Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Men, gjør produsentene det for moro skyld da, å si 5 mrd pr gram på lagergjær eller 10 mrd pr gram på alegjær? Når det er 11 gram i posene så vil det vel ikke være like mye celler i de da nødvendigvis?
Nei, det kommer an på cellestørrelse.Men, gjør produsentene det for moro skyld da, å si 5 mrd pr gram på lagergjær eller 10 mrd pr gram på alegjær? Når det er 11 gram i posene så vil det vel ikke være like mye celler i de da nødvendigvis?
Akkurat det jeg mener også. Et fast estimat på 200 mrd pr pakke vil da være feil hvis cellestørrelsen på lagergjær er større, og der da vil være færre celler i en pakke. W34/70 på 6 mrd pr gram veid mot US-05 med 10 mrd pr gram, vil jo være en viss forskjell på mengde gjær som bør brukes. Er det 200 mrd i en US-05 blir det da 120 mrd i en pakke W34/70.Nei, det kommer an på cellestørrelse.
Nei, det kommer an på cellestørrelse.
Dette er jo veldig interessant! Sammenligner jeg oppgitt anbefalt pitchrate på US05 (50-80g/hL) og W34/70 (80-120g/hL) fra fermentis, så er jo dette en standard 1,5 pitching rate for lagergjæren. Dersom det skulle vært 60% mindre av gjærcellene i lagerposen burde matematikken tilsi at du trenger 80 - 130 g/hL (deler alegjærmengden på 0,6) lagergjær for å ha samme antall celler som i en alegjær + da pitchrate 1,5 som gir 120 - 195 g/hL. Og det er jo ikke dette som oppgis som pitchrate, men en standard 1,5. (Dette ble rotete ). Samtidig oppgir de at lagergjæren er mindre levedyktig i henhold til data for "viable yeast", (EDIT: hva de på faq oppgir som «vorst case scenario») men jeg tror ikke at vi kan lese det som mindre celler i utgangspunktet.Akkurat det jeg mener også. Et fast estimat på 200 mrd pr pakke vil da være feil hvis cellestørrelsen på lagergjær er større, og der da vil være færre celler i en pakke. W34/70 på 6 mrd pr gram veid mot US-05 med 10 mrd pr gram, vil jo være en viss forskjell på mengde gjær som bør brukes. Er det 200 mrd i en US-05 blir det da 120 mrd i en pakke W34/70.
Ingen av dere som har meninger om hvorvidt vi skal se på celletall eller vekt?
Det kommer vel ann på metabolismen til hver enkelt celle
Om det er en stor fett celle som sitter å ser på TV
eller en liten flittig krabat, nei jeg vet ikke, men høres jo rimelig ut..
Litt uklart for meg hva du mener med det, men hvis du mener å introdusere stoffskitfteeffektivitet som en variabel, så tenker du på noe som er uavhengig av cellestørrelse - og som altså også vil kunne variere mellom gjærtyper med lik cellestørrelse?
Jeg stiller spørsmålet om vi skal se på vekt eller celletall fordi jeg ikke veit. Men hvis det er sånn at det vekta som er viktig, er det jo uinteressant å fundere på hvor mange celler det er i en pose.
Jeg syntes resonementet mitt over var ganske klart (men rotete formulert ) … Fermentis anbefaler å øke mengden gjær i gram for lager med en faktor på 1,5. I dette mener jeg at det er åpenbart at det er like mye gjærceller per gram i ale og lagergjæren. Hvis ikke vil ikke Fermentis operere med en pitchrate på 1,5 for lagere, noe som ville være besynderlig … Når det gjelder viability er dette oppgitt til en minimumsverdi (er lik eller større) som er lavere for lagergjæren. Jeg aner ikke hvorfor levedyktigheten er lavere for lager, men dette mener jeg må ses opp i mot holdbarheten på pakken. Altså hvor mange levende celler er det minimum ved utløpsdato, og ikke hvor mange levende celler de tilsetter pakken når den er ny.Ingen av dere som har meninger om hvorvidt vi skal se på celletall eller vekt?
