Antioxin

Driver dere ikke med narkotika på Lunner? En slik liten dop-vekt er perfekt for mineraler. humle og alt annet som krever litt nøyaktige mål.

Salter måler jeg opp med måleskjeer, og humla er det ikke så blånøye med nøyaktigheta på. Og du får mye druesukker for 350 kr:).

Ingen had'lenninger jeg kjenner bruker dop, nei. Men det er jo en del utflytta Oslofolk sør i bygda:rolleyes:.
 
Nei, ingen lodo-pakke. Men har kuttet alt av havre i alle brygg, og praktiserer strengt oksygenregime på den kalde siden.

Jeg har også begynt med det siste der, og tenker dessuten å tilsette 10 ppm kaliumbisulfitt før tapping.

Havre er jeg en varm tilhenger av, særlig Golden Naked Oats. Jeg ser at Tonsmeire og Janish bruker en del av det i bryggeriet sitt, Sapwood Cellars - sjøl om de er klar over manganproblematikken. Jeg har brukt havre i en eller annen form i alle NEIPA'ene mine, og mener det har gått bra. Jeg brukte 5% GNO i den siste, så får vi se.
 
Nei, ingen lodo-pakke. Men har kuttet alt av havre i alle brygg, og praktiserer strengt oksygenregime på den kalde siden.

Måtte forske litt.

Det er visst mindre mangan i malta havre enn i havegryn. Så GNO er noe snillere, altså. Men jeg brukte en del havregryn i de første NEIPAene mine, og de blei aldri misfarga, de.
 
@ØyvindO Jeg blei mint på dette innlegget ditt i dag da jeg bretta sammen meskeposene (jeg bruker to) jeg brukte i går. De er gamle og gode, og har hatt en kledelig brunfarge som ikke blir borte når jeg skyller dem - til nå.

Etter to runder med antioxinbrygging er de kraftig bleket.Jeg begynner faktisk å lure på om den lyse fargen på vørteren som lodo-tilhengerne trekker fram som bevis på effekten av det de gjør, ganske enkelt er bleking.
 
@ØyvindO Jeg blei mint på dette innlegget ditt i dag da jeg bretta sammen meskeposene (jeg bruker to) jeg brukte i går. De er gamle og gode, og har hatt en kledelig brunfarge som ikke blir borte når jeg skyller dem - til nå.

Etter to runder med antioxinbrygging er de kraftig bleket.Jeg begynner faktisk å lure på om den lyse fargen på vørteren som lodo-tilhengerne trekker fram som bevis på effekten av det de gjør, ganske enkelt er bleking.
Det er jo iogforseg også en effekt.
 
@ØyvindO Jeg blei mint på dette innlegget ditt i dag da jeg bretta sammen meskeposene (jeg bruker to) jeg brukte i går. De er gamle og gode, og har hatt en kledelig brunfarge som ikke blir borte når jeg skyller dem - til nå.

Etter to runder med antioxinbrygging er de kraftig bleket.Jeg begynner faktisk å lure på om den lyse fargen på vørteren som lodo-tilhengerne trekker fram som bevis på effekten av det de gjør, ganske enkelt er bleking.
Min Facebook-venn Stig fra Askim har tilgang på profesjonelt DO måleutstyr. Han rapporterer at AntiOxin gir under 20 ppb. Det er uhørt lavt, men jeg vet ikke hva slags øl han har målt dette i. Han sier at han klarer 50 ppb uten, og det er jo fremdeles meget bra.
 
Min Facebook-venn Stig fra Askim har tilgang på profesjonelt DO måleutstyr. Han rapporterer at AntiOxin gir under 20 ppb. Det er uhørt lavt, men jeg vet ikke hva slags øl han har målt dette i. Han sier at han klarer 50 ppb uten, og det er jo fremdeles meget bra.

