Ale-alternativer til lyse/lette lagere

013 har jeg ofte fått opp rundt 80%. Det skulle ikke være noe problem om en mesker med sikte på høy gjærbarhet. Wyeast sier dette om sin versjon (1028): "Often used for higher gravity ales and when a high level of attenuation is desired."

Jeg har brygga det samme ølet med både wyeast 1318 - som er kjent for å gi litt restsødme - og med 013, og mens jeg har kjent restsødmen i det ølet 1318 har gitt meg, har jeg ikke kjent det i 013-ølet. Det betyr vel bare at restsødmen eventuelt har vært såpass lav at den ikke har plaget meg. Det kan jo hende at jeg hadde kjent den om jeg hadde smakt den ved siden av et utpreget tørt øl, det er jo mulig. Men jeg har altså aldri tenkt at 013 har gitt noe restsødme.

028 gir et reint øl om du ikke gjærer for høyt. Men det er lenge siden jeg har brukt den, så jeg skal ikke si noe om utgjæringsgraden. Mulig jeg bomma der, men jeg kan ikke huske at jeg la merke til restsødme.
 
Noen som har testet WY1764 (Pacman)? Det virker som en meget god allround gjær. WLP090 burde også fungere meget godt som en nøytral gjær, og mye lettere å få tak i.
 
013 har jeg ofte fått opp rundt 80%. Det skulle ikke være noe problem om en mesker med sikte på høy gjærbarhet. Wyeast sier dette om sin versjon (1028): "Often used for higher gravity ales and when a high level of attenuation is desired."

Jeg har brygga det samme ølet med både wyeast 1318 - som er kjent for å gi litt restsødme - og med 013, og mens jeg har kjent restsødmen i det ølet 1318 har gitt meg, har jeg ikke kjent det i 013-ølet. Det betyr vel bare at restsødmen eventuelt har vært såpass lav at den ikke har plaget meg. Det kan jo hende at jeg hadde kjent den om jeg hadde smakt den ved siden av et utpreget tørt øl, det er jo mulig. Men jeg har altså aldri tenkt at 013 har gitt noe restsødme.

028 gir et reint øl om du ikke gjærer for høyt. Men det er lenge siden jeg har brukt den, så jeg skal ikke si noe om utgjæringsgraden. Mulig jeg bomma der, men jeg kan ikke huske at jeg la merke til restsødme.
Har brukt WLP028 mange ganger, og det er en trivelig gjær. Sist i en amber ale. Laget også nylig en brown ale med WLP013. Begge ble vellykket, men som sagt – litt mye sødme til at de egner seg i lyse lageraktige øl, etter min smak. WY1318 har jeg ikke klart å bli venner med, men skal gi den en ny sjanse når det dukker opp noe som passer.
 
Jeg skal prøve meg på Bøyla Blonde i dag, den passer kanskje inn her? Den prøver ikke akkurat å skjule at den er en ale, og har veldig fin maltsmak, men er da clean nok til at den kunne falle de fleste i smak?
 
Jeg skal prøve meg på Bøyla Blonde i dag, den passer kanskje inn her? Den prøver ikke akkurat å skjule at den er en ale, og har veldig fin maltsmak, men er da clean nok til at den kunne falle de fleste i smak?

Den er lista opp som eksempleøl på engelsk golden ale i Norbryggs definisjon av denne typen, så den skulle jo sånn sett være midt i blinken. Det er lenge siden jeg har smakt den, men jeg husker den som temmelig maltaktig, ja - og i så fall er det litt rart om den skulle være et godt eksempel på stilen.
 
Den er lista opp som eksempleøl på engelsk golden ale i Norbryggs definisjon av denne typen, så den skulle jo sånn sett være midt i blinken. Det er lenge siden jeg har smakt den, men jeg husker den som temmelig maltaktig, ja - og i så fall er det litt rart om den skulle være et godt eksempel på stilen.
Det er ihvertfall et veldig godt øl, nettopp på grunn av den deilige maltsmaken. Stilarter bryr ikke jeg meg så mye med, men det virker som om Ægir mener det er en amerikansk blonde.
 
Det er ihvertfall et veldig godt øl, nettopp på grunn av den deilige maltsmaken. Stilarter bryr ikke jeg meg så mye med, men det virker som om Ægir mener det er en amerikansk blonde.

Da skal det antakelig brukes en amerikansk gjær?

