Anbefal meg et ikke veldig dyrt pH-meter

Jeg kaster mitt første ph spørsmål i denne tråden.
Brygget i går for første gang med vannjustering. En Bitter. Justere etter Gahr skjema.
Har kjøpt Vannjusteringsettet til Vestbrygg
https://www.vestbrygg.no/produkt/tilsetjingsstoff/vannjustering/vannjusteringssett/
Fikk ph 5.8 under og etter mesking.

Justere ikke med Lactol, usikker på mengde. Hvor mye/lite bør man begynne med? 15 under mesking.

Hvor lang tid bør kornet være i vannet før man tar måling?

Så, siste, og viktigste. Oppbevaring. Hanna Checker Plus ph måler. Fikk med poser med kalibreringsvæske og Cleaning Solution, men ingen væske til oppbevaring, forstår at dette også er noe...
Er dette elementær nødvendig? Alternativ? Eller er det bare å stikke innom og kjøpe det først som sist for å la det stå i noen dråper?

Vannjusteringen til Gahr ser ikke ut til å tenke på pH i mesken. Det er mest for smaksjustering. Selv om dette egentlig kanskje bør gjøres i kokekjelen da man mister veldig mye salter i mesken, men kanskje han har kompensert for det.

10-15 minutter ut er som regel greit, men du må vite at pH'en forandrer seg etter tid. Bare finn et tidspunkt og bruk det, ellers må du holde på mer enn det som er behagelig.
 
Jeg kaster mitt første ph spørsmål i denne tråden.
Brygget i går for første gang med vannjustering. En Bitter. Justere etter Gahr skjema.
Har kjøpt Vannjusteringsettet til Vestbrygg
https://www.vestbrygg.no/produkt/tilsetjingsstoff/vannjustering/vannjusteringssett/
Fikk ph 5.8 under og etter mesking.

Justere ikke med Lactol, usikker på mengde. Hvor mye/lite bør man begynne med? 15 under mesking.

Hvor lang tid bør kornet være i vannet før man tar måling?

Så, siste, og viktigste. Oppbevaring. Hanna Checker Plus ph måler. Fikk med poser med kalibreringsvæske og Cleaning Solution, men ingen væske til oppbevaring, forstår at dette også er noe...
Er dette elementær nødvendig? Alternativ? Eller er det bare å stikke innom og kjøpe det først som sist for å la det stå i noen dråper?

Du kan oppbevare i 4.01-løsningen en stund, men det er greit å skaffe seg riktig oppbevaringsløsning. Om du ikke får tak i det, er det bare å blande kaliumklorid (altså ikke kalsiumklorid) i 4.01-bufferen, så har du oppbevaringsløsning. (Husker ikke blandingsforholdet i farten.)

Hvor mye Laktol du trenger, må du nesten prøve deg fram med. Start med ei halv teskje, og se hva som skjer. Vær obs på at pH normalt vil synke noe i løpet av meskingen - men min erfaring er at det ikke nødvendigvis skjer når du brygger lyst øl. Men det kan være vannet mitt.

La det gå 3-4 minutter etter at du har fått blandet malt og vann. Prøven må jo kjøles ned, men med et lite stålbeger som du lar flyte i kaldt vann, går det fort.
 
Du kan oppbevare i 4.01-løsningen en stund, men det er greit å skaffe seg riktig oppbevaringsløsning. Om du ikke får tak i det, er det bare å blande kaliumklorid (altså ikke kalsiumklorid) i 4.01-bufferen, så har du oppbevaringsløsning. (Husker ikke blandingsforholdet i farten.)

Hvor mye Laktol du trenger, må du nesten prøve deg fram med. Start med ei halv teskje, og se hva som skjer. Vær obs på at pH normalt vil synke noe i løpet av meskingen - men min erfaring er at det ikke nødvendigvis skjer når du brygger lyst øl. Men det kan være vannet mitt.

La det gå 3-4 minutter etter at du har fått blandet malt og vann. Prøven må jo kjøles ned, men med et lite stålbeger som du lar flyte i kaldt vann, går det fort.
Typisk for en 25l batch, så vil pH synke med ca 0.1-0.12 poeng for hver 2g Laktol tilsetning. Bruk en vannprogram til å hjelpe deg, f.eks EZ water calculator.
 
Vannjusteringen til Gahr ser ikke ut til å tenke på pH i mesken. Det er mest for smaksjustering. Selv om dette egentlig kanskje bør gjøres i kokekjelen da man mister veldig mye salter i mesken, men kanskje han har kompensert for det.

10-15 minutter ut er som regel greit, men du må vite at pH'en forandrer seg etter tid. Bare finn et tidspunkt og bruk det, ellers må du holde på mer enn det som er behagelig.

Regnet egentlig litt med det. Blir vel fryktelig vanskeleg å lage generelle råd inkludert ph justering?