Det der høres helt vilt ut:confused:. Sjekk de målingene som blir gjort i dette exbeerimentet: The LODO Effect: Evaluating the Low Oxygen Brewing Method | exBEERiment Results! her kommer de aldri under det som er øvre grense for lodo-tilhengerne; nemlig 1 ppm. 50 ppb er vel 1/20 av det?

Dersom han kameraten din klarer 50 ppb uten bruk av noe, må han enten ha et ekstremt bryggeutstyr, eller så er det noe jeg ikke skjønner.

Charlie Bamforth sier forøvrig at O2-målinger er vanskelige å få pålitelige resultater fra.
 
Det der høres helt vilt ut:confused:. Sjekk de målingene som blir gjort i dette exbeerimentet: The LODO Effect: Evaluating the Low Oxygen Brewing Method | exBEERiment Results! her kommer de aldri under det som er øvre grense for lodo-tilhengerne; nemlig 1 ppm. 50 ppb er vel 1/20 av det?

Dersom han kameraten din klarer 50 ppb uten bruk av noe, må han enten ha et ekstremt bryggeutstyr, eller så er det noe jeg ikke skjønner.

Charlie Bamforth sier forøvrig at O2-målinger er vanskelige å få pålitelige resultater fra.
Sjekket det nå. Tallet var 12 ppb, mot normalt 45-50 ppb i pilsen hans. Mener å vite at bryggeriene regner 100 ppb rett etter flasking som et godt tall. Nøgne Ø ligger på ca 50 ppb i tappelinjen sin, og Ægir har tilsvarende tall, etter hva jeg har lest.
 
Sjekket det nå. Tallet var 12 ppb, mot normalt 45-50 ppb i pilsen hans. Mener å vite at bryggeriene regner 100 ppb rett etter flasking som et godt tall. Nøgne Ø ligger på ca 50 ppb i tappelinjen sin, og Ægir har tilsvarende tall, etter hva jeg har lest.

Samme kommentar som @Kalvatn . Hva han får i det ferdige ølet sier jo ikke noe som helst om hvilke verdier det kan ha vært i mesken - og altså dermed ikke noe om effekten av Antioxin'et der. Han kan for den sakens skyld ha hatt et veritabelt oksygenhelvete i mesken:p.
 
Samme kommentar som @Kalvatn . Hva han får i det ferdige ølet sier jo ikke noe som helst om hvilke verdier det kan ha vært i mesken - og altså dermed ikke noe om effekten av Antioxin'et der. Han kan for den sakens skyld ha hatt et veritabelt oksygenhelvete i mesken:p.
Jeg har ikke lest meg opp på LODO-sidene, men jeg tenker at oppløst oksygen i det ferdige produktet er en ganske viktig faktor. Og at Antioxin reduserer dette nivået ned til 25 % av det opprinnelige høres unektelig bra ut.
 
Jeg har ikke lest meg opp på LODO-sidene, men jeg tenker at oppløst oksygen i det ferdige produktet er en ganske viktig faktor. Og at Antioxin reduserer dette nivået ned til 25 % av det opprinnelige høres unektelig bra ut.

Målinger av DO i det ferdige ølet sier ikke noe om virkningen av antioxin i mesken, så de målingene kameraten din har gjort, er ikke interessante når det gjelder å måle effekten av antioxinbruken vår. Når vi er ferdige med kokinga, skal det ikke være noe sulfitt igjen. Er det det, vil gjæren bruke det til å lage utrivelige svovelforbindelser, så uansett vil det ikke være noe igjen når gjæringa er ferdig.
 