Hvorfor merker de da lagergjæra med >6 mrd pr gram og alegjæra med >10 mrd pr gram? Det kan jo ikke være like mange celler i posene da når begge poser er 11.5 gram. Jeg var inn på Mangrove Jack sine sider og sjekka katalogen deres. De merker all gjæra si til "normalt" bruk med >5 mrd pr gram - både lager- og ale-variantene. Hvis det så er bare halvparten av gjærmengda i en Mangrove Jack pose sammenlignet mot den stødige Fermentis gjæra, så er det kanskje ikke så rart at man relativt ofte får utgjæringsproblemer..I dette mener jeg at det er åpenbart at det er like mye gjærceller per gram i ale og lagergjæren.
Fordi dette er det de garanterer ved utløpsdato. Hvis det er bare 60% celler i samme mengde gram på en ny gjær vil resultatet være at Fermentis anbefaler omtrent likt celleantall til pitch av både ale og lager …Hvorfor merker de da lagergjæra med >6 mrd pr gram og alegjæra med >10 mrd pr gram? Det kan jo ikke være like mange celler i posene da når begge poser er 11.5 gram. Jeg var inn på Mangrove Jack sine sider og sjekka katalogen deres. De merker all gjæra si til "normalt" bruk med >5 mrd pr gram - både lager- og ale-variantene. Hvis det så er bare halvparten av gjærmengda i en Mangrove Jack pose sammenlignet mot den stødige Fermentis gjæra, så er det kanskje ikke så rart at man relativt ofte får utgjæringsproblemer..
Har sendt et spørsmål til Fermentis, så vil jo tida vise om man får svar.
Akkurat, så det at man da både ser på celletallet i pakken som en veiledning, og korrigerer for pitch, og korrigerer for temperatur, så ender man opp med å bruke unødvendig mye gjær?Fordi dette er det de garanterer ved utløpsdato. Hvis det er bare 60% celler i samme mengde gram på en ny gjær vil resultatet være at Fermentis anbefaler omtrent likt celleantall til pitch av både ale og lager …
Jeg syntes resonementet mitt over var ganske klart (men rotete formulert ) … Fermentis anbefaler å øke mengden gjær i gram for lager med en faktor på 1,5. I dette mener jeg at det er åpenbart at det er like mye gjærceller per gram i ale og lagergjæren. Hvis ikke vil ikke Fermentis operere med en pitchrate på 1,5 for lagere, noe som ville være besynderlig … Når det gjelder viability er dette oppgitt til en minimumsverdi (er lik eller større) som er lavere for lagergjæren. Jeg aner ikke hvorfor levedyktigheten er lavere for lager, men dette mener jeg må ses opp i mot holdbarheten på pakken. Altså hvor mange levende celler er det minimum ved utløpsdato, og ikke hvor mange levende celler de tilsetter pakken når den er ny.
Har du tidligere korrespondanse med en kontaktperson der så kjør på. Jeg sendte via kontaktskjemaet på hjemmesida.Jeg tror jeg sender en mail til Gino Baart, som har vært veldig grei til å svare på spørsmål tidligere.
edit: Ser at Steinar allerede har gjort det, så da overlater jeg korrespondansen til ham.
Ligger vi til grunn viabilitytallene for Fermentis sin anbefalte pitchrate så blir tallene veldig anderledes.
Da får vi at det er 100 milliarder celler i alegjæren og 60 milliarder i lagergjæren. Fermentis anbefaler allikevel i henhold til databladet gjengitt over at vi pitcher 1.5 ganger så mye gjær på lageren. Dersom vi gjør dette får vi:
Dette er i runde tall …Det var nytt for meg, har alltid forholdt meg til >60 milliarder og mest sannsynlig langt mer enn det på både ale og lager