Bootleg Biology Regal Lager Blend

Stikkaren

Norbrygg-medlem
Ja, som sagt så har det med svovelen kun vært merkbart en gang. Har prøvd ganske mange lagergjær etter hvert og flere oppgir at de kan produsere noe svovel uten at dette har blitt noe av.

Jeg sparte på en del slurry fra denne testbatchen med Regal Lager Yeast Blend og har planer om å teste den i en "renere" oppskrift. Tenker 100% Barke pilsnermalt og Magnum/Saaz humle til ca 35 IBU.
 

Finn Berger

Moderator
Ja, som sagt så har det med svovelen kun vært merkbart en gang. Har prøvd ganske mange lagergjær etter hvert og flere oppgir at de kan produsere noe svovel uten at dette har blitt noe av.

Jeg sparte på en del slurry fra denne testbatchen med Regal Lager Yeast Blend og har planer om å teste den i en "renere" oppskrift. Tenker 100% Barke pilsnermalt og Magnum/Saaz humle til ca 35 IBU.
- og de som oppgir det,er de som produserer mer enn normalt:). Og normalt er veldig merkbart. Du veit ikke hvor heldig - eller dyktig - du er:)!

Fint å få det testa med pilsnermalt, som er noe litt annet enn alemalt:).
 

HåvardK

Norbrygg-medlem
Noen nye erfaringer med denne? Tenkte å brygge en smash med Fairytale fra Bonsak i helga. Ikke bestemt meg helt for humle ennå, men det er vel ikke det mest avgjørende for sluttresultatet her...
 

HåvardK

Norbrygg-medlem
Da har jeg nettopp satt ovennevnte til gjæring. Ser jeg skal øke temperaturen fra 10 til 12 de tre første døgnene. Ble Hallertauer Hersbrücker humle. Ble litt høy OG, så dette blir fort en eksport (1,054) hvis den gjærer ut så mye som det antydes her inne.
 

HåvardK

Norbrygg-medlem
Ser ikke mye tegn til bevegelse på hydrometeret etter tre døgn, så nå er jeg spent på hva som skjer etter at jeg har justert opp temperaturen i gjæringsskapet. Står på 32 grader nå.
 
Ser ikke mye tegn til bevegelse på hydrometeret etter tre døgn, så nå er jeg spent på hva som skjer etter at jeg har justert opp temperaturen i gjæringsskapet. Står på 32 grader nå.
Opplevde det samme med Bootleg Biology Regal Lager, svært treg oppstart, måtte heve fra 12c til 22c for å få den i gang, men da kom den som en kule, problemet nå er massiv svovel lukt, så hadde vært bedre å holde den lavt og heller ha is i magen, men pakken var litt gammel, så det blir spennende, min erfaring er at svovel smaken fordunster vekk, men da trenger den kanskje litt lengre lagring, neste gang skal jeg teste de gode rådene fra denne tråden med å la oppstarten av gjæringen foregå ved lav temperatur over 3-4 dager, lurer på om dette gir mindre fusel/bakrus også for f.eks vossa kveik, har en Sigmund Gjernes som gikk fra OG 1.070 til 1.040 på 24 timer etter pitching 37.5c i forgårs (SG 1.020 idag !), kanskje denne burde fått noen dager på seg ved 12-15c i stedet.. men da forsvinner kanskje den gode appelsin smaken, skal teste voss med 4 dager 15c og så 4 dager 37.5, noen som har erfaring med kveik som startes lavt for å rampes opp ?
 
Sist redigert:

HåvardK

Norbrygg-medlem
På dag fem er den nede i 1,022. Men en tydelig usmak og "ulukt" - kanskje det er svovel, ja? Jeg har satt en pils med Oslo kveik tidligere i høst med et lignende gjæringsforløp, og også den fikk denne usmaken. Hvis ikke den forsvinner, er det siste gang jeg brygger lager med denne type gjær.
 
