

For en stund siden ble vi enige om at det sikkert "hadde vært kjekt å brygget litt selv og sånn".... Så vi spurte noen venner om "hva som er anbefalt av sånn bryggeustyr-ting" og fikk svaret "Speidel Braumeister"....

Så denne uken gikk vi til (det noe premature) skrittet å handle Braumeister 20l, kjølespiral, 2x 25liters gjæringstanker (plast), 2x Corneliusfatpakker (m. C02, trykkventiler etc.), vask & saniteringsmiddel, hydrometer og 2 ferdigpakker med ingredienser for å sette øllet...

Så her er vi da... I kveld skal det altså skje.... Nervøs?... Mja. jepp!...

Har sett litt videoer på youtube og prøvd å lese meg opp (faq + forumtråder/guider) og begynner å få noenlunde kontroll på hovedbegrepene som brukes

Jeg har egentlig fire konkrete spørsmål jeg kunne tenkt input på, og tar også i mot generelle betraktninger og tips med stor takk også! :)

Vi skal for øvrig lage 2x 25 liter av denne: http://www.bryggselv.no/Media/Multicase/Documents/Oppskrifter/ABC Hop Sanatorium.pdf

Spørsmålene mine er som følger

1) Kan vi lage begge bryggene "back-2-back" og helle over på gjæringsfat (uten å vaske Braumeisteren mellom hvert brygg)?

2) Under "koking" i oppskriften: Bør vi måle "OG" med jevne mellomrom og avbryte kokingen når riktig verdi er oppnådd? Kan noen fortelle hvordan man faktisk utfører målingen I praksis? Bruker man en (sanitær) skje og heller direkte i hydrometeret?

3) Hvordan sanitere gjæringsbøttene egentlig? Fylles de helt til topps med utblandet star-san? Fylles de halvveis opp og "slushes" rundt? Sprayer man de innvendig med løsning slik at hele arealet er dekket? (Jeg har ikke peiling what-so-ever) :)

4) Hvordan måles FG under gjæringen? Åpner man bøtta og henter opp litt brygg med en skje sprayet med star-san-blanding?

5) Rengjøring av braumeister etter fullendt brygging.... Har kjøpt "oppvaskpulver"... Blandes dette oppi maskinen med lunket vann og så vasker man som en vanlig gryte?.... Må tappekranen demonteres og renses innvendig?

Takker på forhånd for eventuelle innspill :)
Hei og lykke til! Har ikke Braumeister, så kan ikke svare på spørsmål 1 eller 5. Spm 2: Jeg hadde ikke brydd meg om å måle underveis. Hvis det blir litt lavt, så er det ikke så farlig. Dere får sikkert nok å henge fingrene i. Spm 3:Fyll ca 1/5 og rist som fan. Spm 4: ja. Selv måler jeg sjeldent FG før tapping. La det stå 2 uker, så vil det med vanlig gjær og riktige forhold nå riktig FG. Litt avvik er ikke farlig.

Lykke til.
 
Sist redigert:
Hei alle sammen!

Har fått anbefalt dette forumet av flere, så tenkte jeg skulle hoppe rett uti det...

Kanskje noe input før jeg setter i gang kan forhindre at min første tråd I forumet hadde blitt et fortvilt rop om hjelp a.k.a "kan dette brygge reddes?" om et par ukers tid...

En kjapp re-cap: Jeg og kompis er glad I øl. Veldig, veldig glad I (å drikke) øll...

For en stund siden ble vi enige om at det sikkert "hadde vært kjekt å brygget litt selv og sånn".... Så vi spurte noen venner om "hva som er anbefalt av sånn bryggeustyr-ting" og fikk svaret "Speidel Braumeister"....

Så denne uken gikk vi til (det noe premature) skrittet å handle Braumeister 20l, kjølespiral, 2x 25liters gjæringstanker (plast), 2x Corneliusfatpakker (m. C02, trykkventiler etc.), vask & saniteringsmiddel, hydrometer og 2 ferdigpakker med ingredienser for å sette øllet...

Så her er vi da... I kveld skal det altså skje.... Nervøs?... Mja. jepp!...

Har sett litt videoer på youtube og prøvd å lese meg opp (faq + forumtråder/guider) og begynner å få noenlunde kontroll på hovedbegrepene som brukes

Jeg har egentlig fire konkrete spørsmål jeg kunne tenkt input på, og tar også i mot generelle betraktninger og tips med stor takk også! :)

Vi skal for øvrig lage 2x 25 liter av denne: http://www.bryggselv.no/Media/Multicase/Documents/Oppskrifter/ABC Hop Sanatorium.pdf

Spørsmålene mine er som følger

1) Kan vi lage begge bryggene "back-2-back" og helle over på gjæringsfat (uten å vaske Braumeisteren mellom hvert brygg)?