Jeg er helt enig i at man ikke behøver å bekymre seg om stilarter, bare om å brygge et øl man liker. Men samtidig er jeg opptatt av stilartene fordi begrepene er en nyttig del av det språket vi snakker om øl ved hjelp av. Det er grunnen til at jeg forholder meg til stilartene i denne tråden. Men det er ingen grunn til å føle at man gjør noe galt om man bryter mot Norbryggs definisjoner:p.
 
Da skal det antakelig brukes en amerikansk gjær?

Jeg er helt enig i at man ikke behøver å bekymre seg om stilarter, bare om å brygge et øl man liker. Men samtidig er jeg opptatt av stilartene fordi begrepene er en nyttig del av det språket vi snakker om øl ved hjelp av. Det er grunnen til at jeg forholder meg til stilartene i denne tråden. Men det er ingen grunn til å føle at man gjør noe galt om man bryter mot Norbryggs definisjoner:p.
De bruker WLP051, så jeg skal gjøre det samme.
 
De bruker WLP051, så jeg skal gjøre det samme.

Det kan passe: "Denne gjærstammen er fra Northern California. Gjæren avgir en mer fruktig smak enn WLP001 og er ørlite mer flokkulent. Utgjæringen er lavere, noe som vil lage et øl som har mer kropp og fylde enn hvis du bruker WLP001."
 
Har brukt WLP028 mange ganger, og det er en trivelig gjær. Sist i en amber ale. Laget også nylig en brown ale med WLP013. Begge ble vellykket, men som sagt – litt mye sødme til at de egner seg i lyse lageraktige øl, etter min smak. WY1318 har jeg ikke klart å bli venner med, men skal gi den en ny sjanse når det dukker opp noe som passer.

Hvis du liker Kinns Vestkyst, så er jo den brygget med 1318. Men brygger du sånt:)?

Jeg tror wlp013 gjerne er det som anbefales om en skal ha en engelsk gjær som attenuerer godt - så om den blir for søt for deg, så sliter du litt om du vil brygge en tørr engelsk golden ale.
 
Hvis du liker Kinns Vestkyst, så er jo den brygget med 1318. Men brygger du sånt:)?

Jeg tror wlp013 gjerne er det som anbefales om en skal ha en engelsk gjær som attenuerer godt - så om den blir for søt for deg, så sliter du litt om du vil brygge en tørr engelsk golden ale.
Er ikke så begeistret for en så bitter IPA som Vestkyst, nei. NEIPA og APA synes jeg er godt, så det er ikke humlesmaken, men bitterheten jeg ikke helt klarer.

Brygget Golden Ale for noen år siden. Mulig oppskriften ikke var optimal, men det ble heller ikke en favoritt, dessverre. Husker i farten ikke hvilken gjær jeg brukte. Av de engelske er vel WLP007 den grådigste? Dessuten har den god alkoholtoleranse – gjærer Dark Horizon til 14-15 % før den gir seg. Samme strain som S-04, tror jeg.

Men jeg har funnet 2 gjær jeg skal kikke nærmere på: WLP090 og WY1764. Begge er nøytrale og gjærer meget godt ut. Lallemand BRY97 virker etter beskrivelsen også å ha gode egenskaper.
 
Er ikke så begeistret for en så bitter IPA som Vestkyst, nei. NEIPA og APA synes jeg er godt, så det er ikke humlesmaken, men bitterheten jeg ikke helt klarer.

Brygget Golden Ale for noen år siden. Mulig oppskriften ikke var optimal, men det ble heller ikke en favoritt, dessverre. Husker i farten ikke hvilken gjær jeg brukte. Av de engelske er vel WLP007 den grådigste? Dessuten har den god alkoholtoleranse – gjærer Dark Horizon til 14-15 % før den gir seg. Samme strain som S-04, tror jeg.

Men jeg har funnet 2 gjær jeg skal kikke nærmere på: WLP090 og WY1764. Begge er nøytrale og gjærer meget godt ut. Lallemand BRY97 virker etter beskrivelsen også å ha gode egenskaper.

090 virker interessant som et alternativ for de amerikanske "hybrid"-stilene. Jeg har aldri tenkt på den som annet enn et alternativ for sterke øl, men der har jeg kanskje vært litt dum?

Du har jo rett når det gjelder 007. Whitelabs sier at 013 også gir et tørt resultat, men de oppgir bare 75% utgjæring mot 007s 80%.