Målte etter 15 og ved slutt. Mest for nysgjerrighet og lærdom, men takk, da får d gå etter 10-15 min. Da bør vel mesken ha "satt seg", om en kan si no slikt o_O
 
Du kan oppbevare i 4.01-løsningen en stund, men det er greit å skaffe seg riktig oppbevaringsløsning. Om du ikke får tak i det, er det bare å blande kaliumklorid (altså ikke kalsiumklorid) i 4.01-bufferen, så har du oppbevaringsløsning. (Husker ikke blandingsforholdet i farten.)

Hvor mye Laktol du trenger, må du nesten prøve deg fram med. Start med ei halv teskje, og se hva som skjer. Vær obs på at pH normalt vil synke noe i løpet av meskingen - men min erfaring er at det ikke nødvendigvis skjer når du brygger lyst øl. Men det kan være vannet mitt.

La det gå 3-4 minutter etter at du har fått blandet malt og vann. Prøven må jo kjøles ned, men med et lite stålbeger som du lar flyte i kaldt vann, går det fort.

Er vel mindre stress å kjøpe ei flaske til en hundrings. Fint med ting en kan ha resten av livet :D

OK, eg får ta ei sprøyte og begynne smått. Takker. Va usikker om en begynner med ei teskje, spiseskje, melkeglass eller Halvliter :confused: men da har eg et utgangspunkt. Tusen takk.
 
Regnet egentlig litt med det. Blir vel fryktelig vanskeleg å lage generelle råd inkludert ph justering?

Målte etter 15 og ved slutt. Mest for nysgjerrighet og lærdom, men takk, da får d gå etter 10-15 min. Da bør vel mesken ha "satt seg", om en kan si no slikt o_O

Ting skjer fort i starten av en mesk. Etter 15 minutter er det aller meste av stivelsen allerede konvertert, og etter 20 minutter synker enzymaktiviteten. Så jeg ville ta den første målinga tidligere. Jeg tar den så snart jeg har fått blandet malt og vann ordentlig, og har fått stabilisert temperaturen. (Temperaturkontroll er pri 1!) Da har jeg allerede hatt i salter og - eventuelt, om det trengs - syre, og kan kjapt finjustere det.

Det er ikke livet (til ølet ditt:)) om å gjøre, så ikke bli stressa.

Et greit kompendium om pH i ølbrygging er tre artikler av Kai Troester ("Braukaiser"). Her er den siste, som har lenker til de to første.
 
Jeg ser at mange av de dyre PH-målere som selges i Norge er ikke nøyaktige nok på tross av den høye prisen alt fra +/- 0,05-0,1 PH. Rask søk på alixpress avdekker følgende resultater, hvor den siste er ekstremt nøyaktig. Kanskje til og med for nøyaktig for våre formål ;O)))

https://www.aliexpress.com/item/yie...pm=a2g0s.13010208.99999999.273.26f93c00B4mJaW

https://www.aliexpress.com/item/Dig...pm=a2g0s.13010208.99999999.261.26f93c00B4mJaW

https://www.aliexpress.com/item/Hig...732571e&transAbTest=ae803_1&priceBeautifyAB=0
 
+/- 0,02 mener jeg er en vanlig anbefaling, bl.a. fra Kai Troester ("Braukaiser"). Super-nøyaktighet har vi neppe bruk for, og dessuten er det, så vidt jeg veit, såpass mange usikkerhetsfaktorer ute og går, at forestillingen om en absolutt nøyaktighet er en illusjon i alle fall. Men det får noen med fagkunnskaper på området si mer om.

En viktig faktor er kvalitet. Det er nok dumt å kjøpe noe ut av det blå bare pga. god pris og gode oppgitte spesifikasjoner. Jeg har et Hanna HI98128, som jeg mener Gahr Smith-Gahrsen i en eller annen sammmenheng anbefalte. Eller det ble sagt at det var det han brukte. Jeg har brukt mitt mye, og er godt fornøyd med det, i alle fall. Forøvrig veit jeg ikke hvilke merker som er gode, og hvilke du bør ligge unna.
 
+/- 0,02 mener jeg er en vanlig anbefaling, bl.a. fra Kai Troester ("Braukaiser"). Super-nøyaktighet har vi neppe bruk for, og dessuten er det, så vidt jeg veit, såpass mange usikkerhetsfaktorer ute og går, at forestillingen om en absolutt nøyaktighet er en illusjon i alle fall. Men det får noen med fagkunnskaper på området si mer om.

En viktig faktor er kvalitet. Det er nok dumt å kjøpe noe ut av det blå bare pga. god pris og gode oppgitte spesifikasjoner. Jeg har et Hanna HI98128, som jeg mener Gahr Smith-Gahrsen i en eller annen sammmenheng anbefalte. Eller det ble sagt at det var det han brukte. Jeg har brukt mitt mye, og er godt fornøyd med det, i alle fall. Forøvrig veit jeg ikke hvilke merker som er gode, og hvilke du bør ligge unna.
Som jeg hørte om kruttvekter fra Kina engang: Det hjelper fint lite med sju desimaler når den bommer med alle sammen.
 
Spørsmål er vel om det er ikke godt nok dersom det angir korrekt pH med +/- 0.2.

Ser at tilsvarende selges mye dyrere ellers på nettet.
 
Tilbake
Topp