Blande gjærtyper

Nå har jeg brukt ei blanding av New England og Verdant over flere generasjoner, og er veldig fornøyd med den. Det starta med en tilfeldighet; jeg hadde ikke nok av noe, men tenkte at disse to har såpass mye felles at det måtte gå greit.

Og det har det gjort. Det funker både til engelske ales og til NEIPA/IPA/APA. Mindre skum enn Verdant gir, og noe bedre utgjæring. Og ellers fine estere. Det ser ut til å bli en husgjær:).

I praksis er det antakelig en 2:1-blanding om man tar en pose av hver, siden det er lavere levedyktighet på New England som tørrgjær. Men hvordan det utvikler seg gjennom generasjonene har jeg ikke peiling på. Det ser ut til at blandinga er ganske stabil, i alle fall.
 
Nå har jeg brukt ei blanding av New England og Verdant over flere generasjoner, og er veldig fornøyd med den. Det starta med en tilfeldighet; jeg hadde ikke nok av noe, men tenkte at disse to har såpass mye felles at det måtte gå greit.

Og det har det gjort. Det funker både til engelske ales og til NEIPA/IPA/APA. Mindre skum enn Verdant gir, og noe bedre utgjæring. Og ellers fine estere. Det ser ut til å bli en husgjær:).

I praksis er det antakelig en 2:1-blanding om man tar en pose av hver, siden det er lavere levedyktighet på New England som tørrgjær. Men hvordan det utvikler seg gjennom generasjonene har jeg ikke peiling på. Det ser ut til at blandinga er ganske stabil, i alle fall.
Interessant, klarer du gi en sammenligning(likheter/ulikheter) mot 1318?
 
Interessant, klarer du gi en sammenligning(likheter/ulikheter) mot 1318?
Mindre restsødme, men ellers ganske likt. Den har stadig alt det som gjør 1318 til en super NEIPA-gjær - men funker litt bedre som en all-round-gjær for meg. Jeg har også skotsk gjær (Imperial A31 Tartan, "samme" som wlp028) som jeg bruker når jeg vil ha noe som er ganske reint og gjærer godt ut. Så blandinga av Verdant og New England fungerer flott for meg sammen med Tartan til det aller meste som ligger vest for den engelske kanal. (Og så må jeg ha en lagergjær (L26 fra Imperial), og en belgisk munkegjær (Westmallegjæren, Imperial B48).)
 
Mindre restsødme, men ellers ganske likt. Den har stadig alt det som gjør 1318 til en super NEIPA-gjær - men funker litt bedre som en all-round-gjær for meg. Jeg har også skotsk gjær (Imperial A31 Tartan, "samme" som wlp028) som jeg bruker når jeg vil ha noe som er ganske reint og gjærer godt ut. Så blandinga av Verdant og New England fungerer flott for meg sammen med Tartan til det aller meste som ligger vest for den engelske kanal. (Og så må jeg ha en lagergjær (L26 fra Imperial), og en belgisk munkegjær (Westmallegjæren, Imperial B48).)
Takk! Skal testes :)
 
Husgjæren her har blitt en blanding av 1318 og Verdant. Veldig godt fornøyd med den. Går i det meste av ipa, neipa, apa og nå Dark Horizon. Tilfeldighet her også, var lei av å holde liv i begge og huske å bruke de annenhver gang, så da gikk de begge i et brygg, og siden har det blitt sånn. :)
 
Husgjæren her har blitt en blanding av 1318 og Verdant. Veldig godt fornøyd med den. Går i det meste av ipa, neipa, apa og nå Dark Horizon. Tilfeldighet her også, var lei av å holde liv i begge og huske å bruke de annenhver gang, så da gikk de begge i et brygg, og siden har det blitt sånn. :)
De skal jo ha felles opphav, men er jo ikke helt like lenger - etter min erfaring, i alle fall.

Jeg blei litt lei av at begge var så vriene i sluttfasen. det blei enklere når jeg bland inn New England. Jeg brukte 1318 mye i lang tid, og opplevde ikke det der, men på et tidspunkt blei den vrang.
 
Hvordan er det å blande tørrgjær og fersk gjær, hvis man for eksempel mistenker at man ikke har nok fersk gjær eller ikke rekker sette starter?
Kan man pitche en pakke av hver? Da vil naturligvis selvfølgelig tørrgjæra bidra med flere celler, og den vil kanskje dominere, men vil det fortsatt ha noe for seg?
 