2) Under "koking" i oppskriften: Bør vi måle "OG" med jevne mellomrom og avbryte kokingen når riktig verdi er oppnådd? Kan noen fortelle hvordan man faktisk utfører målingen I praksis? Bruker man en (sanitær) skje og heller direkte i hydrometeret?

3) Hvordan sanitere gjæringsbøttene egentlig? Fylles de helt til topps med utblandet star-san? Fylles de halvveis opp og "slushes" rundt? Sprayer man de innvendig med løsning slik at hele arealet er dekket? (Jeg har ikke peiling what-so-ever) :)

4) Hvordan måles FG under gjæringen? Åpner man bøtta og henter opp litt brygg med en skje sprayet med star-san-blanding?

5) Rengjøring av braumeister etter fullendt brygging.... Har kjøpt "oppvaskpulver"... Blandes dette oppi maskinen med lunket vann og så vasker man som en vanlig gryte?.... Må tappekranen demonteres og renses innvendig?

Takker på forhånd for eventuelle innspill :)

1. Ville tatt en grovvask, er mye humle i Hop Sanatorium.

2. OG måles etter nedkjøling. Fyll opp reagensrør og slipp hydrometeret oppi. IKKE hell dette tilbake. Smak på det :)

3. Trenger bare en liter og to med starsan. Bare vær nøye med å blande ut korrekt.

4. Om du ikke har gjæringskar med kran, så ville jeg unngått å målt SG undervei. LA STÅ i 14dgr, så er det i 99% av tilfellene ferdig utgjæret.

5. Vaskes som en vanlig gryte ja, kran trenger ikke demonteres vær gang. Greit å sjekke pumpa også. (her må speidel folk forklare)

Vær obs på slangeklemmene på kjøleren, disse sitter ikke godt. Ta gjerne på bedre slangeklemmer.

Husk! Ikke stress - det blir øl utav det uansett.
 
Takk for hyggelige svar alle sammen! :)

Bonusspørsmål: Vi brygger hos kompisen min og så tenkte jeg å ta med min "batch" hjem for å gjære den der.. Er dette problematisk mtp. at brygget helst ikke skal ha temperaturforandringer og skal stå I ro? Eller gjør det ikke så mye om brygget er I huset mitt og på plass I løpet av 2-3 timer etter det er ferdig...? :)

Og: Skal gjæren blandes I oppi gjæringskaret, eller gjøres dette I braumeisteren først?




Edit: Enda et spm! I oppskriften står det:

25g Chinook, tørrhumle (se note)
25g Mosaic, tørrhumle
25g Amarillo, tørrhumle

Note: "Tørrhumlen tilsettes 7 dager ut i gjæringsprosessen. Ha det i en desifinsert humlepose, eller ha humlen rett oppi gjæringskaret...."

Skal da altså all tørrhumlen tilsettes etter en uke, eller bare Chinooken? Og, er det bare å lette på locket I gjæringskaret og pælme oppi om vi gjør det uten humlepose?
 
Sist redigert:
Viss det er fare for store temperatursvingningar, ventar du berre med å tilsetje gjær til du er heime og vørteren har den temperaturen du vil starte på.

Ha gjæren i gjæringskaret og rist godt.

All tørrhumla i samtidig, og du treng ikkje bruke humlepose.
 
Kjenner ikke kjelen din, men regner med at den har målestreker som viser volum. Så hvis du kjenner SG på det du starter kokingen med, og omtrentlig svinn pga fordampning under kokingen, kan du beregne OG ved slutten av kokingen med denne: http://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/

Nå kjenner du jo ikke utstyret ditt enda, men andre her kan kanskje si hvor mye svinn du må beregne pr. time kokoing med kjelen din. Det er jo en del her som har den:).

Denne kalkulatoren er også nyttig når du skal måle SG underveis (særlig når du skal finne SG før koking); den korrigerer for temperatur, slik at du slipper å kjøle ned til romtemperatur: ://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/

Det er mange andre nyttige kalkulatorer på brewersfriend, forøvrig. Sjekk dem ut.
 
