BB30 Auto - sliter med utbytte

Jeg sliter med utbytte når jeg brygger. Kan noen som ikke sliter med dette forklare hvordan dere går frem når dere brygger? Eksempel er Påskebrygget jeg satt nå. Skulle hatt 1058 i og men fikk 1044. Dette er gjenganger stort sett alltid med min BB30.

Mesker på korrekt temp, øker temp til 78 grader. Lar det sirkulere totalt 45 min og skyller med ca 15l vann på slutten. Skylling skjer mens jeg løfter maltrøret.
 
Hvor mye vann bruker du i mesk? Virker også som om du bruker litt lite i skylling. Jeg brygget nylig en lys ale med 18L til mesk og 18 liter tilført under skylling.
 
2.5l*kg + 5l og så skyller jeg til jeg havner på ca 30l i kokekaret. Vanligvis 15-18 liter
 
2.5l*kg + 5l og så skyller jeg til jeg havner på ca 30l i kokekaret. Vanligvis 15-18 liter

Det er det som er formelen for Beer Brew, ja. Selv mener jeg at dette kan bli litt lite, men det merker du fort om mesken er «flytende» eller veldig tykk som en grøt. Ellers bør du også skylle med vann på ca. 78 grader, helt til det gjenstår ca 5 cm til toppen av bryggeriet.

Jeg brukte 18L på 5,5kg malt. Påskeøl har 6,5kg hvis jeg husker riktig.
 
Den blir veldig flytende og jeg skyller med vann på 78 grader. Sliter ikke med et annet oppsett jeg har.. Om jeg bare bruker 2.5l pr kg så blir fremdeles resultatet det samme.
 
Jeg synes ikke det blir veldig flytende. Du bruker silkaret?
I tilfelle er det mange liter som ikke har kontakt med malten.
 
Jeg synes ikke det blir veldig flytende. Du bruker silkaret?
I tilfelle er det mange liter som ikke har kontakt med malten.

Jeg har vært nødt til å bruke ekstra vann i forhold til regnestykket fra beer brew nettopp fordi det ikke blir flytende nok til at jeg føler meg komfortabel med at malten blir godt rørt ut.
 
Men hvor lenge sirkulerer dere i steg 2. Sirkulerer dere til dere har kommet til 78 grader, så løfter silkar og skyller med de siste liter før kok? Eller sirkulerer dere 60min på 78 grader?
 
Men hvor lenge sirkulerer dere i steg 2. Sirkulerer dere til dere har kommet til 78 grader, så løfter silkar og skyller med de siste liter før kok? Eller sirkulerer dere 60min på 78 grader?

Sirkulerer ut tiden før jeg løfter silkaret og skyller med vann mens bryggeriet varmer opp til koketemp. Det tar jo greit med tid. Jeg bommer med 0.003 på OG sist.
 
Jeg brygger på BB60 manuell og hadde tidligere "problemer" med lavt utbytte. Etter at jeg begynt å sirkulere manuelt under mesking og røre 4-5 ganger underveis har jeg fått opp effektiviteten. Jeg bruker cirka 3,6 liter per kilo malt og syntes det fungerer bra. I en typisk ale har jeg da 12 kilo malt og 43 liter meskevann. Skyller så til kokevolum 55-56 liter. Som regel 18-20 liter. Har aldri kjørt utmesk på 78.. Hvis jeg forstår deg rett sirkulerer du kun ved utmesk?
 
Jeg brygger på BB60 manuell og hadde tidligere "problemer" med lavt utbytte. Etter at jeg begynt å sirkulere manuelt under mesking og røre 4-5 ganger underveis har jeg fått opp effektiviteten. Jeg bruker cirka 3,6 liter per kilo malt og syntes det fungerer bra. I en typisk ale har jeg da 12 kilo malt og 43 liter meskevann. Skyller så til kokevolum 55-56 liter. Som regel 18-20 liter. Har aldri kjørt utmesk på 78.. Hvis jeg forstår deg rett sirkulerer du kun ved utmesk?

Sirkulering og røring skulle ikke ha noen betydning for utbyttet. Jeg rører kanskje en gang eller to underveis, og sirkulerer kun før tapping. Jeg kan riktignok røre en del i starten, for å få blandet malt og vann, og eventuelt når jeg går fra et steg til et annet (bruker gjerne et ekstra steg på 72 grader). Men ellers lar jeg mesken være i fred i lange perioder. Og jeg har ganske grei meskeeffektivitet, normalt 82% med partiskylling.
 
