Atter en juleale, trenger bare bekreftelse.

regner med dette blir finfint?

Statistics
Volume: 24 liters
OG: 1056
FG:
Alcohol: 5.2 % by vol.
Colour: 33 EBC (Copper / reddish brown)
Bitterness: 26 IBU
BU/GU: 0.46

Fermentables
Pale Malt 7 EBC 7 EBC 3000 g
Munich Malt 20 EBC 20 EBC 1500 g
Cara Crystal 120 EBC 120 EBC 800 g
Biscuit Malt 50 EBC 50 EBC 200 g
Special B 230 EBC 350 EBC 100 g
Wheat Malt 3 EBC 500 g

Mash schedule: 67 degrees for nn minutes, 60 degrees for mm minutes.

Hops
Hallertauer Mittelfruh 5% alpha 30 g 60 minutes
Hallertauer Mittelfruh 5% alpha 20 g 30 minutes
Hallertauer Mittelfruh 5% alpha 20 g 10 minutes

Fermentation
Yeast: WLP023 Burton Ale 1.5L starter på rører.

Comments:

1/8 stang kanel kok 5min

1 vaniljestang kok 30min
 
Dette er nesten tilsvarende oppskrift som den jeg har tenkt til å brygge neste lørdag. Gi en lyd hvordan det går.
 
Da har jeg brygget denne i dag. Første allgrain


Juleøl

Style: Christmas / Winter Specialty Spiced Beer OG: 1.062
Type: All Grain FG: 1.020
Rating: 0.0 ABV: 5.50 %
Calories: 205 IBU's: 29.14
Efficiency: 70 % Boil Size: 25.00 L
Color:  35.7 EBC  Batch Size: 20.00 L
Preboil OG: 1.055 Boil Time: 60

Grains & Adjuncts
Amount Percentage Name Time Gravity
4.00 kg 63.49 % Pale Malt, Maris Otter 60 mins 1.038
1.00 kg 15.87 % Munich Malt - 20L 60 mins 1.035
500.00 g 7.94 % Wheat Malt, Ger 60 mins 1.039
200.00 g 3.17 % Biscuit Malt 60 mins 1.036
200.00 g 3.17 % Caramel/Crystal Malt - 10L 60 mins 1.035
200.00 g 3.17 % Caramel/Crystal Malt - 60L 60 mins 1.034
100.00 g 1.59 % Special B Malt 60 mins 1.030
100.00 g 1.59 % Fawcett Pale Chocolate 60 mins 1.030

Hops
Amount IBU's Name Time AA %
30.00 g 16.61 Hallertauer Mittelfrueh 60 mins 5.00
20.00 g 8.51 Hallertauer Mittelfrueh 30 mins 5.00
20.00 g 4.02 Hallertauer Mittelfrueh 10 mins 5.00

Yeasts
Amount Name Laboratory / ID
2.00 pkg San Francisco Lager White Labs 0810

Additions
Amount Name Time Stage
1.00 tsp Yeast Nutrient 15 mins Boil
1.00 tsp Irish Moss 15 mins Boil
30.00 g Orange Peel 15 mins Boil

Mash Profile

Batch sparge
65 grader i 60 min
Skylte to ganger 78 grader

Preboil OG ble 1.053
OG ble 1.064

Hadde litt mye avdamping under kok, og mye trubb, så endte bare med 18-19 liter i gjæringskaret. Ellers veldig fornøyd når det gjaldt første allgrain med nytt oppsett.

Når det gjelder farge er jeg noe usikker. Så rødt og fint ut i kjele og gjæringskar, men når jeg hadde det i målebeger for å måle og synes jeg det ser litt lyst ut. Hva gjør gjæringsprosessen i forhold til farge?
 
Mesking spot on, og vørteren ser fin ut. klukket i gjærlåsen i morges allerede 8t etter pitching. den ble litt lys, me det går bra. droppet krydderet av frykt for å ødlegge ølen. gjæringa gjør nok ikke mye med fargen annet enn at ølen blir klarere etter noe tid.
 
Jøsses. WLP023 er hissig så det holder. Første døgn lå romtemp på 14 grader, og 17 i bøtta. Døgn to var temperaturen i rommet steget litt til ca 16, og 19 i bøtta. Idag da jeg kom fra jobb var tempen i bøtta 19.3 °C og gjærlåsen lå pent på gulvet i gangen.

Vil det ha noen hensikt om jeg klipper opp et par vaniljestenger og legger nedi bøtta i 10 dager? Vil det kunne bli noen merkbar aroma av det?
 
Det vet jeg lite om, men tror vel kanskje at den aromaen og smaken du får ut av det forsvinner relativt fort ved lagring. Er vel en grunn til at vanilje vanligvis tilsettes i kok? Dette kan nok noen andre svare bedre på enn meg.

Mitt juleøl har stått en uke til gjæring, og i dag sjekket jeg SG. Mine to rør med wlp810 har virkelig gjort jobben sin, for SG var nede i 1.015. Det var bedre utgjæring enn jeg hadde trodd, og øllet blir mindre søtt enn beregnet. Smaken var foreløpig ganske god og luktet kjempebra. Synes fargen heller ikke var så ille. Dette lover godt, men er redd øllet trenger mer tid til lagring enn det det er til jul.
 
Da har jeg hatt første smak av juleølet etter en uke til karbonering. Fargen ble bra - ikke så lys som fryktet. Hadde en rå utgjæring og endte på ca 7 % isteden for 5,5 som beregnet.

Veldig fornøyd med smaken. Mye malt og sjokoladesmak. Synes nesten den minnet om Kinn sin julefred (butikkversjonen), men merker at den trenger litt lagring. Er vel bare å hjemme den bakerst i kjelleren og ta frem i midten av desember. Skal prøve å spare en flaske eller to til neste jul også, for å se hvordan den utvikler seg.

Hvordan ble din Runar? Fått smakt enda?
 
Virker lovende, men ikke så spennende som den kunne vært, litt tradisjonell, men tørrere og ikke så forferdelig mye karamellsmak. 5.5% omtrent, men ble veldig fjong med etikett og riktig farget kork :)
Blir nok god til slutt. Har gjemt den bort så den får stå i fred til midten av desember:)
 

Vedlegg

  • juleol.jpg
    juleol.jpg
    80,7 KB · Sett: 284
I en sen juleale som nå nærmer seg utgjæret, tilsatte jeg en teskje muskatnøtt (revet/malt fra pose)
Dette ga et mildt pepperkakepreg, og jeg selv syntes det passet utmerket.
Jeg smakte på det jeg tappet av dumpventilen etter et døgn i kjøleskap til bunnfelling ble det en liten kopp :)
Håper smaken holder seg ut siste biten av gjæringen og lagringen ;)
Muskatnøtten ble tilsatt 5 min før kokeslutt, en teskje på 23 liter OG 1070, og SG ved smak 1019.
 
Spennende. Enig med Runar med at øllet nok er noe tradisjonelt, men det var jo også det vi gikk for i år, da det er første gang vi brygger juleøl. Neste år kommer det kanskje litt mer krydder på banen.
 
Tilbake
Topp