Takk for siste svar her også!... Det fikk meg til å tenke på:

I fasen av avrenning/sparging/utvasking så har jeg lest at man kan helle over vann med temp på 78-grader for å vaske ut siste ekstrakt av vørter fra maltrøret.... Hvor mye vann skal man evt. bruke her...? "Et par liter" for å etterfylle det som har fordampet? Eller snakker vi et par desiliter? :)

Og: det står i brukermanualen til Spedelen at vørterinnholdet må testes etter at separasjonsprosessen (meskingen) er fullført:

Vørterinnholdet må testes etter at separasjonsprosessen er fullført. Denne testen er viktig for å kontrollere om det er oppnådd ønsket og tilstrekkelig mengde vørter, slik at man senere kan fastsette og justere ølets alkoholinnhold. Ta en prøve ved å fylle en målesylinder (tilbehør). Fastslå samtidig vørternivået i bryggekjelen på dette tidspunkt. Bruk de tre nivåringene som indikerer 15, 20 og 25 liter. Nivåringene er plassert på stempelstangen som et hjelpemiddel til dette arbeidet. Anslå væskens nivå i mellom disse indikatorene.

For å oppnå nøyaktig måling må fjernet vørter kjøles ned til 20 ° C før den måles med en oechslevekt (tilbehør). Et vannbad med isbiter, eller en lignende er egnet til formålet. Men, du trenger ikke å vente med å foreta målingen fordi basis-vørter har et visst forhold til flytenivået.

(Neste fase: Koking av humle) Som allerede oppgitt i beskrivelsen av forrige fase, kan den opprinnelige vørteren justeres i denne fasen ved hjelp av fordampet vann, eller ved å fylle på mer vann. Mengde tilsatt humle kan variere i forhold til oppskrift og individuelle preferanser. Etter at det har vært tatt prøver av vørteren på slutten av foregående fase, er det påvist og målt innhold av vørter. Dette kan justerer med væskenivået.

  •  Hvis opprinnelig vørterinnhold tilfredsstiller ønsket verdi, opprettholdes væskenivået på samme nivå ved etterfylle kokende vann.
  •  Hvis opprinnelig vørterinnhold er for høyt, kan vørter utvannes ved å tilsette kokt vann, slik at væskenivået stiger tilsvarende.

    Vær nøye når du utfører dette slik at fordampet vann også blir erstattet. Motsatt vil væske- nivået falle når innholdet av basis vørter er for lavt (ved fordamping), noe som fører til en høyere konsentrasjon av sukker og dermed også til et høyere alkoholinnhold. Bryggekjelen må være åpen når kokenfasen gjennomføres for å hindre vørter i å koke over. Dette er viktig ved koking av humle, slik at uønskede aromatiske stoffer som vil ødelegge ølets smak kan fordampe.

Altså... Avsnittet over sa meg i praksis ingenting :-D...
- Hvordan måles mørterinnholdet? (Hvilket instrument?)
- Hvordan vet jeg hvilken vørter-verdi som er ideell eller ikke?
- Må man alltid etterfylle vann uansett om man måler eller ikke ,bare fordi det uansett vil fordampe noe?

*Forvirret hilsen*
Quintilian :)
 
Hei igjen alle!

Første ølbrygging unnagjort. So far so good... Gjorde selvfølgelig en del feil (presset ut "siste rest" fra meskinga med røre-skje, 15 minutter for sein med humla i kokingen etc..), men gøy var det!....

Tok dog 8 timer totalt, mot forventet 5-6, men noe av det skyldes at vi måtte montere og rengjøre Speidelen før førstegangs bruk...

Ellers var hydrometeret ødelagt fra butikk (det er i glass som hadde knust), så vi fikk ikke målt OG. Har tatt vare på ca 1/2 DL av brygget etter mesking OG koking (var usikker på når det faktisk skal måles).

Kan jeg kjøpe hydrometer i dag eller i morgen og måle, eller er det da for seint? Prøvene står nå i romtemperatur i lufttette glass..
 
Hei igjen alle!

Første ølbrygging unnagjort. So far so good... Gjorde selvfølgelig en del feil (presset ut "siste rest" fra meskinga med røre-skje, 15 minutter for sein med humla i kokingen etc..), men gøy var det!....

Tok dog 8 timer totalt, mot forventet 5-6, men noe av det skyldes at vi måtte montere og rengjøre Speidelen før førstegangs bruk...

Ellers var hydrometeret ødelagt fra butikk (det er i glass som hadde knust), så vi fikk ikke målt OG. Har tatt vare på ca 1/2 DL av brygget etter mesking OG koking (var usikker på når det faktisk skal måles).

Kan jeg kjøpe hydrometer i dag eller i morgen og måle, eller er det da for seint? Prøvene står nå i romtemperatur i lufttette glass..

