1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Birger Eriksen-dagen

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Miguel, 15 Feb 2018.

  1. Terje Kolbeinsen

    Terje Kolbeinsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Haugesund
    Planlegger å stille på post i år, men lurer på hva som er foskjellen på utregning av alkohol% i de to metodene?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Alternativ beregning har en litt mer avansert formel som skal være mer korrekt. På lavere styrke er de ganske like, på sterkere øl drar den alternative formelen i fra og gir en høyere kalkulert ABV. Det enkleste er å sjekke her: Alcohol By Volume ABV Calculator - Brewer's Friend
     
    Terje Kolbeinsen og Sarge liker dette.
  3. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    @BrewDerp og @Skjelstad
    Vannmengder er satt opp for dobbelmesk på denne oppskrifta. Dere justerer dette selvsagt selv. :)
     
  4. Skjelstad

    Skjelstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fredrikstad
    Aldri dobbeltmeska så det blir spennende. Slipper jo å finne opp kruttet (sic!) når det kommer til oppskrifta så det er bare å takke og bukke! ;-)
     
  5. BlindMission

    BlindMission
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg har tenkt å være med i år. Har tjuvtrent og laget en Barley Wine i høst. Dobbeltmesket 13,2 kilo og fikk ca 17 liter i Fermentasaurusen. OG 1,125 - FG 1,028. 4,5 l (1,5 + 3l) starter med 001. Hadde et par liter skyll igjen på 1,065, men meningen var å se hvor høy ABV jeg fikk, så dette kastet jeg. Hadde to runder med ren oksygen, 1,5 min før pitch og 30 sekunder etter 24 timer.
     
  6. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Maltbasen er opp til hver brygger?
     
  7. ullrotta

    ullrotta
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette ølet er og skal være "like" krevende for bryggeren som det var å stå på sin post på Oscarsborg natt til 9. April 1940. Birger Eriksen gjorde ingen kompromisser, det skal ikke vi heller gjøre.

    Name Type # %/IBU
    Maris Otter (Crisp) (6,5 EBC) Grain 1 77,0 %
    CHÂTEAU SPECIAL B® (300,2 EBC) Grain 2 3,5 %
    CHÂTEAU WHEAT BLANC (4,5 EBC) Grain 3 3,5 %
    Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 4 3,5 %
    Carafa Special III (Weyermann) (1400,0 EBC) Grain 5 3,0 %
    CHÂTEAU ARÔME (100,0 EBC) Grain 6 2,5 %
    CHÂTEAU CARA RUBY® (50,0 EBC) Grain 7 2,0 %
    CHÂTEAU ROASTED BARLEY (1200,9 EBC) Grain 8 2,0 %
    CHÂTEAU BLACK (1301,0 EBC) Grain 9 1,0 %
    CHÂTEAU CARA GOLD® (120,0 EBC) Grain 10 1,0 %
    CHÂTEAU CHOCOLAT (900,7 EBC) 1,0 %

    Se første post for alle detaljer! :D
     
  8. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg tror det er tillatt med individuelle variasjoner
    men det står ikke helt klart i første post
     
  9. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bare å sette av dagen, for det går noen timer ekstra både med mesking og koking på et sånt øl. Spørst jo og på batch størrelse og hvor mye du (om du i det hele tatt) skyller. Skalerer du ned til en 15 liters batch, kan du meske inn 7.8 kilo malt i 20 liter vann. Skylle med seks liter. Kok en time, og så har du rundt om 15 liter 1.110. Om du ikke har større gjæringsbøtte enn 25 / 33 liter er det anbefalt å ha en god del fribord, opp mot 50% headspace har vært for lite for enkelte i tråden her tidligere. Hvis du dobbeltmesker og sikter på 25 liter, ville jeg absolutt ha delt det i flere bøtter.
     
    Skjelstad liker dette.
  10. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Tror det kun er litt slingringsmonn når det gjelder produsent av malt, ellers må alle står på geledd.
     
  11. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det virker som @bjartenataas kun brukte Brown og black malt i fjor
    Hvis jeg skal være med i år kunne jeg tenke meg å gjøre noe lignende


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  12. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
  13. Stenumgard

    Stenumgard
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Var litt løssluppent i sin spede begynnelse, men etter den første koordinerte bryggedagen ble det enighet om å noenlunde følge den samme gristen.
    Men er ikke akkurat skrevet inn i Norges lover enda, så å si at det ikke er tillatt er vel kanskje å dra den langt. Men artig te ungan å følge hovedinnlegget.

    Jeg skal prøve i år hvor jeg splitter batchen og bruker ene halvdelen som en base til lønnesirup-stout med lønnesirup i kok og gjæring. Andre halvdelen blir en standard BE ihht. "reglene".
     
    LarsUlv og loebrygg liker dette.
  14. Terje Kolbeinsen

    Terje Kolbeinsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Haugesund
    Vurderer å kjøre en mindre batch for å slippe dobbelmesking og ev. heller ta to batcher etter hverandre.
    Dett er er min variasjon på utgangsoppskriften: Brewfather. Tar gjerne kommentar :)
     
  15. Skjelstad

    Skjelstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fredrikstad
    9.april spiller Kampfar opp til dans på Infernofestivalen. Det kan jeg ikke gå glipp av.

    At jeg fyller 50 år 8.april kan vanskeliggjøre tidlig bryggestart den niende. Kinkig det her...
     
    Jovialsen liker dette.
  16. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvorfor WLP002? Målet er å bikke 10% så er det kanskje et rart valg å bruke ei gjær med maks toleranse på 10%?
     
    loebrygg liker dette.
  17. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Den er også kjent for å gjære lite ut.
     
  18. Terje Kolbeinsen

    Terje Kolbeinsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Haugesund
    Sorry, det skulle stå wlp007 der


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Steinar Huneide og RealGone liker dette.
  19. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    For de som ønsker så stiller jeg på NØF med det som er igjen av Birger fra i forfjor. Kanskje @gustavf tar seg tid til å måle alkoholprosenten i den. Den er røft regnet til 12%.
     
    Jørgen O og loebrygg liker dette.
  20. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Tror ikke det blir Vit hva du drikker-stand i år, men kan hende vi tar med utstyret om noen vil låne det.
     
    Jørgen O liker dette.

Del denne siden