1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Altbier

En tråd i 'Utstyr' startet av bjartenataas, 15 Nov 2017.

  1. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har prøveabonnement på Brauwelt, og så en interessant artikkel om altbier. Høres ut som et bra helårsøl.
    Noen som har noen erfaringer med dette?

    Legger noen bilder her.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Jørgen O liker dette.
  2. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Så ikke at dette var under «Utstyr».
     
    Stig Aa. liker dette.
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Har brygget det med lagergjær (E,C,Dahls), og det blir jo feil - men likevel; godt øl. Tenk deg avkommet av en forbindelse mellom en kølsch på rømmen fra alt for strenge foreldre, og en bayer med lengsel etter en litt spenstigere livsstil.
     
    Frode:D, bjartenataas og erikraude liker dette.
  4. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    En god del bitrere enn andre maltrike øl i den styrken. Men med mykt vann og edelhumle bør det bli drikkelig.
     
  5. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    «Alt for strenge»? Pun intended?
     
    Finn Berger og Jørgen O liker dette.
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    hehe - nei, den så jeg ikke:).

    Men for å bli noe mer seriøs: Dette er et øl jeg skal brygge om igjen. Den jeg har, er ikke rein nok, og den har litt mer sødme enn den bør ha. Trøndergjæren er definitivt ikke den rette til dette ølet. (Den funker fint i en lys kellerbier, men det hører ikke hjemme her.) Det jeg har fått, ligger nok nærmere nordtyske altbier-typer enn den klassiske Düsseldorf-altbieren, som jeg går ut fra at er den du tenker på, også.

    Jeg har googlet opp noen oppskrifter, og det ser ut som om den som står på s.111-113 i Brewing Classic Styles er ganske typisk. Men Zainasheff sier i beskrivelsen sin at en ikke skal ha mer enn 5% karamalt i grøppen, og han har faktisk 5,5:p. Sjøl brukte jeg omtrent den mengden, og det skal reduseres kraftig neste gang. Jeg tenker å legge den i den lyse enden av stilen, også, ned mot 20 EBC.

    Jeg håper å få tak i WLP036 snart, og så får vi se. Jeg brygger den i alle fall ikke uten den gjæren. Spalt humle funker fint i den jeg har, og det er "korrekt", så det skal ikke endres.
     
  7. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    K-97 er visst altgjær også.
     
    Finn Berger liker dette.
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det hadde jeg glemt/ikke tenkt på. Men det stemmer nok, det.

    Du veit ikke noe mer om den? Det jeg husker er at beskrivelsen av den er litt merkelig. "En tysk alegjær velegnet for belgisk hveteøl." Og det høres såpass merkelig ut at jeg aldri har overveid å bruke den til noe som helst. (Nå bruker jeg helst ferskgjær uansett, da.)

    WLP036 er fra Düsseldorf, i alle fall. "Tysk alegjær" kan jo i prinsippet være fra hvorsomhelst. Og jeg vil ha "the real thing" nå:).
     
  9. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Finn Berger liker dette.
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

  11. Robert W

    Robert W
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
  12. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Skal brygge Altbier til helgen. WLP036 surrer på røreren nå. Lagde samme ølet i fjor, og det ble ett av årets beste. Da fikk jeg ikke tak i WLP036, så jeg måtte bruke WLP029 i stedet. Det eneste jeg kan sette fingeren på var at det ble en anelse for fruktig for stilen selv om jeg gjæret på 17-18 grader. Fikk stå lenge i kjellertemperatur før det ble overført til flasker. Et veldig godt øl!
    http://brewgr.com/recipe/23129/alt-for-norge-düsseldorf-altbier-recipe?public=true
     
    Frode:D, Finn Berger og bjartenataas liker dette.
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Den så ikke gal ut, den der:). Men du får en del sødme fra carahell'en? Hva tenker du om å brygge en uten caramalt?

    Horst Dornbusch foreslår 100% lyst münchnermalt: https://byo.com/hops/item/582-dusseldorf-altbier-style-profile
     
    #13 Finn Berger, 17 Nov 2017
    Sist redigert: 17 Nov 2017
  14. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Tja, jeg lagde den uten Carahell forrige gang. Ellers er oppskriften lik. Det er veldig lite Carahell og det er et lyst caramalt, så jeg tror det skal gå bra. Artikkelen til Bjarte uvenfor gir jo også rom for noen få prosent caramalt.
     
  15. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ja, for all del. Jeg mener ikke at det er feil. Det er vel heller det vanlige.

    Jeg sitter og blar i Altbier av Horst Dornbusch, og han gjør det klart at det er stor variasjon blant tyske altbierbryggere. Noen bruker helt opp til 15% krystallmalt - men da tror jeg ikke vi er i Düsseldorf - og noen bruker bare basismalt. Det vesentlige, sier han, er at du unngår å få røstede noter i ølet; da er det ikke en alt.

    Han sier forresten at umaltet bygg ikke går; det gir "an out-of-style dryness". Og så er det i mot renhetsloven, selvfølgelig;).
     
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Das war eine grausame Salbe. Men skal man sable ned en stakkar så grundig som det der, bør man oppgi kilder. Det de har, er bryggerdata fra 1800-tallet. Ikke overbevisende.

    Det kan godt hende kritikken er riktig, men det er vanskelig å vurdere. Uansett; det forteller meg ikke at det han skriver om altbier, er tull. Det stemmer med det jeg leser andre steder.
     
  18. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Mc. liker dette.
  20. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

Del denne siden