Det tar som regel mer tid enn forventet (+ masse vasking og rydding på slutten). Skal gå fint å måle OG nå. Lurt å ta vare på en prøve! Det er etter kok man måler OG.
Takk for siste svar her også!... Det fikk meg til å tenke på:

I fasen av avrenning/sparging/utvasking så har jeg lest at man kan helle over vann med temp på 78-grader for å vaske ut siste ekstrakt av vørter fra maltrøret.... Hvor mye vann skal man evt. bruke her...? "Et par liter" for å etterfylle det som har fordampet? Eller snakker vi et par desiliter? :)

Og: det står i brukermanualen til Spedelen at vørterinnholdet må testes etter at separasjonsprosessen (meskingen) er fullført:

Vørterinnholdet må testes etter at separasjonsprosessen er fullført. Denne testen er viktig for å kontrollere om det er oppnådd ønsket og tilstrekkelig mengde vørter, slik at man senere kan fastsette og justere ølets alkoholinnhold. Ta en prøve ved å fylle en målesylinder (tilbehør). Fastslå samtidig vørternivået i bryggekjelen på dette tidspunkt. Bruk de tre nivåringene som indikerer 15, 20 og 25 liter. Nivåringene er plassert på stempelstangen som et hjelpemiddel til dette arbeidet. Anslå væskens nivå i mellom disse indikatorene.

For å oppnå nøyaktig måling må fjernet vørter kjøles ned til 20 ° C før den måles med en oechslevekt (tilbehør). Et vannbad med isbiter, eller en lignende er egnet til formålet. Men, du trenger ikke å vente med å foreta målingen fordi basis-vørter har et visst forhold til flytenivået.

(Neste fase: Koking av humle) Som allerede oppgitt i beskrivelsen av forrige fase, kan den opprinnelige vørteren justeres i denne fasen ved hjelp av fordampet vann, eller ved å fylle på mer vann. Mengde tilsatt humle kan variere i forhold til oppskrift og individuelle preferanser. Etter at det har vært tatt prøver av vørteren på slutten av foregående fase, er det påvist og målt innhold av vørter. Dette kan justerer med væskenivået.

  •  Hvis opprinnelig vørterinnhold tilfredsstiller ønsket verdi, opprettholdes væskenivået på samme nivå ved etterfylle kokende vann.
  •  Hvis opprinnelig vørterinnhold er for høyt, kan vørter utvannes ved å tilsette kokt vann, slik at væskenivået stiger tilsvarende.

    Vær nøye når du utfører dette slik at fordampet vann også blir erstattet. Motsatt vil væske- nivået falle når innholdet av basis vørter er for lavt (ved fordamping), noe som fører til en høyere konsentrasjon av sukker og dermed også til et høyere alkoholinnhold. Bryggekjelen må være åpen når kokenfasen gjennomføres for å hindre vørter i å koke over. Dette er viktig ved koking av humle, slik at uønskede aromatiske stoffer som vil ødelegge ølets smak kan fordampe.
Altså... Avsnittet over sa meg i praksis ingenting :-D...
- Hvordan måles mørterinnholdet? (Hvilket instrument?)
- Hvordan vet jeg hvilken vørter-verdi som er ideell eller ikke?
- Må man alltid etterfylle vann uansett om man måler eller ikke ,bare fordi det uansett vil fordampe noe?

*Forvirret hilsen*
Quintilian :)


Jeg har som sagt ikke en Braumeister, men slik det ser ut for meg, så forteller bruksanvisningen - på en ytterst lite pedagogisk måte - at man kan justere OG ved å tilsette eller fordampe vann. Altså, dersom OG er for høy, så kan man tilsette vann, er den for lav, bør man koke/fordampe mer. Dersom du fikk sånn noenlunde riktig OG og liter med vørter, så ville jeg ikke ha brukt så mye energi på dette ennå.
 
Takk for siste svar her også!... Det fikk meg til å tenke på:

I fasen av avrenning/sparging/utvasking så har jeg lest at man kan helle over vann med temp på 78-grader for å vaske ut siste ekstrakt av vørter fra maltrøret.... Hvor mye vann skal man evt. bruke her...? "Et par liter" for å etterfylle det som har fordampet? Eller snakker vi et par desiliter? :)

...

"Overraskende mange liter" er vel nærmere riktig svar. Det er en del variabler som hvordan malten din er malt, om du rører eller ikke osv, men 5-8 liter pleier å være sannheten hos meg. Du binder opp relativt mye vann i malten som skal erstattes, og så har du fordamping ved kok. Nøyaktig mengde vann finner du nok selv etter noen forsøk :)
 
Tilbake
Topp