Bråstopp på gjæring

Hei!

Vi kokte en dry stout på torsdag. Pitchet den med slurry (S-04) fra et tidligere brygg. Gjæringen startet veldig raskt, og det var høy aktivitet de par første døgnene. Nå er jeg litt bekymret, for den ser ut til å stoppe - det har vært stabil OG det siste døgnet (1.025), på et tidspunkt det egentlig skulle vært relativt god fart. Jeg har en Tilt liggende i karet, så jeg har brukbar kontroll på utgjæringen.

1.025 er et (alt for) godt stykke over FG (1.011).

Hva bør man gjøre i dette tilfellet?

- Er det et alternativ i det hele tatt å tilsette en pakke tørrgjær (S-04) på dette tidspunktet, eller er det en meget dårlig idé?

Takknemlig for alle råd og vink :)

mvh,
Atle Larsson
 
Den har bare stått i tre dager.... Anbefaler at du kanskje kan ta en tur ut i skog og mark, eventuelt gå på café.

Jeg er klar over at jeg kan virke utålmodig her, men jeg har aldri opplevd at farten avtar så kraftig, for så å ta seg opp igjen. De gangene dette skjer er det som regel stopp like rundt hjørnet, derfor jeg ville være tidlig ute med eventuelle tiltak :)
 
Om du ikke allerede ligger i øvre sjiktet av temperaturen for gjæra kan du alltids øke tempen noe. Og bare 3 dager er helt vanlig for S-04, tar sjeldent mer enn 4 dager med den gjæra hos meg. Jeg lar den stå lengre, men den er som regel på FG etter 3-4 dager :)
 
Tempen er nå på 18.9 grader. Lå på 20.6 under stormgjæringen. Jeg forventer heller ikke at den går ned noe særlig mer nå. Men jeg er altså langt over ønsket FG. Er det en tanke å helle over en pose S-04, eller er det håpløst?
 
Jeg tror jeg ville gått til butikken og kjøpt en pose gjær slik at jeg hadde den klar. Etter 4-5 dager uten fallende sg, så ville jeg drysset den oppi.

Jeg har hørt at tørrgjær ikke skal være så godt egnet til høsting. Jeg vet ikke om det stemmer eller hvorfor det eventuelt stemmer. Men det er jo mange andre kloke hoder her...

Sent fra min SM-N975F via Tapatalk
 
Tempen er nå på 18.9 grader. Lå på 20.6 under stormgjæringen. Jeg forventer heller ikke at den går ned noe særlig mer nå. Men jeg er altså langt over ønsket FG. Er det en tanke å helle over en pose S-04, eller er det håpløst?
Jeg ville sjekket med hydrometer at tilten ikke har hengt seg opp. Smak på prøva. Om den er ok ville jeg flasket, siden jeg har opplevd å bruke mye tid og dyr gjær på å restarte øl som ble infisert.
For å omstarte ville jeg prøvd å "krauesene", dvs. helle i en aktiv starter. F. eks. laget en liten starter fra halv til en liter vørter på ca 1.040 og helle i hele mens den gjærer/skummer som mest.

Sent fra min FRD-L09 via Tapatalk
 
Tempen er nå på 18.9 grader. Lå på 20.6 under stormgjæringen. Jeg forventer heller ikke at den går ned noe særlig mer nå. Men jeg er altså langt over ønsket FG. Er det en tanke å helle over en pose S-04, eller er det håpløst?
Det har vært såpass ja, har du temperatustyring? I såfall opp til 22 grader, når den er der, snurr forsiktig på vørteren/ølet med gjærlås på, prøv å ikke plaske, men få gjæra tilbake i suspensjon. Om tilten har hengt seg opp, ikke overraskende når S-04 går til verks vil kanskje også den begynne å måle riktig igjen med litt snurring på bøtta.

Jeg ville absolutt ikke flasket nå, jeg ville ventet minimum 12 dager uansett og skjer det ingenting med temperatur og snurr, tilsett en pakke gjær til som nevnt over. Flaskebomber er ingen spøk.
 
Jeg tror jeg ville gått til butikken og kjøpt en pose gjær slik at jeg hadde den klar. Etter 4-5 dager uten fallende sg, så ville jeg drysset den oppi.

Jeg har hørt at tørrgjær ikke skal være så godt egnet til høsting. Jeg vet ikke om det stemmer eller hvorfor det eventuelt stemmer. Men det er jo mange andre kloke hoder her...

Jeg er definitivt ikke en av de kloke hodene her, men jeg har stort sett god erfaring med tørrgjær og gjenbruk.
 
Det har vært såpass ja, har du temperatustyring? I såfall opp til 22 grader, når den er der, snurr forsiktig på vørteren/ølet med gjærlås på, prøv å ikke plaske, men få gjæra tilbake i suspensjon. Om tilten har hengt seg opp, ikke overraskende når S-04 går til verks vil kanskje også den begynne å måle riktig igjen med litt snurring på bøtta.

Jeg ville absolutt ikke flasket nå, jeg ville ventet minimum 12 dager uansett og skjer det ingenting med temperatur og snurr, tilsett en pakke gjær til som nevnt over. Flaskebomber er ingen spøk.