Hvordan er det å blande tørrgjær og fersk gjær, hvis man for eksempel mistenker at man ikke har nok fersk gjær eller ikke rekker sette starter?
Kan man pitche en pakke av hver? Da vil naturligvis selvfølgelig tørrgjæra bidra med flere celler, og den vil kanskje dominere, men vil det fortsatt ha noe for seg?
Skulle vel være nokså uproblematisk. Du må riktignok oksygenere av hensyn til ferskgjæren, og moderne tørrgjær skal jo helst ikke ha oksygen. Men jeg veit ikke hvor fryktelig farlig det er - og du kan dessuten kanskje løse det ved å strø i tørrgjæren litt seinere. Ferskgjæren bruker visstnok ikke så lang tid på å suge til seg oksygenet.

Jeg ser i alle fall ingen andre problemer.
 
Har en Bohemian Pilsner jeg brygga på lørdag som enda ikke ser ut til å ha begynt gjære. Brukte slurry fra sist gang. Høsta 26/02 type Fermentis W-34/70 Denne har jeg ikke igjen noe av men hva om jeg har oppi M84 Bohemian Lager fra MJ ?
Eller skal jeg overføre vørteren til det andre ferm karet mitt og bruke av de to posene M84 ? Tenker da overføre uten å eksponere det for oksygen. Overføre med slange og CO2 trykk. Hva foreslår kollegiet ?

Mvh og so mange slags takkar og bukkar, Per
 
Sist redigert:
Har en Bohemian Pilsner jeg brygga på lørdag som enda ikke ser ut til å ha begynt gjære. Brukte slurry fra sist gang. Høsta 26/02 type Fermentis W-34/70 Denne har jeg ikke igjen noe av men hva om jeg har oppi M84 Bohemian Lager fra MJ ?
Eller skal jeg overføre vørteren til det andre ferm karet mitt. Tenker da overføre uten å eksponere det for oksygen. Føre over med slange og CO2 trykk. Hva foreslår kollegiet ?

Mvh og so mange slags takkar og bukkar, Per
Den slurryen var en god del eldre enn hva Chris White råder til, i alle fall. Jeg ville ikke brukt den, sjøl ikke med oppfrisking i forkant. Det kan nok hende den kommer i gang til slutt, men jeg ville strødd oppi tørrgjæren for å sikre et godt gjæringsforløp.
 
Den slurryen var en god del eldre enn hva Chris White råder til, i alle fall. Jeg ville ikke brukt den, sjøl ikke med oppfrisking i forkant. Det kan nok hende den kommer i gang til slutt, men jeg ville strødd oppi tørrgjæren for å sikre et godt gjæringsforløp.
Ja du mener da att jeg skal ha oppi M84 gjæret og la slurry være der det er ?
 
Er du sikker på at den ikke gjærer? Ta en hydrometertest.

Hvis du ikke har gjæring i det hele tatt kan du sikkert tilsette ny gjær. Jeg ville nok da laget en starter med den nye gjæren og tilsatt når den har veldig god gang.

... sier jeg som aldri vil finne på å bruke MJ gjær :cool:
 
Ja du mener da att jeg skal ha oppi M84 gjæret og la slurry være der det er ?
Ja. Slurryen gjør sikkert ingen skade. Men om du tenker å gjenbruke gjæren, er det kanskje en ide å stikke om. Oksygen trenger du ikke å bekymre deg om, det skader ikke på dette tidspunktet. Mange - inkludert meg - gjærer pilsen åpent til hovedgjæringa er over.

Å gjøre som @Terjedd sier, er ingen dårlig ide. (Men sett ikke denne starteren på en rører, tørrgjæren trenger jo ikke mer oksygen - og skal helst ikke ha det, heller.)

I nøden eter Fanden fluer (MJ):).
 
Ja. Slurryen gjør sikkert ingen skade. Men om du tenker å gjenbruke gjæren, er det kanskje en ide å stikke om. Oksygen trenger du ikke å bekymre deg om, det skader ikke på dette tidspunktet. Mange - inkludert meg - gjærer pilsen åpent til hovedgjæringa er over.

Å gjøre som @Terjedd sier, er ingen dårlig ide. (Men sett ikke denne starteren på en rører, tørrgjæren trenger jo ikke mer oksygen - og skal helst ikke ha det, heller.)

I nøden eter Fanden fluer (MJ):).
Det er ikke så farlig med gjenbruk nå bare jeg får igang gjæringa ;) Uansett trur jeg att jeg overfører slik att ikke halve batchen blir en gjærsuppe til slutt :D
 
Tilbake
Topp