Målinger av DO i det ferdige ølet sier ikke noe om virkningen av antioxin i mesken, så de målingene kameraten din har gjort, er ikke interessante når det gjelder å måle effekten av antioxinbruken vår. Når vi er ferdige med kokinga, skal det ikke være noe sulfitt igjen. Er det det, vil gjæren bruke det til å lage utrivelige svovelforbindelser, så uansett vil det ikke være noe igjen når gjæringa er ferdig.
Ja, jeg er kjent med hvordan produktet virker, og at produsenten sier at alt felles ut før gjæring. Er likevel åpen for at det kan ha en effekt for DO-nivået i pakket produkt. Det ville vært et merkelig sammentreff at Stig tildfeldigvis fikk så lave verdier i et enkelt øl som var behandlet med Antioxin. Vet at han tester jevnlig.
 

Viktig detalj der: Måling av DO ved pakking må skje umiddelbart, siden oksygenet reagerer med stoffer i ølet veldig raskt. Og det er åpenbart at å få pålitelige/meningsfylte målinger krever en del.
 
Ja, jeg er kjent med hvordan produktet virker, og at produsenten sier at alt felles ut før gjæring. Er likevel åpen for at det kan ha en effekt for DO-nivået i pakket produkt. Det ville vært et merkelig sammentreff at Stig tildfeldigvis fikk så lave verdier i et enkelt øl som var behandlet med Antioxin. Vet at han tester jevnlig.

Vel ,merkelige sammentreff skjer. Og den målte forskjellen er jo egentlig veldig liten. Og siden sulfittet fra tilsetninga i meskevannet er borte, er det vel rett og slett ikke mulig at det kan ha noen effekt på oksygenet i ølet?

Forbehold: Jeg veit ikke om askobinsyra kan ha noen effect gjennom hele prosessen, men jeg finner det usannsynlig. Brewtan B har ikke noe med oksygenet å gjøre, så det kan vi holde utafor.
 
Vel ,merkelige sammentreff skjer. Og den målte forskjellen er jo egentlig veldig liten. Og siden sulfittet fra tilsetninga i meskevannet er borte, er det vel rett og slett ikke mulig at det kan ha noen effekt på oksygenet i ølet?

Forbehold: Jeg veit ikke om askobinsyra kan ha noen effect gjennom hele prosessen, men jeg finner det usannsynlig. Brewtan B har ikke noe med oksygenet å gjøre, så det kan vi holde utafor.
Det var faktisk jakt på dokumentasjon rundt askorbinsyre som gjorde at jeg snublet over Antioxin SBT. Oppdaget jo ganske raskt at C-vitamin alene kunne virke mot sin hensikt som antioksidant. Tror nok det er fornuftig å fortsette med tiltak på den kalde siden... Men det er en interessant egenskap at oksidanter uskadeliggjøres og bunnfelles i truben. Hadde vært spennende å sett tall på hva den gjør med mangan.
 
Sist redigert:
Det var faktisk jakt på dokumentasjon rundt askorbinsyre som gjorde at jeg snublet over Antioxin SBT. Oppdaget jo ganske raskt at C-vitamin alene kunne virke mot sin hensikt som antioksidant. Tror nok det er fornuftig å fortsette med tiltak på den kalde siden... Men det er en interessant egenskap at oksidanter uskadeliggjøres og bunnfelles i truben. Hadde vært spennende å sett tall på hva den gjør med mangan.

Nå har jeg ikke prøvd så hardt å sette meg inn i kjemien her, men vil sulfitt hjelpe? Fra og med i går har jeg begynt å tilsette kaliummetabisulfitt i blandingskaret før flasking. Samtidig sørger jeg for at ølet ikke kommer i kontakt med luft før det havner i flaska, og så satser jeg på at sulfitten tar hånd om det som kommer til der.

Det tar vel tid før vi kan begynne å se på resultater av det vi gjør. Jeg kjører lodo så langt jeg klarer nå. Det svake punktet tror jeg er mellom koking og tapping. Jeg bruker veldig ofte tilsetninger i wp, og lodo krever at du kjøler ned så raskt som mulig. Jeg lar også den nedkjølte vørteren stå en halvtime (minst) for at avfallet skal bunnfelle seg, og det er antakelig heller ikke gunstig.
 
Tilbake
Topp