Jeg sliter med utbytte når jeg brygger. Kan noen som ikke sliter med dette forklare hvordan dere går frem når dere brygger? Eksempel er Påskebrygget jeg satt nå. Skulle hatt 1058 i og men fikk 1044. Dette er gjenganger stort sett alltid med min BB30.

Mesker på korrekt temp, øker temp til 78 grader. Lar det sirkulere totalt 45 min og skyller med ca 15l vann på slutten. Skylling skjer mens jeg løfter maltrøret.
Du kan ha vært uheldig med kverningen. Grov kverning gir lavt utbytte. 1.044 er ekstremt lavt med 6,5 kilo malt! Sakte kverning på 1,2 mm gir godt utbytte i min maskin.
La maltsenga sette seg i minst et kvarter før du løfter silkaret, og løft sakte, så du ikke komprimerer bunnlaget unødvendig mye.
På min BB60A har jeg erfaringsmessig økt formelen for vann til 7.5L + (2.8 x kg malt) og føler det gir riktigere konsistens i mesken.
 
Man vil nok finne at de flestes erfaringer med å resirkulere kontra å la mesken sitte helt stille vil gi høyere effektivitet gitt samme mesketid.

Kanskje gitt samme mesketid, hvis mesketiden er kort? Jeg mesker minimum opp mot en time på sakkarifikasjonssteget, ofte litt lenger, og har dessuten som regel et langt steg på 71-72 grader. Kverner på 1,2 mm.

Jeg drev med kontinuerlig sirkulering en gang i verden, og kan ikke minnes at det gjorde noen som helst forskjell da jeg kutta det ut.

Nå snakker vi ikke om meskeeffektivitet, men om ekstrakteffektivitet. De to faktorene som virkelig er viktige, er temperatur og tid. Så kan forholdet malt/vann, pH og knusingsgrad spille en rolle, men ingen av dem kan ha stor betydning så lenge de er innafor rimelige grenser. Den som minst usannsynlig er utafor de grensene, er - som @Steinar Huneide sier - knusingsgraden. Og den synes jeg er en god kandidat når det blir snakk om store avvik fra den ekstrakteffektiviteten det er rimelig å vente seg. Og særlig hvis du kombinerer for grov knusingsgrad med korte mesketider, kan jeg se for meg at resultatet blir dramatisk dårlig.

OK, man skal ha et åpent sinn. Men hvis sirkulering betyr noe, kan det umulig være mye. Skulle jeg plutselig kunne kommme opp mot 90% effektivitet (fra mine 82/83%) med partiskylling om jeg begynte med det? Ikke særlig sannsynlig. Så å begynne med resirkulering kan umulig være svaret på problemet til @phrode .

Nå aner ikke jeg hvordan en bryggemaskin fungerer, men jeg har veldig vanskelig for å tro at utstyr og teknikker kan påvirke ekstrakteffektiviteten noe særlig. Du senker malt ned i varmt vann, og enzymatisk prosesser sørger for å gelatinisere stivelsen og omdanne den til sukkerarteer. Gitt at de fem faktorene jeg listet opp ovenfor er identiske, så kan jeg ikke begripe hvordan resultatet skulle kunne variere noe særlig mellom ulike systemer.

Hva er det sirkuleringen kan gjøre? Den kan sørge for en viss kontinuerlig bevegelse i massen, men det vil det uansett være i en varm væske. Den kan sørge for å holde en jevnere temperatur i massen, og over tid, men hvorfor skulle det påvirke ekstrakteffektiviteten, sjøl om det kan være ønskelig av andre grunner? Og du får en klarere vørter, hvilket kan være bra, men igjen så har det lite med effektiviteten å gjøre.

Jeg skal ta ett forbehold. I en tett mesk vil du få dårligere utbytte, fordi det trengs fritt vann til å gelatinisere stivelsen. Nå blir jo forholdet malt/vann mindre inne i et maltrør enn i kjelen totalt. Jeg aner ikke hvor mye tettere, men jeg kan se for meg at dette kan være en grunn til at sirkulering kan ha noe for seg i en bryggemaskin - eller i systemer med maltrør overhodet. Så en kombinasjon av maltrør, tjukk mesk, grov knusing og korte mesketider kan kanskje bli veldig ille - og da kan jeg se for meg at kontinuerlig sirkulasjon kan utrette underverker.
 
Kanskje gitt samme mesketid, hvis mesketiden er kort? Jeg mesker minimum opp mot en time på sakkarifikasjonssteget, ofte litt lenger, og har dessuten som regel et langt steg på 71-72 grader. Kverner på 1,2 mm.

