Begynne med fat og trub

Hei.
Jeg vurderer nå og gå over til fat. Jeg brygger stort sett humlerike øl og møter alltid på oksideringsproblemet og da er naturligvis fat løsningen.

Av videoene jeg finner på YouTube så tappes det ofte rett fra gjæringskar uten å stikke om, gjerne med lukket overføring.
Hva skjer nede i fatet når man har mye tørrhumle og annet grums godt opp i kranhøyden som blir med ut? Kan den gå tett eventuelt?
Jeg pleier å stikke om etter coldcrash i 1-2 døgn men det ligger fortsatt trub opp mot krana da og.
Altså, er det noen utfordringer med å tappe direkte fra gjæringskar til fat med humlerike øl?

Bonus spørsmål: 50g cryo sies å tilsvare omtrent 100g vanlig humle. Er faren for oksidering den samme ved halvparten av humle med cryo eller kan man i teorien ha like mye cryo som vanlig humle med samme risiko?
 
Hei.
Jeg vurderer nå og gå over til fat. Jeg brygger stort sett humlerike øl og møter alltid på oksideringsproblemet og da er naturligvis fat løsningen.

Av videoene jeg finner på YouTube så tappes det ofte rett fra gjæringskar uten å stikke om, gjerne med lukket overføring.
Hva skjer nede i fatet når man har mye tørrhumle og annet grums godt opp i kranhøyden som blir med ut? Kan den gå tett eventuelt?
Jeg pleier å stikke om etter coldcrash i 1-2 døgn men det ligger fortsatt trub opp mot krana da og.
Altså, er det noen utfordringer med å tappe direkte fra gjæringskar til fat med humlerike øl?

Bonus spørsmål: 50g cryo sies å tilsvare omtrent 100g vanlig humle. Er faren for oksidering den samme ved halvparten av humle med cryo eller kan man i teorien ha like mye cryo som vanlig humle med samme risiko?

Ikke stikk om, det er ekstra oksygen. Du kan evt bunnfelle mer trub i kokekjelen i en times tid før du overfører, eller sette kraner på nye kar lengre opp. Faren for oksidering er like stor, da du har like mye oljer i ølet.
 
Ikke stikk om, det er ekstra oksygen. Du kan evt bunnfelle mer trub i kokekjelen i en times tid før du overfører, eller sette kraner på nye kar lengre opp. Faren for oksidering er like stor, da du har like mye oljer i ølet.
Takk for svar!
Fra kjele til gjæringskar tapper jeg via en stor sil så i gjæringskaret blir det vel da bare grums fra gjær og tørrhumle. Mulig jeg blander navn på det jeg kaller grums :)
Hvis det etter coldcrash i to døgn ligger høyt i karet har det noe for seg å la det stå lenger?

Jeg ser at lukket overføring er det beste men på bryggselv sin video om overføring til fat så purger Westrum fatet bare, og han er jo glad i mye humle. Er det litt overkill å gå for lukket overføring?
 
Takk for svar!
Fra kjele til gjæringskar tapper jeg via en stor sil så i gjæringskaret blir det vel da bare grums fra gjær og tørrhumle. Mulig jeg blander navn på det jeg kaller grums :)
Hvis det etter coldcrash i to døgn ligger høyt i karet har det noe for seg å la det stå lenger?

Jeg ser at lukket overføring er det beste men på bryggselv sin video om overføring til fat så purger Westrum fatet bare, og han er jo glad i mye humle. Er det litt overkill å gå for lukket overføring?

Coldcrashing har aller mest for seg for de mindre bitene over tid. Eller store biter over kortere tid. Coldcrasher du i ett døgn er det nok ikke stort veldig målbare ekstra sedimenter som legger seg der etter tre døgn. Hvis du har mer enn "kun" gjær i bunn av bøtta (visuelt sett), så kan du la det bunnfelle lengre i kokekaret. Det er mue proteiner, gunk, skitt og dritt som trengs å bunnfelles, eller taes med et veldig smått filter, skal du faktisk bli kvitt det ned til bøtta. Letteste synes jeg er å bare glemme kokekjelen en times tid etter nedkjøling. Vaske det som trengs å vaskes, spise litt mat etc, og så komme tilbake, og så ikke være gjerrig med avtappingen (i følge meg bør høyden på krana fra kokekjele gjenspeile det du får av trub, sånn gjennomsnittlig sett) og tappe klar og fin vørter som er omtrent trub-fri.
 
Coldcrashing har aller mest for seg for de mindre bitene over tid. Eller store biter over kortere tid. Coldcrasher du i ett døgn er det nok ikke stort veldig målbare ekstra sedimenter som legger seg der etter tre døgn. Hvis du har mer enn "kun" gjær i bunn av bøtta (visuelt sett), så kan du la det bunnfelle lengre i kokekaret. Det er mue proteiner, gunk, skitt og dritt som trengs å bunnfelles, eller taes med et veldig smått filter, skal du faktisk bli kvitt det ned til bøtta. Letteste synes jeg er å bare glemme kokekjelen en times tid etter nedkjøling. Vaske det som trengs å vaskes, spise litt mat etc, og så komme tilbake, og så ikke være gjerrig med avtappingen (i følge meg bør høyden på krana fra kokekjele gjenspeile det du får av trub, sånn gjennomsnittlig sett) og tappe klar og fin vørter som er omtrent trub-fri.
Takk! Det å la kjelen stå etter nedkjøling er nytt for meg. Skal definitivt prøves neste gang! Og takk for svar om cryo, essensielt når jeg hadde et håp om det motsatte(selv om det virket ulogisk) :)
 
Takk! Det å la kjelen stå etter nedkjøling er nytt for meg. Skal definitivt prøves neste gang! Og takk for svar om cryo, essensielt når jeg hadde et håp om det motsatte(selv om det virket ulogisk) :)

Det er enkelt og utrolig effektivt. 1 time, minst (andre tenker sikkert at dette er veldig lenge, men jo kortere du lar det stå jo mindre felles ut, så det spørs bare hva man er ute etter). Husk å ta ut kjøleren før du går derfra for bunnfelling hvis du bruker dyppkjøler.
 
Det er enkelt og utrolig effektivt. 1 time, minst (andre tenker sikkert at dette er veldig lenge, men jo kortere du lar det stå jo mindre felles ut, så det spørs bare hva man er ute etter). Husk å ta ut kjøleren før du går derfra for bunnfelling hvis du bruker dyppkjøler.
Noe flere grunner til å ta ut dyppkjøleren, annet enn at du får vasket den mest du venter?
 
Hvis du har latt det bunnfelle, og så drar den ut etter at alt er rent og ryddig så roter du bare til det igjen. Trub vil virvles opp.
Sånn å forstå. Jeg lar den stå til kjelen er tappet, for å unngå oppvirvling.
 
Har testet en kakeform med godt resultat for samling av humle etter kok
2ed9224c4e0c52151bcd6953b75618c9.jpg
 
Kakeformen var med under hele kokingen?
Tror ikke det er viktig når du dropper den inn, så lenge du sirkulerer. Det aller meste havner oppi der til slutt.
Tror egentlig det også vil fungere uten sirkulering. Med en meskespade og hånd-wirlpool kan du komme langt.
Dette er ikke et perfekt system, men all samling av humle før uttapping vil hjelpe
 
Tilbake
Topp