Hei, har tenkt å brygge en belgisk wit, har aldri brygget noe annet enn ales før, er det noe jeg må huske/passe på når jeg brygger en wit?
Lagde meg en oppskrift basert på litt forskjellig jeg fant, men hovedsakelig bryggselv og Gahr's Belgian Wit.
-er det OK å bruke 0.5 kg med sukker? Vil det avgi dårlig smak?
-er det for mye humle? Ville halvparten vært nok?
-er det overdrevet med en 200g DME/2 liter starter? tenkte å putte den på glassflaske med vannlås og riste den så ofte jeg orker. (har aldri laget starter/brukt fersk gjær før)
(jeg har veldig små kokekjeler, så jeg brygger som best jeg kan med det jeg har, derfor så liten boil size..
HOME BREW RECIPE:
Title: Wittig Type
Author: Møllenberg Brygghuus
Brew Method: Partial Mash
Style Name: Witbier
Boil Time: 60 min
Batch Size: 25 liters (fermentor volume)
Boil Size: 11 liters
Efficiency: 70% (brew house)
STATS:
Original Gravity: 1.051
Final Gravity: 1.012
ABV (standard): 5.12%
IBU (tinseth): 16.46
SRM (morey): 3.28
FERMENTABLES:
1.5 kg - Dry Malt Extract - Pilsen (32.6%)
0.5 kg - Cane Sugar (10.9%)
1 kg - American - Pilsner (21.7%)
0.8 kg - American - Wheat (17.4%)
0.4 kg - Belgian - Munich (8.7%)
0.4 kg - Torrified Wheat (8.7%)
HOPS:
6 g - Columbus for 60 min, Type: Pellet, Use: Boil (AA 15, IBU: 5.01)
30 g - East Kent Goldings for 60 min, Type: Pellet, Use: Boil (AA 5, IBU: 8.36)
15 g - East Kent Goldings for 15 min, Type: Pellet, Use: Boil (AA 5, IBU: 2.07)
15 g - East Kent Goldings for 5 min, Type: Pellet, Use: Boil (AA 5, IBU: 0.83)
15 g - East Kent Goldings for 1 min, Type: Pellet, Use: Boil (AA 5, IBU: 0.18)
25 g - East Kent Goldings for 7 days, Type: Pellet, Use: Dry Hop (AA 5)
MASH STEPS:
1) Temp: 51 C, Time: 10 min
2) Temp: 67 C, Time: 45 min
3) Temp: 78 C, Time: 5 min
OTHER INGREDIENTS:
40 g - revet appelsinskall, fersk, Time: 5 min, Type: Spice, Use: Boil
20 g - indiske korianderfrø, knust, Time: 5 min, Type: Spice, Use: Boil
2 g - kamille, Time: 5 min, Type: Spice, Use: Boil
YEAST:
White Labs - Belgian Wit Ale Yeast WLP400
Starter: Yes
Form: Liquid
Attenuation (avg): 76%
Flocculation: Low-Med
Optimum Temp: 19.44 - 23.33 C
Fermentation Temp: 22 C
Pitch Rate: 0.75 (M cells / ml / deg P)
NOTES:
GJÆR:
2 liter starter, 200g DME, rist ofte.
Bruk BIAB, mesk i til sammen 60 min.
Vurder eget kok 1-1.5 kg DME.
Skaff økologisk appelsin.
Mesk: 51 C i 10 min, 67 C i 45 min., 78 C i 5 min.
Koking: 60 min.
Gjæring: 14 dager på 18-23 C.
Basert på:
http://www.bryggselv.no/products/belgisk-wit-gahr-edition
This recipe has been published online at:
http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/34656/wittig-type