Hvorvidt den forskjellen betyr noe særlig, avhenger vel av om det bare dreier seg om evnen til å spise maltotriose, eller om 013 faktisk etterlater noe uspist maltose? Det siste gjelder for Wy1318 - men jeg tror ikke det gjelder for 013.
 
090 virker interessant som et alternativ for de amerikanske "hybrid"-stilene. Jeg har aldri tenkt på den som annet enn et alternativ for sterke øl, men der har jeg kanskje vært litt dum?
Det er lett å gå i surr. WLP099 er jo den aller mest alkoholtolerante, men den produserer visstnok estere – iallfall om den blir presset mtp. alkohol. Jeg har ikke brukt noen av disse tidligere – og har ikke sjekket egenskapene så nøye.
 
Det er lett å gå i surr. WLP099 er jo den aller mest alkoholtolerante, men den produserer visstnok estere – iallfall om den blir presset mtp. alkohol. Jeg har ikke brukt noen av disse tidligere – og har ikke sjekket egenskapene så nøye.

Jeg lurer på om wlp023 kan være gjæren for deg. Jeg holder på å teste den ut nå, med en serie på tre brygg foreløpig. Ingen er tappet opp ennå. Den første er en premium bitter - dvs. det er det den blir, siden den har gått ned fra 1.049 til 1.008 nå. Det er 83% utgjæring, og sjøl om jeg mesket på 65 (+72), så er det en del mer enn jeg regnet med. Det kunne jo skyldes en infeksjon, men det virker ikke sånn, heller. Og når jeg googler litt, så ser jeg at folk får god utgjæring med den. Det er for tidlig å si noe om hvordan ølet blir til slutt, men det virker lovende.

Minuset med denne er at den har gitt et varslet hint av svovel - kjent som "Burton snatch" - så jeg tapper den ikke opp med en gang. Nå brukte jeg mye sulfat i dette brygget, så det kan være en forklaring, men gjæren er altså kjent for å produsere litt svovel.
 
Jeg lurer på om wlp023 kan være gjæren for deg. Jeg holder på å teste den ut nå, med en serie på tre brygg foreløpig. Ingen er tappet opp ennå. Den første er en premium bitter - dvs. det er det den blir, siden den har gått ned fra 1.049 til 1.008 nå. Det er 83% utgjæring, og sjøl om jeg mesket på 65 (+72), så er det en del mer enn jeg regnet med. Det kunne jo skyldes en infeksjon, men det virker ikke sånn, heller. Og når jeg googler litt, så ser jeg at folk får god utgjæring med den. Det er for tidlig å si noe om hvordan ølet blir til slutt, men det virker lovende.

Minuset med denne er at den har gitt et varslet hint av svovel - kjent som "Burton snatch" - så jeg tapper den ikke opp med en gang. Nå brukte jeg mye sulfat i dette brygget, så det kan være en forklaring, men gjæren er altså kjent for å produsere litt svovel.
Godt tips - skal se nærmere på den. Det blir en liten bryggepause nå, men starter høstsesongen i september :D
 
Jeg mener å ha hørt at noen kveiktyper skal gi et ganske reint resultat ved lavere temperaturer - som jo fremdeles er høye i forhold til hva de fleste andre gjærtyper, bortsett fra noen av de belgiske, tåler. Men folk som brygger med kveik, er vel stort sett opptatt av å få fram kveikkarakteren, og ikke dempe den?
Har brukt Gjernes ved forskjellige temperaturer, med gode resultat. Stort sett mer nøytral jo lavere gjæringstemp, men jeg syns det umiskjennelige (men litt udefinerbare) kveikpreget aldri forsvinner helt. Vet at den har vært testet helt ned i 12 grader, og det fungerte visstnok også.
 
Har brukt Gjernes ved forskjellige temperaturer, med gode resultat. Stort sett mer nøytral jo lavere gjæringstemp, men jeg syns det umiskjennelige (men litt udefinerbare) kveikpreget aldri forsvinner helt. Vet at den har vært testet helt ned i 12 grader, og det fungerte visstnok også.
Hvor mye pitcher du ved lavere temperaturer og hvor lavt må du i temperatur for å kalle den "nøytral"? Jeg kan si at ved 32 grader oppleves den ikke som nøytral hos meg. Skal man så lavt som under 25 grader, så er det vel mer etablert, kommersiell gjær som fermenterer mer forutsigbart.
 
Tilbake
Topp