Opplevde det samme med Bootleg Biology Regal Lager, svært treg oppstart, måtte heve fra 12c til 22c for å få den i gang, men da kom den som en kule, problemet nå er massiv svovel lukt, så hadde vært bedre å holde den lavt og heller ha is i magen, men pakken var litt gammel, så det blir spennende, min erfaring er at svovel smaken fordunster vekk, men da trenger den kanskje litt lengre lagring, neste gang skal jeg teste de gode rådene fra denne tråden med å la oppstarten av gjæringen foregå ved lav temperatur over 3-4 dager, lurer på om dette gir mindre fusel/bakrus også for f.eks vossa kveik, har en Sigmund Gjernes som gikk fra OG 1.070 til 1.040 på 24 timer etter pitching 37.5c i forgårs (SG 1.020 idag !), kanskje denne burde fått noen dager på seg ved 12-15c i stedet.. men da forsvinner kanskje den gode appelsin smaken, skal teste voss med 4 dager 15c og så 4 dager 37.5, noen som har erfaring med kveik som startes lavt for å rampes opp ?

Ja, på dag 4 med "Bootleg Biology Regal Lager" luter det kraftig av råttne egg (svovel / sulphur) , fått temp ned i 16.5 c (rommet er 10c men gjæren lager sin egen varme) håper lukten forsvinner ved 10c , tar den så opp til 35c langsomt (kun hvis det er luktfritt..)

På dag fem er den nede i 1,022. Men en tydelig usmak og "ulukt" - kanskje det er svovel, ja? Jeg har satt en pils med Oslo kveik tidligere i høst med et lignende gjæringsforløp, og også den fikk denne usmaken. Hvis ikke den forsvinner, er det siste gang jeg brygger lager med denne type gjær.
 
"Bootleg Biology Regal Lager" Tok 10 dager fra 1.070 til 1.015 (7.22%), det tok 2 dager for de siste 1.020 til 1.015
Ingen usmak tross masse svovel eim i starten, kun smak av malt, humle og alkohol, med ekstremt ren smak.
 

HåvardK

Norbrygg-medlem
Skal sjekke i løpet av dagen. Har justert ned til 1 grad de to siste dagene, og håper at det hjelper. Krøp ned til 1,011 i løpet av to ekstra dager på 32. Luktet ikke godt på det tidspunktet.
 
Er det fremdeles svovel lukt, den forsvant da jeg lot den gå ned i 12c i 2 dager, så oppigjen til 27c og 33c de siste dagene
 

HåvardK

Norbrygg-medlem
Tappet på fat nå. Adskillig svakere lukt, men fortsatt et snev jeg frykter vil tilta når temperaturen øker fra 1-2 grader.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Tappet på fat nå. Adskillig svakere lukt, men fortsatt et snev jeg frykter vil tilta når temperaturen øker fra 1-2 grader.
Siden du har ølet på fat er det en enkel prosess å fjerne H2S, i alle fall om du har en ekstra CO2 beholder. Jeg har en sodastream flaske med en regulator med John guest hurtigkobling. Jeg har derfor 2 slanger til den, 1 med grå ball lock og 1 med svart.

Opplever jeg H2S i øl eller cider så venter jeg med karbonering og kjører CO2 på øl-ut siden. Som regel holder det med 2-3 dager hvor jeg kjører CO2 gjennom ølet/cideren og napper i sikkerhetsventilen når jeg uansett er forbi fatet :)
 

HåvardK

Norbrygg-medlem
Siden du har ølet på fat er det en enkel prosess å fjerne H2S, i alle fall om du har en ekstra CO2 beholder. Jeg har en sodastream flaske med en regulator med John guest hurtigkobling. Jeg har derfor 2 slanger til den, 1 med grå ball lock og 1 med svart.

Opplever jeg H2S i øl eller cider så venter jeg med karbonering og kjører CO2 på øl-ut siden. Som regel holder det med 2-3 dager hvor jeg kjører CO2 gjennom ølet/cideren og napper i sikkerhetsventilen når jeg uansett er forbi fatet :)
Tusen takk for nyttig tips! Har jo flere regulatorer, så dette burde være mulig.
To spørsmål: Er det mulig å få samme effekt når ølet er ferdig karbonert? Og for at jeg skal kunne forstå dette: Hva er forskjellen mellom å tilføre CO2 gjennom øl ut-koblingen og den andre?
 

Jørgen O

Sentralstyre
Tusen takk for nyttig tips! Har jo flere regulatorer, så dette burde være mulig.
To spørsmål: Er det mulig å få samme effekt når ølet er ferdig karbonert? Og for at jeg skal kunne forstå dette: Hva er forskjellen mellom å tilføre CO2 gjennom øl ut-koblingen og den andre?
Hensikten er å tilføre CO2 nedenfra og så slippe det ut på toppen, slik at CO2-gassen tar med seg hydrogensulfid ut av ølet.