Jeg drev med kontinuerlig sirkulering en gang i verden, og kan ikke minnes at det gjorde noen som helst forskjell da jeg kutta det ut.

Nå snakker vi ikke om meskeeffektivitet, men om ekstrakteffektivitet. De to faktorene som virkelig er viktige, er temperatur og tid. Så kan forholdet malt/vann, pH og knusingsgrad spille en rolle, men ingen av dem kan ha stor betydning så lenge de er innafor rimelige grenser. Den som minst usannsynlig er utafor de grensene, er - som @Steinar Huneide sier - knusingsgraden. Og den synes jeg er en god kandidat når det blir snakk om store avvik fra den ekstrakteffektiviteten det er rimelig å vente seg. Og særlig hvis du kombinerer for grov knusingsgrad med korte mesketider, kan jeg se for meg at resultatet blir dramatisk dårlig.

OK, man skal ha et åpent sinn. Men hvis sirkulering betyr noe, kan det umulig være mye. Skulle jeg plutselig kunne kommme opp mot 90% effektivitet (fra mine 82/83%) med partiskylling om jeg begynte med det? Ikke særlig sannsynlig. Så å begynne med resirkulering kan umulig være svaret på problemet til @phrode .

Nå aner ikke jeg hvordan en bryggemaskin fungerer, men jeg har veldig vanskelig for å tro at utstyr og teknikker kan påvirke ekstrakteffektiviteten noe særlig. Du senker malt ned i varmt vann, og enzymatisk prosesser sørger for å gelatinisere stivelsen og omdanne den til sukkerarteer. Gitt at de fem faktorene jeg listet opp ovenfor er identiske, så kan jeg ikke begripe hvordan resultatet skulle kunne variere noe særlig mellom ulike systemer.

Hva er det sirkuleringen kan gjøre? Den kan sørge for en viss kontinuerlig bevegelse i massen, men det vil det uansett være i en varm væske. Den kan sørge for å holde en jevnere temperatur i massen, og over tid, men hvorfor skulle det påvirke ekstrakteffektiviteten, sjøl om det kan være ønskelig av andre grunner? Og du får en klarere vørter, hvilket kan være bra, men igjen så har det lite med effektiviteten å gjøre.

Jeg skal ta ett forbehold. I en tett mesk vil du få dårligere utbytte, fordi det trengs fritt vann til å gelatinisere stivelsen. Nå blir jo forholdet malt/vann mindre inne i et maltrør enn i kjelen totalt. Jeg aner ikke hvor mye tettere, men jeg kan se for meg at dette kan være en grunn til at sirkulering kan ha noe for seg i en bryggemaskin - eller i systemer med maltrør overhodet. Så en kombinasjon av maltrør, tjukk mesk, grov knusing og korte mesketider kan kanskje bli veldig ille - og da kan jeg se for meg at kontinuerlig sirkulasjon kan utrette underverker.

Du har nok helt rett i dette, Finn. Jeg bruker maltrør. Det jeg TROR er at jeg ikke får rørt ut skikkelig med en gang, nesten uansett hvor mye jeg rører. Derfor hjelper det å tappe ut litt, helle over og røre noen ganger under veis. En annen bonus med det er at jeg ser jeg holder jevnere temp i hele maltsenga enn tidligere. Tidligere var det ganske stor forskjell på temperatur i det øvre laget og litt nede i mesken. Men, jeg er forholdsvis fersk, bare 20 batcher på nakken, så jeg fortsatt mye å lære og erfare ;-)
 
Ok, så du sirkulerer på 78 grader i 60 min. Får prøve det da. Aldri hatt behov for det før. Får hjem og lage et nytt brygg :)

Som @Amarillo sier, så er det der meningsløst. Utmesk er egentlig nokså unødvendig i det hele tatt. Poenget er først og fremst å få gjort vørteren noe mer lettflytende, og slik få noe bedre effekt av skyllingen, og å "låse" sukkerprofilen" gjennnom å denaturere (ødelegge) enzymene.

Du kan få litt bedre utbytte, særlig hvis du har relativt kort mesketid forøvrig, men du tipper samtidig balansen mellom gjærbart og ugjærbart sukker litt over mot mer ugjærbart. Dette har veldig liten praktisk betydning, og du oppnår uansett denne effekten veldig fort. 10 minutter er rikelig. En hel time på 78 grader kan bare ha uheldige effekter, slik jeg ser det. Du vil få en viss tanninekstraksjon, og sjøl om det antakelig også er nokså ubetydelig, skjønner jeg ikke hvorfor du skal ta den risikoen når det ikke er noe å vinne.
 
Tilbake
Topp