1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

BB30 Auto - sliter med utbytte

En tråd i 'Beer Brew Automatic' startet av phrode, 7 Mar 2018.

 1. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Å få rørt ut malten skikkelig, er viktig. Det blir som å lage hvit saus; bruker du for mye væske med en gang, får du klumper som du skal slite hardt for å bli kvitt. Og det som er inni klumpene, blir ikke omdannet til sukker, og du får dårligere effektivitet.

  Jeg starter med forholdet 1 kg malt til 2 liter vann. Da er det lett å få rørt malt og vann godt sammen, og så fyller jeg bare på vann så jeg får en mesk med 1:3 malt/vann. Da har jeg samtidig noen liter til som jeg kan bruke til å gå fra f.eks. 64 til 72 grader. (Jeg bruker nå så å si aldri steg under 60 grader.)

  1:3 er en grei tjukkelse. Om den så får stå 1 time på hovedsteget, regner jeg med at jobben er gjort - men om hovedsteget er under 65 grader, kan det være (litt) mening i å gå opp til 90 minutter.
   
 2. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Årsaken til at Ølbrygging vil ha et steg på 78 grader i en time er at det tar ganske lang tid før mesken er hetet opp til den temperaturen med den innebygde pumpa, uten røring. toppen og bunnen får man varmet ganske kjapt, men 3/4 av mesken som er i midten holder fortsatt en temperatur høyt på 60-tallet når resten er på 78 grader. Det er hvertfall min egen erfaring med både 30A og 60A. Også enig med deg Finn, angående meskeprosessen. Skulle ikke spille noen rolle om man mesker i en kjøleboks eller stålkjele, så lenge man bruker nok vann, rører inn godt for å unngå klumper, og har rett kverning på malten. Whistler vil nok se om han har den brukte malten tilgjengelig om det er mye hele korn. Noe jeg mistenker er en vanlig feil er å kjøre drillen i full hastighet og mose igjennom malten kjappest mulig. Kanskje kverna og står på 1,5 eller åpnere i tillegg. Jeg bruker 1,2 mm åpning som nevnt, og drill i første gear, cirka 200 rpm. Satt bare en hvit strek på chucken og var fornøyd med farten når jeg talte 30 omdreininger på 10 sekunder. Bruker en liten skrutvinge til å holde jevnt press på "gasspedalen". :)
   
  Finn Berger liker dette.
 3. phrode

  phrode
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Arendal
  Jeg er nå så lat at all knusing av malt står Ølbrygging.no for :D
  Regner dog med at den knuses på korrekt måte for best utbytte.

  Skal gjøre et nytt brygg en av dagene å teste med mer vann og litt ekstra røring i suppa
   
 4. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Oj, det var da vanvittig treige greier. Da hadde jeg i hvert fall droppet det steget. Og ellers er det jo kjekt å høre sånt; så blir man desto mer fornøyd med sitt eget enkle system:p. 3500 w induksjon bruker ikke så mange minuttene på å dra meg opp til utmesktemp. (Jeg kjører jo som oftest utmesk sjøl om jeg veit det har lite for seg:confused:.)

  Da jeg kjøpte kverna mi (mm med tre ruller), stilte Bryggselv den på 1,5 som "standard". Det funka ikke så gæ'ernt - til jeg prøvde meg på hveteøl! Det blei tynne, rare greier:eek:.

  Vel, jeg fant ut av det, og etter litt eksperimentering har jeg også landet på 1,2 mm. Da blir hveten knust, og jeg får ellers fine hele skall. Kjører kverna enda litt saktere enn deg. Er nok nede på 120 rpm - og kanskje lavere, også.

  Enda finere knusing ville nok gi en liten gevinst - Palmer antyder 1% - men om prisen er høyere andel opprevne skall, er det ikke verdt det. Jeg veit ikke om du lider så mye i prosent om du går opp til 1,5mm (med bare byggmalt!). Jeg tror du kan kompensere for det meste ved å bruke litt lengre mesketid. Og det er mulig kontinuerlig resirkulasjon hjelper her. Men det er jo en dårlig ide å skaffe seg det problemet. Gevinsten er vel at du blir nokså immun mot problemer med skyllinga - jeg fikk i alle fall aldri det den gangen jeg malte på den innstillinga, og kjørte kontinuerlig skylling. Jeg går ut fra at det er en grunn til at ferdigknust malt gjerne blir kverna litt grovt. (Men nå kjører jeg bare partiskylling, og da skal det noe til at mesken tetter seg.)
   
 5. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg tror ikke du skal regne med at best mulig utbytte er målet. (Se den forrige posten min.) Noen veit kanskje hva de maler på?

  Oppskriftene er jo basert på latterlig dårlig utbytte etter mine begreper (som er basert på erfaring med en veldig enkel måte å brygge på, og slett ikke maksimering av effektivitet).
   
 6. Bohemian

  Bohemian
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Jeg er nesten nybegynner og sliter med motsatt problem. BB30 Autobmatic. oppskrift med 6 kg malt for tsjekkisk pils, sirkulerer mesken svakt hele tiden. Stopper utskylling på 1015. Ender opp på nær 30 liter med OG rundt 1055 før tapping. Må fylle på med vann under kok for å få OG ned til 1050-55 . Blir likevel som regel en sterk pils :) og litt sur/skarp.. Har satt den første med fersk gjær og starter nå så vi får se..
   
  phrode og Finn Berger liker dette.
 7. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Der bekrefter du vel det jeg sier over her om at oppskriftene er basert på latterlig dårlig effektivitet. Her får du i alle fall rimelig effektivitet; antakelig 84-85%. (Regner med at det er kontinuerlig skylling som brukes.)

  Det kan se ut som om kontinuerlig sirkulasjon har noe for seg med dette systemet, ja. Det er nok ikke så rart at mange hevder at det er viktig. Og når man har utstyret, er det vel liten grunn til ikke å utnytte muligheten. Klar vørter og jevn temperatur i mesken er jo heller ikke negativt.
   
 8. ØyvindO

  ØyvindO
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Nå begynner det å bli lenge siden jeg brygget på en BB30 gen 3, men min erfaring den gangen var at SG faktisk økte i opp mot en time under sirkulasjon på 78 grader. Jeg tror det skyldes geometrien - maltrøret er alt for høyt og smalt. (Det maltrøret ble jeg aldri fortrolig med. Å meske inn var som å gire manuelt i en fransk bil: veldig slarkete!)
   
 9. phrode

  phrode
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Arendal
  He he he.. Fikk assosiasjoner til da jeg prøvekjørte Jiikiun sin 2CV he he :D
   
  Finn Berger og ØyvindO liker dette.
 10. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Nå står det en rimelig fornærma 15 år gammel franskmann utafor her, og mumler noe om barbariske nordmenn:rolleyes:.
   
 11. ØyvindO

  ØyvindO
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  :p
   
 12. phrode

  phrode
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Arendal
  Snakk litt engelsk til den, så er nordmenn fort glemt :D
   
  Finn Berger liker dette.
 13. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Da blir'n direkte aggressiv:D.
   
 14. phrode

  phrode
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Arendal
  Skal vel trå litt forsiktig der ja :)
   

Del denne siden