1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Berliner Weisse

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Duckboot, 30 Jan 2014.

  1. Duckboot

    Duckboot
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Oslo, Norge
    Er dette en grei grunnoppskrift på en Berliner Weisse?

    Recipe: Beis
    Brewer: Duckboot
    Asst Brewer:
    Style: Berliner Weiss
    TYPE: All Grain
    Taste: (30.0)

    Recipe Specifications
    --------------------------
    Boil Size: 12.29 l
    Post Boil Volume: 10.40 l
    Batch Size (fermenter): 10.00 l  
    Bottling Volume: 10.00 l
    Estimated OG: 1.031 SG
    Estimated Color: 6.8 EBC
    Estimated IBU: 6.3 IBUs
    Brewhouse Efficiency: 60.00 %
    Est Mash Efficiency: 60.0 %
    Boil Time: 15 Minutes

    Ingredients:
    ------------
    Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU        
    0.90 kg               Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC)         Grain         1        56.3 %        
    0.70 kg               Wheat Malt, Ger (3.9 EBC)                Grain         2        43.7 %        
    10.00 g               Hallertauer Mittelfrueh [4.00 %] - Boil  Hop           3        6.3 IBUs      
    1.0 pkg               Nottingham (Danstar #-) [23.66 ml]       Yeast         4        -            
    1.0 pkg               Lactobacillus Delbrueckii (Wyeast Labs # Yeast         5        -            
     
  2. micfro

    micfro
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sarpsborg
  3. Øyvind T.

    Øyvind T.
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ser ut som de fleste BW oppskrifter. Mer vanlig med pilsner enn maris otter, men er nok bra det og :) Ville personlig ha pitchet lacto noen dager før gjæren, og hatt høy temp på dunken i perioden med bare lacto. Har dog ikke brygget berliner weisse selv.
     
  4. Løver

    Løver
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandefjord
    Fikk du brygget denne?
    Tenkte jeg skulle prøve meg på noe lignende.

    Sent fra min GT-P5110 via Tapatalk
     
  5. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Jeg brygget denne i helga: http://www.themadfermentationist.com/2014/09/lemon-berliner-weisse-recipe.html

    Pils og hvete
    5-6 IBU
    Kun oppkok
    Senket pH med melkesyre, pitchet lacto-starter ved 35C
    Pitchet US-05 et døgn senere

    Dro en sample tidligere i kveld - nede på 1.011 nå. Smaken virker lovende, men jeg håper den blir en god del surere. Har tenkt til å pitche brett i halvparten en av de nærmeste dagene.
     
  6. Duckboot

    Duckboot
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Oslo, Norge
    Har ikke brygget denne ennå. Skal muligens få den i gang til sommeren. Må jo ha et OK gressklipperøl.
     
    Løver liker dette.
  7. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Det samme tenkte jeg. Den jeg satt skal visstnok bli drikkandes på tre-ish måneder. Da har jeg god klaring til gressklippersesongen.
     
    Løver liker dette.
  8. Owe

    Owe
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandefjord
    Heg har brygger berliner weisse flere ganger. Den siste gangen brukte jeg en del umaltet flaket hvete (25 %) i håp om å få litt ekstra "loffsmak." Resten var hvetemalt (10 %) og pilsmalt. Jeg koker bare opp vørteren og bruker noen gram europeisk humle, så det er ikke mye humlesmak eller bitterhet (les ingenting).

    Jeg bruker en sleiv av surdeigsstarteren min som gjær. For å få god syrlighet har jeg funnet ut at jeg bør ha en gjæringstemperatur på 25 C de første ukene. Det gjelder nok like mye for melkesyrebakterier du kjøper. Her må du prøve deg frem.

    Forøvrig er det ett ypperlig sommerøl. Lett og friskt. Jeg klarer aldri å brygge nok av det.
     
    Per Buer og laha liker dette.
  9. Frode T

    Frode T
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nittedal
    Kom hjem fra Berlin i går og har akkurat bygget opp en ny surdeigskultur til brød og er dermed programforpliktet til å prøve dette. Surdeigskultur er jo både melkesyrebakterier og (vill)gjær fra melet man bruker. Har du også prøvd kommersielle varianter som Wyeast 3191?
     
  10. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Den ble drikkandes på tre måneder. Det eneste problemet er at jeg har laget altfor lite av den :(
     
  11. Owe

    Owe
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandefjord
    Du bør absolutt prøve deg på å brygge en berliner weisse (selv om det fort blir til neste års sommers nytelse). Jeg har tenkt jeg skulle prøve en av de blandingene, men det har jeg ikke. Jeg prøvde dog White Labs American Farmhouse Blend på samme vørter. Der synes jeg at jeg fikk for mye eddik, men det kan være at jeg ved en inkurie fikk for mye oksygen i gjæringskarret.
     
    Frode T liker dette.
  12. Fossdal

    Fossdal
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vestlandet
    Hvilket oppsett har du når du bare regner 60% effektivitet?
     
  13. Håkon

    Håkon
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Kongsberg
    Hvordan ble den? Har en som har stått er par måneder på primær og nærmer seg en OK syrlighet
     
  14. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Baseølet ble helt supert. Delte den i tre: kun lakto, lakto+brett, lakto+brett+sitronskall.

    Lakto+brett var min klare favoritt. Kun lakto var litt pregløs i starten, men har virkelig kommet seg over tid. Den siste, som jeg dessverre har mest av, smakte helt forjævlig sist jeg prøvde. Sitronsåpe. Får gi den en sjans igjen snart.
     
    Per Buer liker dette.
  15. KeikoTheFish

    KeikoTheFish
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Molde
    Hvordan laget du den med Lakto+brett, og hva var oppskriften?... om du vil dele da :)
     
  16. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Vel, oppskriften er linket over. Ellers hev jeg bare et rør med brett fra White labs oppi.
     
    KeikoTheFish liker dette.
  17. Hogne W Helgesen

    Hogne W Helgesen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bruker du kun surdeigstarter til gjær eller har du kommersiell gjær i tillegg?
     
  18. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    JEG liker dette.

Del denne siden