Og det bør absolutt være mulig også etter at ølet er ferdigkarbonert.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Tusen takk for nyttig tips! Har jo flere regulatorer, så dette burde være mulig.
To spørsmål: Er det mulig å få samme effekt når ølet er ferdig karbonert? Og for at jeg skal kunne forstå dette: Hva er forskjellen mellom å tilføre CO2 gjennom øl ut-koblingen og den andre?
Nå svarte @Jørgen O på det meste, og ja du kan gjøre det selv om ølet er karbonert, du får bare ikke gjort det like effektiv for ølet vil jo naturligvis skumme mye mer når det er karbonert.

Jeg pleier sette på ganske lavt trykk på regulatoren så flushe CO2 til det stopper(pga av trykk i fatet) , så trekker jeg i sikkerhetsventilen og slipper for å la det flushe en ny runde, jeg gjør dette til det kommer skum ut av sikkerhetsventilen.
 

HåvardK

Norbrygg-medlem
Har prøvd dette over et døgn nå, men etter smaking i dag må jeg nok kjøre tre-fire ganger til. Fortsatt en ubehagelig svovelsmak og -lukt, om enn noe svakere.
Antagelig var nok en FG på 1,054 litt i overkant mtp å få i gang gjæringen på 12 grader. Hadde dessuten ikke satt starter. Hvis jeg skal prøve denne igjen, skal jeg være mer nøye på disse parameterene.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Har prøvd dette over et døgn nå, men etter smaking i dag må jeg nok kjøre tre-fire ganger til. Fortsatt en ubehagelig svovelsmak og -lukt, om enn noe svakere.
Antagelig var nok en FG på 1,054 litt i overkant mtp å få i gang gjæringen på 12 grader. Hadde dessuten ikke satt starter. Hvis jeg skal prøve denne igjen, skal jeg være mer nøye på disse parameterene.
Jeg pleier å gjøre det til det som slippes ut gjennom sikkerhetsventilen ikke lengre lukter svovel. Kjører så en smakstest og er det snev av svovel kjører jeg på mer.

Jeg har lagt meg for vane å overpitche og oksygenere godt når jeg brygger lagerøl, jeg har enda til gode å merke noe negativt av verken overpitch eller 2 min ren O2, underpitch og ingen O2 derimot har jeg titt og ofte hatt problemer med :)
 

HåvardK

Norbrygg-medlem
Jeg pleier å gjøre det til det som slippes ut gjennom sikkerhetsventilen ikke lengre lukter svovel. Kjører så en smakstest og er det snev av svovel kjører jeg på mer.

Jeg har lagt meg for vane å overpitche og oksygenere godt når jeg brygger lagerøl, jeg har enda til gode å merke noe negativt av verken overpitch eller 2 min ren O2, underpitch og ingen O2 derimot har jeg titt og ofte hatt problemer med :)
Ja, pleier jo å tilsette ren O2 også, men gjorde ikke det denne gangen. Har vel brygget relativt lite lager, men to av de fire siste har vært lagers - fristet av den korte gjæringstida. Jeg skal nok prøve det igjen, siden jeg fortsatt har en del å gå på for å oppnå optimalt resultat. Tok dog ikke vare på noe gjær fra gjærkaka, så det blir å kjøpe ny (og sette starter). Forresten: Ville det ha vært en mulighet for at svovelpreget hadde blitt med over hvis jeg hadde tatt vare på gjærkaka?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Ja, pleier jo å tilsette ren O2 også, men gjorde ikke det denne gangen. Har vel brygget relativt lite lager, men to av de fire siste har vært lagers - fristet av den korte gjæringstida. Jeg skal nok prøve det igjen, siden jeg fortsatt har en del å gå på for å oppnå optimalt resultat. Tok dog ikke vare på noe gjær fra gjærkaka, så det blir å kjøpe ny (og sette starter). Forresten: Ville det ha vært en mulighet for at svovelpreget hadde blitt med over hvis jeg hadde tatt vare på gjærkaka?
Det er vel egentlig en dårlig ide å bruke gjær som har vært såpass stresset i utgangspunktet, men om du hadde brukt en t-skje for å sette en starter og behandlet den pent å pyntelig hadde det neppe vært et problem. Ville ikke gjenbrukt kun slurry til et nytt brygg.
 
Topp