Finn Berger
Moderator
013 har jeg ofte fått opp rundt 80%. Det skulle ikke være noe problem om en mesker med sikte på høy gjærbarhet. Wyeast sier dette om sin versjon (1028): "Often used for higher gravity ales and when a high level of attenuation is desired."
Jeg har brygga det samme ølet med både wyeast 1318 - som er kjent for å gi litt restsødme - og med 013, og mens jeg har kjent restsødmen i det ølet 1318 har gitt meg, har jeg ikke kjent det i 013-ølet. Det betyr vel bare at restsødmen eventuelt har vært såpass lav at den ikke har plaget meg. Det kan jo hende at jeg hadde kjent den om jeg hadde smakt den ved siden av et utpreget tørt øl, det er jo mulig. Men jeg har altså aldri tenkt at 013 har gitt noe restsødme.
028 gir et reint øl om du ikke gjærer for høyt. Men det er lenge siden jeg har brukt den, så jeg skal ikke si noe om utgjæringsgraden. Mulig jeg bomma der, men jeg kan ikke huske at jeg la merke til restsødme.
Jeg har brygga det samme ølet med både wyeast 1318 - som er kjent for å gi litt restsødme - og med 013, og mens jeg har kjent restsødmen i det ølet 1318 har gitt meg, har jeg ikke kjent det i 013-ølet. Det betyr vel bare at restsødmen eventuelt har vært såpass lav at den ikke har plaget meg. Det kan jo hende at jeg hadde kjent den om jeg hadde smakt den ved siden av et utpreget tørt øl, det er jo mulig. Men jeg har altså aldri tenkt at 013 har gitt noe restsødme.
028 gir et reint øl om du ikke gjærer for høyt. Men det er lenge siden jeg har brukt den, så jeg skal ikke si noe om utgjæringsgraden. Mulig jeg bomma der, men jeg kan ikke huske at jeg la merke til restsødme.