Ja, jeg har temperaturstyring. Har et annet kar i skapet, men det er heeelt på oppløpssiden, så det bør ikke forstyrre for mye. Skal forsøke, men jeg har vel egentlig fått bekreftet av deg, og flere over her, at det er mulig å tilsette gjær på dette tidspunktet (eller om noen dager) uten at det blir krise. En pose S-04 skal jeg koste på meg, fremfor å tappe en alt for søt stout.
 
Ja, jeg har temperaturstyring. Har et annet kar i skapet, men det er heeelt på oppløpssiden, så det bør ikke forstyrre for mye. Skal forsøke, men jeg har vel egentlig fått bekreftet av deg, og flere over her, at det er mulig å tilsette gjær på dette tidspunktet (eller om noen dager) uten at det blir krise. En pose S-04 skal jeg koste på meg, fremfor å tappe en alt for søt stout.
Om det ikke kom klart fram så mente jeg ikke vente 12 dager totalt med å tilsette ny gjær, enten skjer det noe 12 timer etter temp økning og litt snurr ellers så gjør det ikke, så en ny pakke kan du tilsette så snart du ser at det første tiltaket ikke hjelper :)
 
Om det ikke kom klart fram så mente jeg ikke vente 12 dager totalt med å tilsette ny gjær, enten skjer det noe 12 timer etter temp økning og litt snurr ellers så gjør det ikke, så en ny pakke kan du tilsette så snart du ser at det første tiltaket ikke hjelper :)

Nettopp, takk!
 
Hei!

Vi kokte en dry stout på torsdag. Pitchet den med slurry (S-04) fra et tidligere brygg. Gjæringen startet veldig raskt, og det var høy aktivitet de par første døgnene. Nå er jeg litt bekymret, for den ser ut til å stoppe - det har vært stabil OG det siste døgnet (1.025), på et tidspunkt det egentlig skulle vært relativt god fart. Jeg har en Tilt liggende i karet, så jeg har brukbar kontroll på utgjæringen.

1.025 er et (alt for) godt stykke over FG (1.011).

Hva bør man gjøre i dette tilfellet?

- Er det et alternativ i det hele tatt å tilsette en pakke tørrgjær (S-04) på dette tidspunktet, eller er det en meget dårlig idé?

Takknemlig for alle råd og vink :)

mvh,
Atle Larsson
Åssen var forrige brygg? Gjær som går opp som en løve og ned som en skinnfell høres ut som gjær med dårlig helse.
 
Åssen var forrige brygg? Gjær som går opp som en løve og ned som en skinnfell høres ut som gjær med dårlig helse.

Det er en Brown Ale som straks er ferdig karbonert. Hadde ikke Tilt på den, så kan ikke se gjæringsforløpet. Reagerte dog på at jeg syntes det ble raskt lite aktivitet i gjærlåsen, men målinger tyder på at den gjæret dit den skulle. Gjæren har stått i kjøleskap rundt en uke.
 
Det er en Brown Ale som straks er ferdig karbonert. Hadde ikke Tilt på den, så kan ikke se gjæringsforløpet. Reagerte dog på at jeg syntes det ble raskt lite aktivitet i gjærlåsen, men målinger tyder på at den gjæret dit den skulle. Gjæren har stått i kjøleskap rundt en uke.
Ikke veldig sterkt øl eller noe annet spesielt med det?
 
Hei @Atlela
Brukte du gjærnæring når du repitchet denne gjæra? Hvilken abv endte brown ale'n på? Det kan nok tenkes at denne kicker av igjen med en pose rehydrert tørrgjær av god dato.
 
Hei @Atlela
Brukte du gjærnæring når du repitchet denne gjæra? Hvilken abv endte brown ale'n på? Det kan nok tenkes at denne kicker av igjen med en pose rehydrert tørrgjær av god dato.

Hei! Ja, brukte gjærnæring og ristet som besatt. Begge deler har vi sluttet med når vi pitcher tørrgjær, men alltid når vi bruker slurry. Brown Ale endte opp på 4.2%.
 
Hei! Ja, brukte gjærnæring og ristet som besatt. Begge deler har vi sluttet med når vi pitcher tørrgjær, men alltid når vi bruker slurry. Brown Ale endte opp på 4.2%.
Det kan være ukonvertert stivelse i vørteren din. Hvilket meskeskjema følgte dere? Ble temperaturen målt i mesk, eller i displayet på kjelen dere brukte (sensor i bunn av maskin)?
 
Det kan være ukonvertert stivelse i vørteren din. Hvilket meskeskjema følgte dere? Ble temperaturen målt i mesk, eller i displayet på kjelen dere brukte (sensor i bunn av maskin)?

65 grader i 70 min, 75 i 10 min. Brygget på Grainfather, så brukte (og bruker alltid) displayet - altså sensor i bunnen. Vi har hatt litt problemer enkelte ganger med at gjæring har stoppet overraskende fort, så jeg har vært innom i hodet at det kanskje er noe feil med sensor e.l., men det er ikke noe klart mønster, og på ingen måte noe som stort sett skjer..
 
Tilbake
Topp