Hei alle sammen!
Har fått anbefalt dette forumet av flere, så tenkte jeg skulle hoppe rett uti det...
Kanskje noe input før jeg setter i gang kan forhindre at min første tråd I forumet hadde blitt et fortvilt rop om hjelp a.k.a "kan dette brygge reddes?" om et par ukers tid...
En kjapp re-cap: Jeg og kompis er glad I øl. Veldig, veldig glad I (å drikke) øll...
For en stund siden ble vi enige om at det sikkert "hadde vært kjekt å brygget litt selv og sånn".... Så vi spurte noen venner om "hva som er anbefalt av sånn bryggeustyr-ting" og fikk svaret "Speidel Braumeister"....
Så denne uken gikk vi til (det noe premature) skrittet å handle Braumeister 20l, kjølespiral, 2x 25liters gjæringstanker (plast), 2x Corneliusfatpakker (m. C02, trykkventiler etc.), vask & saniteringsmiddel, hydrometer og 2 ferdigpakker med ingredienser for å sette øllet...
Så her er vi da... I kveld skal det altså skje.... Nervøs?... Mja. jepp!...
Har sett litt videoer på youtube og prøvd å lese meg opp (faq + forumtråder/guider) og begynner å få noenlunde kontroll på hovedbegrepene som brukes
Jeg har egentlig fire konkrete spørsmål jeg kunne tenkt input på, og tar også i mot generelle betraktninger og tips med stor takk også!
Vi skal for øvrig lage 2x 25 liter av denne: http://www.bryggselv.no/Media/Multicase/Documents/Oppskrifter/ABC Hop Sanatorium.pdf
Spørsmålene mine er som følger
1) Kan vi lage begge bryggene "back-2-back" og helle over på gjæringsfat (uten å vaske Braumeisteren mellom hvert brygg)?
2) Under "koking" i oppskriften: Bør vi måle "OG" med jevne mellomrom og avbryte kokingen når riktig verdi er oppnådd? Kan noen fortelle hvordan man faktisk utfører målingen I praksis? Bruker man en (sanitær) skje og heller direkte i hydrometeret?
3) Hvordan sanitere gjæringsbøttene egentlig? Fylles de helt til topps med utblandet star-san? Fylles de halvveis opp og "slushes" rundt? Sprayer man de innvendig med løsning slik at hele arealet er dekket? (Jeg har ikke peiling what-so-ever)
4) Hvordan måles FG under gjæringen? Åpner man bøtta og henter opp litt brygg med en skje sprayet med star-san-blanding?
5) Rengjøring av braumeister etter fullendt brygging.... Har kjøpt "oppvaskpulver"... Blandes dette oppi maskinen med lunket vann og så vasker man som en vanlig gryte?.... Må tappekranen demonteres og renses innvendig?
Takker på forhånd for eventuelle innspill
Har fått anbefalt dette forumet av flere, så tenkte jeg skulle hoppe rett uti det...
Kanskje noe input før jeg setter i gang kan forhindre at min første tråd I forumet hadde blitt et fortvilt rop om hjelp a.k.a "kan dette brygge reddes?" om et par ukers tid...
En kjapp re-cap: Jeg og kompis er glad I øl. Veldig, veldig glad I (å drikke) øll...
For en stund siden ble vi enige om at det sikkert "hadde vært kjekt å brygget litt selv og sånn".... Så vi spurte noen venner om "hva som er anbefalt av sånn bryggeustyr-ting" og fikk svaret "Speidel Braumeister"....
Så denne uken gikk vi til (det noe premature) skrittet å handle Braumeister 20l, kjølespiral, 2x 25liters gjæringstanker (plast), 2x Corneliusfatpakker (m. C02, trykkventiler etc.), vask & saniteringsmiddel, hydrometer og 2 ferdigpakker med ingredienser for å sette øllet...
Så her er vi da... I kveld skal det altså skje.... Nervøs?... Mja. jepp!...
Har sett litt videoer på youtube og prøvd å lese meg opp (faq + forumtråder/guider) og begynner å få noenlunde kontroll på hovedbegrepene som brukes
Jeg har egentlig fire konkrete spørsmål jeg kunne tenkt input på, og tar også i mot generelle betraktninger og tips med stor takk også!
Vi skal for øvrig lage 2x 25 liter av denne: http://www.bryggselv.no/Media/Multicase/Documents/Oppskrifter/ABC Hop Sanatorium.pdf
Spørsmålene mine er som følger
1) Kan vi lage begge bryggene "back-2-back" og helle over på gjæringsfat (uten å vaske Braumeisteren mellom hvert brygg)?
2) Under "koking" i oppskriften: Bør vi måle "OG" med jevne mellomrom og avbryte kokingen når riktig verdi er oppnådd? Kan noen fortelle hvordan man faktisk utfører målingen I praksis? Bruker man en (sanitær) skje og heller direkte i hydrometeret?
3) Hvordan sanitere gjæringsbøttene egentlig? Fylles de helt til topps med utblandet star-san? Fylles de halvveis opp og "slushes" rundt? Sprayer man de innvendig med løsning slik at hele arealet er dekket? (Jeg har ikke peiling what-so-ever)
4) Hvordan måles FG under gjæringen? Åpner man bøtta og henter opp litt brygg med en skje sprayet med star-san-blanding?
5) Rengjøring av braumeister etter fullendt brygging.... Har kjøpt "oppvaskpulver"... Blandes dette oppi maskinen med lunket vann og så vasker man som en vanlig gryte?.... Må tappekranen demonteres og renses innvendig?
Takker på forhånd for eventuelle innspill